Плажовете – задължително достъпни и за хора с увреждания

Изискването ще е записано в договорите с концесионерите
14 фев 2024 14:06, Александър Попов
38
Плажовете – задължително достъпни и за хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

На всички български морски плажове да бъде осигурен достъп на хора с увреждания, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Лицата с група инвалидност и с чужда помощ са 30 823, а децата 13 046, пише в мотивите към промените в закона.

Съгласно поправките новите съоръжения трябва да позволяват на хората в неравностойно положение да влизат и излизат свободно във и от водата, а отговорността за това се възлага на концесионерите.

„Достъпността на морските плажове не бива да се разглежда само в частта за изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес – от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата“, пишат вносителите на промените.

Според тях повишаването на достъпността на морските ни плажове ще доведе и до увеличение на туристическия поток.

Като пример те посочват Гърция, която е изградила много добра инфраструктура по плажовете си за хората с увреждания, което привлича и повече туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Естествено преди 2 месеца
Срещу 30лв за чадър с шезлонг и червено килимче ще ви постелят!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нова наредба - на връх Еверест да бъде осигурен достъп на хора с увреждания. Ама там не са в ЕССР та не ги стига такава налудност.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко като се засили човек, и е долу. Проблемът не е в достъпа, а как да се излезе от там.
34
0
 
3
 
! Отговори
Задължително! преди 2 месеца
Ама ако не искат?
33
2
 
2
 
! Отговори
А, скалното катерене преди 2 месеца
гмуркането, алпийските дисциплини, бойните изкуства? И те ли ще трябва вече да са достъпни. Вие една Витоша не можете да направите достъпна за инвалиди? Пардон, хора в неравностойно логистично положение. Имам такива роднини по права линия, та мога да се изказвам по този въпрос. Богоборството е дейност в днешно време подкрепяна и финансирана. И налагана от медиите. Богочовекът е илюзия. Все още.
32
1
 
2
 
! Отговори
Нептун преди 2 месеца
Героите на А.Константинов не могат да си представят как инвалид щял да плажува - как щял да влезе във водата, как ще се пече на пясъка.... За тези елементарни индивиди наличието на увреждане у човек е достатъчно той да бъде отлъчен от обществото, защото "нямало как". Има как и още как, но трябва да се инвестира.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва по 1 теляк да къпе инвалидите у морето :)))
30
0
 
2
 
! Отговори
ДО 30 преди 2 месеца
До Анонимен - Става въпрос за дървените пътеки и поне 1-2 чадъра върху дървена платформа, не за бетониране.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги бетонираме тия плажове че да могат хората с инвалидни колички да се разхождат по тях
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еле па те нашенците с увреждания, първи са на морето и накрая закриват сезона...*** то пари трябва да се крадат и високи цени да се оправдават. Инспектори да се назначават нови и да има за какво да си тъсят рушвети милинките...
27
2
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
"До плажа, бре, до плажа... Не до морето." ----------- Чети, бре, чети... Ако можеш да четеш... Влизане във и излизане от водата означава не да ти паркират инвалидната количка на пясъка, а да влезеш с нея вътре в морето. Ама кво да ти обяснявам... Ти нали ходиш в Гърция при баш милионерите, не знаеш ли как е там?
26
7
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 2 месеца
До плажа, бре, до плажа... Не до морето. А това Шкорпиловци не знам какво му харесвате, честно. Изобщо и на нашето море не знам какво му харесвате, ама вие си знаете. Неслучайни са опашките посока Гърция. Предпочитам да дам тройно в Гърция, отколкото тука някакви бедняци с 10-годишни Поршета да ми се правят на много големи милионери.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На ВСИЧКИ плажове ли трябва да има достъп за хора с увреждания? За пример ще дам плажа на Шкорпиловци. Поради спецификата на бреговата ивица там морето е по-бурно през целия летен сезон, вълните са по-високи дори в дни без вятър, при влизане в морето има бързо "пропадане" на пясъчната основа и изведнъж се оказваш с вода до над кръста. Безумие е да се влезе с инвалидна количка, защото инвалид може да се удави барабар с придружителя, но трябвало да има достъп?! Не защитавам концесионерите, ама...
24
5
 
13
 
! Отговори
Абе как преди 2 месеца
парализиран човек на инвалидна количка ще влиза и излиза свободно във и от водата? И концесионерът ще е отговорен за това? Голяма част от тези хора са не само с ограничени движения, но и с ментални нарушения. Не могат да влязат сами в тоалетната у дома, но в морето трябва да могат да влизат? Съвсем откачиха радетелите за човешки права.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами съгласен съм че и хората с увреждания от Ковид ваксините трябва да имат достъп, но пък те разнасят зарази
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Допълнителни разходи за 1 2 човека и накрая ще ги платят всички през таксите. Както винаги топ идея.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При цялото ми уважение към хората с увреждания искам да попитам, а те как ще плуват в морето. Ще трябва и безплатни джетове да им осигурят. Всички подобни мерки всъщност пречат на тези хорица, а и отнемат от съпричастността на другите. Навремето имахме такъв във блока. Бащите ни всеки ден го смъкваха да пият по биричка пред блока. Един път даже се бяха почерпили и ние им помогнахме да го качат. А оня ден гледам един се мъчи по една стръмна рампа. Не пожела да му помогна, защото имало рампа.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръбите, тръбите...фекалните тръби оправихте ли или още са заровени под шезлонгите? Няма да ви стъпим скоро, не ви е срам...разсипници.
19
2
 
9
 
! Отговори
Концесионер преди 2 месеца
Ще бъдат достъпни да , но само ако имат 100 лв за чадър и шезлонг
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай Танас завръща се кацапа, и вдига тежка ***, танасе.