Правната комисия в НС призна: Промените в НПК са приети твърде прибързано

Депутатите приеха ветото на президента върху промените в НПК
14 фев 2024 17:30, Анисия Иванова
26
Правната комисия в НС призна: Промените в НПК са приети твърде прибързано
Снимка: БГНЕС, архив

Комисията по правни въпроси в НС прие ветото на президента Радев относно промените в НПК, с които се възстановяват правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор.

Доводите на управляващото мнозинство са, че мотивите на президента Радев имат право и че промените в Конституцията са били приети “твърде бързо”.

„С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията“, посочва Радев. Съветникът по правни въпроси на държавния глава Крум Зарков представи мотивите за налагане на вето върху приетите промени. “Очевидно е, че в последните законови изменения основна част е заличаването на пленума на ВСС като независим орган, както и ограничаване на правомощията на главния прокурор. С приетите промени се връща работата на ВСС, което противоречи с промените в Конституцията”, каза Зарков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че са тук, за да казват и “не”, а не само “да”. "Когато трябва да се свърши някоя работа, казвам как законно да се извърши. Имало е възможност за друга редакция, за съжаление подходът бе прибързан. Трябва да се научим да търсим правилните решения малко по-бавно”, смята Чолаков, след което изрази съжаление, че промените в Конституцията са били приети твърде бързо.

“Помолихме за още месец и половина, но такова не бе дадено. Доводът за прибързването бе да бъдем приети в Шенген. Е, накрая не ни приеха в Шенген, приехме промените в Конституцията бързо и си останахме само с бързането”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че ГЕРБ е имало отношение по приетите текстове за Инспектората на ВСС и по непрекъсваемостта на парламента при действие на служебни кабинети. “Ако там има недоволство, ще го чуем”, каза Чолаков.

Стою Стоев от ПП-ДБ заяви, че групата му няма да подкрепи повторното приемане на закона.

“Текстовете, които се приеха за ВСС, действително от правната общност и институциите са против и ние ще работим за премахване на съществуващите проблеми, за които сподели и Зарков. Относно параграф 2-текстовете за главния прокурор Стоев обясни, че там трябва да говорят експертите, тоест от правосъдното министерство. Този параграф също ще бъде обсъден”, категоричен е Стоев.

“Трябваше ли да стигаме до ветото на президента, за да установите, че сте направили грешка с приетите промени”, запита Мая Димитрова от БСП. “Ако го нямаше ветото на президента, какво щеше да направите, за да поправите грешката, която е факт”, попита още Димитрова.

Петър Петров от “Възраждане” подкрепи мотивите на президента и заплаши за конституционна жалба, ако то бъде преодоляно от управляващото мнозинство. “Те кореспондират и с нашите съображения. Считаме, че ветото е основателно. Ако ветото в пленарна зала бъде преодоляно, то ще търсим подкрепата на останалата опозиция за внасяне на конституционна жалба относно тези параграфи, попадащи под ветото на президента”, заяви още Петров, цитиран от БГНЕС.

Гроздан Караджов от ИТН смята, че не е нужно да се правят допълнителни промени в НПК. “Ние сме на мнение днес да си вземем бележки и да гласуваме параграфа за главния прокурор да отпадне. Параграф 10-за ВСС изобщо не трябваше и да се разглежда”, коментира Караджов. Според него промените са “прищявка” на управляващото мнозинство и няма нужда от тях.

На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум. Според приетите текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия. Текстовете предвиждат още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава смята, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то нали така им се казва и партията - Продължаваме промяната? Променят един закон, после пак го променят, после пак го променят и така продължават до безкрай. Преди беше "ремонт на ремонта на ремонта на ремонта", сега е "промяна на промяната на промяната на промяната". Хахахаха.
19
0
 
2
 
! Отговори
Пo-npaвилнo e преди 2 месеца
Пpoмeнитe в HПK ca npиeти твъpge cъrлacyвaнo...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пъpвoм cъrлacyвaмe c nocoлcтвoтo, nocлe мислим, a ako нямa gpyr нaчин ce нaлara ga npизнaвaмe...
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пocoлcтвoтo Пpибъpзвa...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шapлaтaни вън!
15
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен - 5 преди 2 месеца
До АнонименКрайно време е Христо Иванов да бъде ИЗГОНЕН ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО - и от партията му и от парламента.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пpoмeнямe Пpoмeнaтa c Пpoбa - Гpeшka, Пpoбa - Гpeшka...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НПК, ВСС, ДАНС, ГДБОП, "съда","прокуратура" ,ДОТИ , КПКОНПИ, МВР , СДВР, Комисии от парламента и още много много други като тия нищо не вършат не могат да си заработят заплатите защото резултатите са 0, когато проработят всички тия интституции може и да тръгнат нещата.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доживяхме времето, когато пpocTuTyTku u gжeHgepu ни учат на морал, бандити управляват държава, крадци ни учат на честност и почтеност, убийци коват закони и правила за висша справедливост и просперитет. На това рано или късно му се слага краят по един или друг начин!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хм и сега кво, ще има Промяна на Промяната, а после Промяна на Промяната на Промяната!?
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено което може да се каже за тези овластени от пpocTuя народ престъпници е - изгавриха се с конституцията! Такива бог не ги наказва, защото човешките закони нямат нищо общо с божиите притчи. Ако народа сам не поправи грешката си, тогава такъв народ си заслужава съдбата, а тя в момента съвсем не е радостна и добра. Нарэд, които се оставя по такъв начин да бъде мачкан и унижаван от шайка престъпници е обречен на заличаване. Такъв народ не е полезен нито на себе си нито на бог. Амин!
9
1
 
0
 
! Отговори
Война е преди 2 месеца
Полицаи в град Бобов дол избиват хората в града! Държавата я няма!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСТАВКА!
7
1
 
5
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
Тези промени явно не вълнуват много хората съдейки по броя коментари.И правилно,защото не ги касаят.
6
1
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
И какво от това българите като се оставят шарлатаните да ги заблуждават
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво като признаха? Ще си върнат ли заплатите...
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е прословутата конституционна реформа на Христо Иванов пълен смях
3
3
 
18
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Най-сетне някой призна, че Радев е прав. Досега отразявахте само враговете му и само критики по негов адрес, примери - слабичкия или пък банкянския. Сега бързаците колко ще се оправдават? Или ще замълчат гузно?
2
0
 
3
 
! Отговори
Пак луд полицай преди 2 месеца
Първо в БЛИЦ! Адът се стовари върху столичното ченге, тръгнало да корми хора в курорт
1
2
 
16
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
След дъжд качулка,хаоса вече е голям....

Спонсорирани публикации