Трябват години, за да изкореним съзнанието на безнаказаност на пътя

МВР са подложили изключително много хора на тестове, което е излишно
Обновена: 14 фев 2024 09:42 | 14 фев 2024 09:38, Красимир Ангелов
27

За пореден път сме свидетели на тежки нарушения на пътя и все повече заловени водачи да шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Ще се намери ли решение?

"Монетата има две страни. От едната страна са пияните и дрогирани убийци на пътя, към които съм изключително агресивна, тъй като 17 години представлявам пострадали. Един от инициаторите съм на промяна в закона, при която тези хора вече не могат да се отърват с условни присъди. Заедно с тази мярка беше вкарана и другата, която е за отнемане на МПС-та", коментира адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има взети мерки, но всичко случващо се трябва да достигне до хората и да се "създаде въздържание".

"Трябват месеци и години, за да изкореним изграденото съзнание на безнаказаност. Клиповете на "Мис Силикон" го доказват", даде пример Буенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, с желанието си да демонстрират контрол, от МВР са подложили изключително много хора на тестове, което е излишно.

"Самите те знаят, че много голяма част от тези тестове са фалшиво положителни. Всеки ден с мен се свързват много хора, потърпевши от фалшиво положителен тест. В описанието на тестовете пише, че трябва да се съхраняват от 2 до 30 градуса, а ако имат нарушена опаковка, не трябва да се използва. Имам съмнения, че не се съхраняват правилно, по тази причина бяха спрени DrugCheck 3000. Обърнахме хората срещу тестовете и мерките", смята адвокатът.

Буенова обясни при употреба на наркотици колко дълго могат останат в кръвта на човек: "Наркотиците първо изчезват от кръвта, след това изчезват от слюнката, след това от урината, накрая и от косъма. Тези тестове улавят наркотици малко, след като вече ги няма в кръвта. Това означава, че човекът вече не е под въздействие. По-големият проблем е, че тестовете улавят употребата на безобидни на пръв поглед лекарства, като след това отчитат наличие на наркотик", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То да е само за пътищата
26
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
A прекратяване пускането под гаранция, неуважаване на обжалванията (а даже увеличаване на наказанието след обжалване), увеличаване на присъдата за лишаване от свобода без намаляването й за добро поведение или за отработено време и др. под. дали няма да ускорят процеса за изкореняване на безнаказаността по пътищата от страна на водачите на МПС-та, а не да се чака някакво си там минаване на години?
25
0
 
3
 
! Отговори
Този Който преди 2 месеца
То къде иде чувството за безнаказаност ***, булка?! Ко стана с шефа на РЗИ дето го хванаха с алкохол? А с другата киффла - Диона, защо циркулира информация, че е минала метър с глоба и НЕ са и взели колата? А на тая цомбестата ще и вземат ли бенца, а? Докато има за тях едно, а за останалите, които не са богопомазани друго, чувство за безнаказаност ще има.
24
0
 
4
 
! Отговори
КАТ ЧАТ ПАТ преди 2 месеца
Проблемът с безнаказаността се подклажда ит бездействието на КАТ в градовете и селата. Няма как да патрулките им да подминават неправилно паркирани автомобили, да липсва контрол в градска среда. Безнаказаността се създава в градовете, а след това се пренася извън тях. Вместо да си изпълняват плана за наложени глоби в края на всеки месец, нека уважаемите господа да си изпълняват задълженията ежедневно. Най-лесно е да разпънем триногата и да дремем на сянка, нали?!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забравете това някога да се случи, трябва на първо място култура и образование, колегиалност и толерантност на пътя. Това не съществува и няма и контрол затова все повече изнагляват и ще става и по-зле ако не се вземат мерки. Само излезте за 5 мин, всеки втори е на телефона, аварирали метреси блокират движението в час пик понеже за "за кафе", маркировка ли - това в София не важи!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТВУ трябва.
21
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
народа като е про***ст и не мисли как ще оправите държавата ????
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пипи, ами лесно е. Кой внася тестовете :) И как е свързан с управляващите. И всичко си се подрежда!
19
0
 
15
 
! Отговори
Пипи преди 2 месеца
Хора погледнете статистиката на МВР, публикувана в НСИ. Таблица 11, за 2022 година поради алкохол и наркотици са загинали 9 или 1,8 % от 531 убити, а по предишната са загинали 5 участници в движението. Не мога да разбера какви са тия напъни на МВР да хвърля толкова сили вместо да се бори с нарушенията на правилата, които водят до настъпване на много ПТП. Например неправилното изпреварване, при което загиват 24.2 %. Ясно е, че търсят лесното, без много усилия и акъл.
18
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Ами не, не трябват години. Трябват крути мерки, сега и веднага. Камери навсякъде и не мобилни, а стационарни, които снимат денонощно. Глобите за превишена скорост да се увеличат драстично, за превишение с над 50 км от допустимата скорост - 4-цифрена сума. Връчване на глоби до седмица след регистриране и ако не се плати в рамките на 7 работни дни да расте в геометрична прогресия. За пияни и дрогирани отнемането на автомобила трябва да остане, независимо какъв вой надават потенциалните нарушители!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябват Камери , за да няма превишаване на скоростта !!! После едни солени глоби и готово !!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
защо мислите толкова години не ги оправиха тия тестове...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, не трябват години! Те нищо не означават. Работа трябва - прилагане на законите еднакво за всички. И изхвърляне на управляващата шайка, която от законите направи тезиси за новите медии тип "Работническо дело", които нямат смисъл и са неприложими. Защото са писани от неграмотните слуги на външни за държавата ни сили и често са лош превод на зле написани директиви и регламенти.
14
2
 
12
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
БГ е една мутренска държава още от 90-те години но народа е адски про***ст и изобщо не мисли ! последните години стана крайно ЗЛЕ обаче с идването на МУТРОБОЙКО на власт ! поолицията и службите работят за мутрите и крадците на власт не за хората и държавата ....
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хо_Хо. Не сме независими. Под властта на ЕС сме. След него веднага тебе ше увесят.
12
7
 
2
 
! Отговори
Хо_Хо преди 2 месеца
Дайте ми власт и за ТРИ месеца решавам проблема. Първият хванат с дрога и алкохол О'висва на въжето публично !
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента наистина има наложен тормоз над хората с тези тестове. И не си мислете, че не можете да светнете! Полицаите знаят как да ви вземат колата. И да, знаят и чия кола могат да вземат. Не случайно на търговете в Бургас се оказа, че има само таратайки! Докато има клакьори на това безумие с тези фалшиви ттестове.. ще има като ц0мбестата и онази чалгарка да се измъкват. И не стикерът не беше фалшив. МВР прикри някой дащен от парламента! Както изчезна информацията от телефонана убития...Случайно
10
0
 
12
 
! Отговори
Коментар по заглавие преди 2 месеца
Като цяло усещането за безнаказаност в страна е на рекордно високо ниво, като в същото време това върви ръка за ръка с рекордно ниското доверие в правителството. Все пак правителството е това, което трябва да прилага и налага закона. Няма нищо учудващо в този факт.
9
3
 
4
 
! Отговори
трябват преди 2 месеца
От 3 до 5 години ефективно, при ПТП със смърт на пътя и няколко седмици в ареста при по-малки щети.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тоя подход ще трябват столетия. Уж говорят че са срещу тежки нарушения, но го завътряха само до тестове за дрога и накрая казаха, че и това е съмнително поеже имало фалшиво-положителни и накрая не стигнаха до никъде. Благодаря и даже мерси.

Спонсорирани публикации