БЛС с идея да се направят звена за неотложна помощ по райони

Здравнонеосигурените са огромен проблем на здравната система
15 фев 2024 14:33, Анисия Иванова
17
БЛС с идея да се направят звена за неотложна помощ по райони
Снимка: Bulgaria ON AIR

Здравнонеосигурените са огромен проблем на здравната система. Статистиката показва, че 25-40% от пациентите, записани при общопрактикуващите лекари, са неосигурени, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Виктория Чобанова в студиото на "България сутрин".

В момента спешната помощ е затрупана от посещения, които не са спешни.

По думите на лекаря спешен случай е състояние, което заплашва живота в рамките на няколко часа - катастрофи, тежки изгаряния, тежки травми, порезни рани, които силно кървят.

"Неотложните случаи са тези, в които може да се реагира до 24 часа. Нямаме дефиниция на неотложен случай за разлика от спешните. Неотложното е това, което всеки си помисли, включително за хреми водят децата в бърза помощ да бъдат прегледани... Неосигурени отиват в спешна помощ дори да им измерят кръвното", коментира д-р Чобанова.

"Трябва да има политическа воля за това, ние позволяваме един неосигурен пациент срещу 500 лв. да получи скъпоструваща операция за 10 000 лв. и след 2 месеца пак да е неосигурен. Въпросът е на законодателната власт", посочи още д-р Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ по този начин логиката на Министерството на здравеопазването е, че неосигурени са грижа спешната помощ. Все по-чести са случаите, в които човек, който не е в спешно състояние, търси помощ в спешните центрове.

"Българският лекарски съюз има идея да се направят неотложни помощи на принципа на спешните по райони. С това предложение най-лесно би било към всеки спешен център да се обособи звено за неотложна помощ и там да бъдат прегледани пациентите, които са прекъснали - и срещу заплащане. Така ще намалят и случаите на прегледи "защото не ми се спи или трябва да поговоря с някого", добави медикът.

Остава висящ проблемът с малките населени места, където здравеопазването след края на работния ден е чрез телефона на личния лекар. Лекарите настояващ също да има посочена цена за домашно посещение, което често отнема 1-2 часа от работния ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
ДО 33. Значи отишъл си доброволно на частен преглед, прегледан си, излекуван си и най-нагло ревеш, че си ограбен. Ти за касова бележка ли ходиш на лекар или за здраве. Като броиш на адвокати не 60-80лв, а 6000- 8000 дават ли ти касова бележка.
15
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Ами защо ходиш на частно, ходи по каса.
14
4
 
3
 
! Отговори
33 преди 2 месеца
По-добре БЛС да заработи малко срещу алчността и беззаконието на своите членове лекари!Например д-р Диана Иванова ,дерматолог в Стара Загора ,взема на частно от 60 да 80 лв на преглед без да издава съответния документ,което е корупция!Такъв е и доц Недков ,тровматолог ...и др.Има ли контролни органи в този град,питат гражданите , че ни ограбват жестоко и най-големите "хуманисти"!?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избирателите на Гепи и Пу пу казаха че на следващи избори ще ги пратят на карибите парламента ше го гмедаъ през кривио мскарон.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да има разнообразие в присвояването на здравните осигуровки се предлага нов начин ! Абе на Запад всичко е открито и работи безотказно, обслужването е на свръх човешко ниво, прегледи, лечение, оперативни намеси и каквото е нужно всичко е безплатно в държавни болници ! Какво пак откривате бе алчни хуманни престъпници ! Лекарства на пенсионери с ниски пенсии са безплатни, на другите са с 90 % намаление, защо само не копирате тези човещини, а копирате само цени ? Човекоядци см8тани !
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На г-жата да припомним, че има стотици хиляди хора, които си плащат, а нямат нито една операция. Може даже и да нямат пломби на зъбите. Тези трябва да ги компенсирате, а от онези да взимате до 10 000 лв. Не ви харесва така, нали? А дали операцията не струва 6 000 реално? Как вървят цените на такава операция на международните пазари? Будалкам ви, дано се сетите да млъкнете поне.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
... Ти си за неотложната помощ бе човече? Защо идваш тук? А в неотложната казват: Ако беше отишъл веднага в спешното, това нямаше да се случи. И т.н. Въпросът ми е: Хеликоптерите къде ще ходят по-напред? Накрая ще ви бият защото не сте дошли с хеликоптера. Супер е идейката на БЛС за харчене на пари.
9
2
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
БЛС да се чете Български ЛОВЕН съюз (на ловците на пачки в здравеопазването!)
8
1
 
4
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
До безименВ.Северна ирландия. Всичко е безплатно...Щом си здравноосигурен!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Неотложна помощ през първите 24 часа...Тази да си навре дипломата отзад...Първите един. До. Два часа са най важните...При. Инсулт и инфаркт. След. 24 часа. Човекът. Е вече. Умрял...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Образованието безплатно - сега и Здравеопазването безплатно :)))
5
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Безимен. И не ти трябваха скъпоценните направления. Системата беше добра, спор няма. Особено в сравнение със сегашната.
4
2
 
11
 
! Отговори
Безимен. преди 2 месеца
Сигурно заради това е фалирал социализма! Щото медицинската помощ беше безплатна и образуванието също. Сега дойде демокрацията всичко е платено а никакви услуги не получаваш ако не си доплатиш! Гледаш едно градче със 50 000 жители неколко доктора и медицински сестри и три четири частни клиники който усвояват средства от Здравната каса която има повече наети служители от Държавната болница!Нещо сбъркано има в този модел май.
3
1
 
3
 
! Отговори
район красно село преди 2 месеца
да сложат 3 звена . И в ЕС е така . уж няма доктори . С 490 болници и 1980 санаториума , и 5400 звена ще се оправим . хахаха
2
1
 
5
 
! Отговори
Мъж преди 2 месеца
Ако имаше как и аз щях да избера са съм неосигурен. Застраховам се и толкова. Сега плащам на мързеливите и като ми потрябва помощ НЯМА!
1
5
 
15
 
! Отговори
25-40% преди 2 месеца
От записаните при личните лекари са неосигурени?Ами защо ги записвате?