Етнограф: Болест, която не се лекува с ракия, значи е нелечима

Виното може да стане от само себе си, ракията изисква намесата на човек
Обновена: 15 фев 2024 09:49 | 15 фев 2024 09:49, Петър Бойчев
47
Етнограф: Болест, която не се лекува с ракия, значи е нелечима
Снимка БНТ

Няма чужденец, който да не свързва България с ракията. Оказва се обаче, че не е наша. Появява се през 8-и век, а спорът е между персийски и арабски алхимици.

"Алхимици, които са искали да получат не злато по изкуствен начин, а жива вода, но забележете – всичко е само с една единствена цел получаването на медицински еликсири. Нещо, което не се лекува с ракия, значи е нелечимо. Но знаете кога едно нещо е лекарство, кога е отрова – всичко зависи от мярката", каза за БНТ доц. д-р Ангел Янков, етнограф.

По-късно, когато ракията се превръща в удоволствие, получава и името си. "Предполага се, че идва от арабската дума "ракъ", което означава пот и тук вече са интерпретациите – заради капките, които капят на казана или според други, че като пиеш ракия се изпотяваш", разказва доц. д-р Ангел Янков.

И ако днес свързваме любовта с виното, то назад в българския фолклор е ракията. "Ракията кога има обредна функция, силна сакрална функция - когато се създава нещо ново. Това е първата брачна нощ, тогава се пие блага ракия. Ракията вече е културен продукт, виното може да стане от само себе си, а ракията вече изисква намесата на човек", каза още етнографът.

А ракиджийската култура не изчезва, напротив. Иван Пеев е пето поколение в семейство на любители на огнената напитка, които я произвеждат за домашна употреба: "Първият казан, самостоятелен, беше да кажем някъде на 18 г. бях... Най-вече радостта, която тази напитка предизвиква на масата, когато се събере цялото семейство и всеки започне да се хвали кой каква ракия е произвел, от какви плодове и оттам се запали и моят интерес."

Сам се грижи и за семейното лозе: "Гроздето е според това каква реколта имаме всяка година. Някой път повече мускат, някой път хамбургски мискет. Имаме лозя в Поморийско, които са различни, не е само един сорт, така че може да се каже, че е букет от различни сортове."

Първо да започнем с това, че ние си имаме в нашия музей казан за ракия. Това е моят семеен казан всъщност, от баща ми, вечна му памет, останал. Помолихме бургаските поети да ни дойдат на гости, направихме демонстрацията за ракията и бургаските поети, докато тече тази демонстрация, написаха 20 стихотворения, които да отпечатаме в книжка и всъщност тази книжка се превърна в нещо изключително любопитно, понеже дори от Лом ни се обадиха и поискаха книжка за там, за да подаряват", разказа Милен Николов, директор на Регионален исторически музей – Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После в Бг са с най- много инфаркти и болести.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 23 - ама ти започна да говориш за някакви пушачи. Кой говори тук за пушачи изобщо!? Хахаха... stay on topic, стига си прескачал и сменял темата
19
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алкохолиците много докачливи нещо... Човек би си помислил, че са благи хора и няма да им пука, ако някой коментира по темата, а те наскачаха да си бранят "лекарството". То малко като да се хвалиш, че пиеш белина, защото избивала микробите в канала.
18
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 14 К'во те интересува че пие бе? Все едно ти ако си пушач, но не пияч да те упрекна аз който не пуша, но пия, че си съсипваш здравето СИ с тия цигари??? СМЕЕЕШНИК, ПУШИ СИ КОЛКОТО СИ ИСКАШ! ПО 3 КУТИИ НА ДЕН ПУШИ, АКО ИСКАШ, НО НЯМА ТЕ УПРЕКНА. ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКАТА, СМЕЕЕШНИК?
17
13
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
)"Болест която не се лекува с ракия се лекува с бои"-народна мъдрост!
16
18
 
16
 
! Отговори
До 14 коментар преди 2 месеца
Ракия се е пиело от векове и ще се пие и занапред ,пък ти си изпий аспиринчето и си лягай, недей да даваш акъл.
15
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо никой не съди англичани и американци,че се наливат с уиски,германци с вино и бира на корем,а че един етнограф си е позволил да каже истината за ракията,при положение,че цял народ я употребява, вече е анатемосан като *** и пияница.Айде стига лицемерие!Човек може да се напие с всичко.Например Нойзи го хванаха с 2,52 промила алкохол,злоупотребил с уиски.
14
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 13 А ти живей до 100 години. Пожелавам ти го, само че да не те хване някоя болест като рак, както моят чичо който беше пълен въздържател и не пушеше и гледаше здравословно да се храни и хвърли топа на 53 години, а баща му тоест дядо ми умря на 79 години който пушеше и пиеше. Знам че е травиално, но това е истината. Тъй че яж си, пий си, ако ти е вкусно и те така. Един живот се живее, не 100.
13
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да ви е срам че хейтите и спамите тук, обиждате ракията. Ми който колкото иско да пие бре. Всеки сам си преценя, поне цици не никнат от нея както от бирата :))
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11 - ти да не би да имаш проблем с храносмилателните ензими, че се наливаш с ракия, тогава?
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен:"Тоя алкохолик наясно ли е"==>ти най-напред научи значението на думата алкохолик и тогава я употребявай.Да, алкохол под формата на медицински коняк се съхранява във военновременните медицински запаси. Дава се на болни и реконвалесцентни (преболедували) в съответното количество защото алкохолът доставя директно енергия на организма без да се включват храносмилателни ензими и значи без разходи от страна на организма. Дозата прави отровата.
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 8 Кравар, а те защото тия които са гласували за ГРОБ, ПП-ДБ, ДПС, БСП не са битови алкохолици, а? Кажи веее, кравар?
9
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се пие по една ракия вечер е не само полезно, но и малко!Наздраве! :-)
8
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За съжаление масово такова е мисленето на нашите копейковци, а всъщност всички те страдат от битов алкохолизъм, макар да не го осъзнават! Освен това, тези ракии които ги варим по разни гаражи, съдържат малко или много метил и така си скапват организма допълнително
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 6 Трифоне, аз пия червено вино в момента, но от магазина. Няма го домашното на пазара. А то е и скъпо...6 лева литъра, но си заслужава. Иначе този пикоооч розето даже не ми го споменавай че ще се изповръщам.
6
12
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
Кой ти пие вино в днешно време? Само розе купуват на 14 .02 разни женчовци за да топнат чушката.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подзаглавието кърти от простотия. *** и Пульо може да ви направи качествена ракия, но не всеки може да направи качествено вино, смееешници!
4
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е човека.Както се казва,диагнозата е в дозата.Важното е да не се прекалява.
3
1
 
3
 
! Отговори
Прокуратурата крие преди 2 месеца
Масово Психично болни полицаи в Бобов дол и Перник - агресивни, пияни, дрогирани, дават Спец. Техника на бандити! Защо ги търпите, те убиват!
2
17
 
10
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
Като си глътнеш от 55 градусова домашна ти става едно такова, топло ... По -хубаво ми е да изпия една ракия от това да изкова дъската ми с която живеем на семейни начела.