Винари: България като качество на продукцията е на световно ниво

Министрите да отстояват правата ни в Брюксел, каза Йордан Чорбаджийски
15 фев 2024 21:22, Анисия Иванова
27
Винари: България като качество на продукцията е на световно ниво
Снимка: Bulgaria ON AIR

Винопроизводителите отбелязаха в сряда професионалния си празник, но тази година на фона на множество земеделски протести и неизвестни за сектора.

"Ние не се включваме в протестите, ние сме на принципа, че трябва да има диалог, трябва да сме на масата на преговорите. Да, имаме добър диалог с Министерството на земеделието и с министъра. Единственото нещо, с което мога да се съглася с министъра, е, че нашата работа не е по жълтите павета, а по лозята и земеделските площи. Ние трябва да сме там, но на тях работата им не е да седят в министерството, а по-скоро да отидат в Брюксел и да отстояват позициите на българското земеделие, и да уговорят така субсидиите, както в другите европейски държави, да покажат, че България е пълноправен член на Европейския съюз", заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски в предаването "Директно".

Той отбеляза, че в България качеството на виното е високо, въпреки факта, че субсидиите са по-ниски, отколкото в други европейски държави. По негови думи в последните 15-20 години винарните в страната са се модернизирали и продукцията е на световно ниво.

"България на всички винени конкурси, в които участва, взима златни медали. Като качество не отстъпваме нито на вината от Европа, нито на така наречения нов свят - Австралия, Чили, Нова Зеландия и т.н. България като качество на продукцията е на световно ниво", категоричен бе Чорбаджийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му военният конфликт в Украйна е повлиял на работата им, но това не е причината за повишението на цените на вината.

"Войната в Украйна ни удари, защото купувахме доста материали за производство на вина и високоалкохолни напитки. Бутилки, филтри и други се купуваха от Украйна. Това ни удари и вече пазаруваме от други държави консумативите си. По-висока цена на готовия продукт обаче направи високата цена миналата година на газа", поясни гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
как ше платиш 30 лв бе, ти турист ли си? ужас. цената на виното е едноцифрена ама не трябва да си турист :))
21
0
 
0
 
! Отговори
Седни, ти ли си ? преди 2 месеца
виждам че Седни аборигена пак спами, никой не го еня твоето мнение, лекувай си се тихичко и така.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е ! На СВЕТОВНО НИВО - 3-тия свят!
19
1
 
1
 
! Отговори
gg преди 2 месеца
Не знам за какво ниво говори тоя, но българските вина под 15 лв бутилката са пълен ***. Не знам какво наливат, но не е вино. Австралийското е по-евтино и е вино.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Отегчен, френски и новозеландски са моето лично предпочитание. За български химии пари не давам от много години! Такава гнус се продава... без значение от цената... буквално си плащаш със здравето за тези бъркочи.
17
2
 
9
 
! Отговори
Абсолютно невярно! преди 2 месеца
Чаша българско вино причинява такова главоболие .... Прекалявате с сярата, добавен алкохол и захар. Спрях да купувам българско вино, защото буквално те убива. Плащаш 30 лв. за бутилка и повръщаш .... Купувам френско вино за 30лв. и ми няма нищо. Що така, бе световните? Не зная какви лай на блъскате вътре, но си пийте бъркочите! За нищо не стават!
16
1
 
10
 
! Отговори
Отегчен преди 2 месеца
На световно ниво ама в някоя паралелна вселена. Който иска да си пие българските киселочи. Един път опитайте чилийско или австралийско вино и ще забравите за тукашните ***. Дори не говоря за френските или калифорнийски вина.
15
1
 
12
 
! Отговори
Еее преди 2 месеца
Ама на данъкоплатеца се продават шитни, на дебели пари, затова купувам от световни производители. Като няма доверие
14
3
 
7
 
! Отговори
Кото ви е преди 2 месеца
Високо качеството, произвеждайте, продавайте и печелете. Не врънкайте държавата за помощи. Правете си панагириците с блуткави рекламни сирияли, чешайте се по сърбежа и стойте по далече от бюджета.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виното ни било на световно ниво ??? Да се смееш ли да плачеш ли ?! Само който не разбира от вино може да се върже на тея глупости
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярвайте си.
11
11
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Нашите вина действително са добри или поне не отстъпват по качество на испанските,аржентинските,чиийските,италианските..но имат едно голямо преимущество(преди 2 -3 години) и евтини по цена.Сега добро вино за обяд или вечеря от 13-14 лв нагоре трябва да се търси ,под таз цена типа 6-8 лв не става.9-15 н горе долу добре.За НГ пих шампанско за 55 ,струва си парите...в хладилника лежи едно 22 лв ..уж щязме да ги сравняваме ,но не се наложи да отваряме това за 22 лв.Имаме добре вина-да,така е.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не е евтино за какво ние качество. Ще го пият в чужбина а бг ще се трови с вноса от ЕС.
9
0
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Незнам по конкурсите нашите винари с какви вина ходят ,ама това което предлагат по магазините, нещо хич на вино не го докарва
8
0
 
14
 
! Отговори
До Танас преди 2 месеца
Танасе това са най лошите и евтини вина ,бе юнак!Явно не си винар!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У Кауфланд само вино менте - 3L за 9 лева - от Сухиндол :)))
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У Кауфланд само вино менте - 3L за 9 лева :)))
5
16
 
2
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Прав е. А най-хубавите и истински вина са - Механджийско, Мерло София, ..., и Мускат от Карнобат.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искаш да си успешен в една сфера вече не е достатъчно да си на средно ниво и до над средно ниво. Трябва да си най добрия в света. Твоят продукт да е по добър от всички останали или да имаш убийствен маркетинг за да убедиш целият свят че точно твоят продукт е най добър. В световната конкуренция вече няма място за посредствени играчи. Най добрите стават монополисти и владеят пазара.
3
1
 
11
 
! Отговори
ВИНАР преди 2 месеца
Я се вижте колко медали печелите на голямото изложение в Париж, и колко Румъния, Молдова и Гърция. коментари после. Вината не са лоши, но и на другите са добри, даже повече.