Наши фермери с рекордни добиви, без дълбока оран и торене

Заменяме фосфора и калия с биологични продукти
16 фев 2024 21:08, Анисия Иванова
27
Наши фермери с рекордни добиви, без дълбока оран и торене
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички успешни земеделски стопанства в България са дигитализирани в голяма степен. „Академия за фермери“ вече повече от десет години организира събития в България със световни учени в селското стопанство. Нашата идея е, че гледаме на природата като учител, а повечето земеделци гледат на нея като някакъв ресурс, коментира Георги Мантарлиев, основател на "Академия за фермери", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В последните няколко години започна да се обръща повече внимание на почвата като на жива система и основен актив за производството на качествена храна. С химичните продукти - торове и препарати - земеделските общества в света досега имаха експлоататорски модел, с който унищожиха голяма част от плодородието на почвата, и населението започна да яде "празни" храни без енергиен капацитет и достатъчен набор на хранителни вещества."

Имаме земеделци, които повече десет години не използват торове с фосфор и калий, като това се е отразило "фантастично" на добивите. "Правим рекордите за Европа", каза Мантарлиев и добави, че това се отразява и много положително на животните, хранени с такива зърнени култури.

"Заменяме фосфора и калия с биологични продукти - микроорганизми и гъби от природата", като няма голяма разлика за различните култури, каза Мантарлиев. "Това което правим съвпада на 99.5% със Зелената сделка."

България, както и по-голямата част от света, реално купува продукти, произведени от ГМО семена чрез соев шарот, като около 2/3 от соята по света е генно модифицирана.

"ГМО не винаги означава по-добър добив и по-качествена храна - със стандартни хибридни семена с добро качество няма нужда от ГМО, защото растението може само да се предпази от неприятели и има по-голяма устойчивост при борбата между плевели и култури."

Има ли смисъл от дълбоката оран в съвременното земеделие, как се правят оазиси от пустинята, ще има ли фалити на земеделци тази година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Булсатком чао бе ми приятно
21
1
 
1
 
! Отговори
И утре преди 2 месеца
Ще ви спрат парите, защото ще ви кажат имате добив без много разходи.ДОБРА МАНИПУЛАЦИЯ!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Химика преди 2 месеца
Страшна, колосална глупотевина, на която за съжаление много хора ще се вържат. Абсолютно всичко в почвата, преди да проникне през клетъчната мебрана на разстението се разпада до нитрати, нитриди, фосфати и т.н. Няма как гъба да проникне там. Тепърва ще си берем плодовете от съсипаното образование.
19
0
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Този майтапи ли се,ръсят нивите на поразия ама техните препарати били доброкачествени а украинските били лошокачествени с ГМО
18
1
 
2
 
! Отговори
ГМО микроорганизми преди 2 месеца
Биг Агра ще увеличи добивите, но всяка година нова доза. Това с нещо да ви напомня бизнес модела за вземане на заложници. В млекопроизводството прецизна ферментация ГМО МЛЕЧЕН ПРОТЕИН. ПРЕЦИЗНОСТ Е НОВ ГМО РЕДИЗАИН. ВМЕСТО ОТ КРАВИ МЛЯКО ОТ КОЛИ БАКТЕРИИ С ГМО.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 14 Моят арендатор изплаща арендата предварително фиксирана сума в момента на подписване на договора.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 5 И аз съм пробвал да гледам домати на терасата в кофи. Не знам какво е това твоето естествено калиево торене. Аз правих компост от кухненски отпадъци - обелки, листа, черупки. Умряла работа. По три домата от корен за цял сезон. Не съм ги чакал 6 месеца.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Министърът на външните работина Франция е казал, че евентуална победа на РФ срешу Украйна ще разори Европа и първо Франция. Защото Украйна имала много богата земя и Русия щчла да веме 30% от добива на пшеница в света. (А до СВО защо не било страшно?)Освен това ЗапорожкатаАЕЦ щяла да пречи на енергетиката на ЕС. Всъщност, на когото и да е земята, тя пак би давала добиви, ако няма война. ОЩе :РФ е разработила НОВИ огромни територи и нараства добивите , което доведе до спад на цените по света.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рекордни добиви,а всяка година,лъжат,че добивите им са слаби и вдигат цената на житото,и плащат ,по-ниска рента,на хората.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глаго дигитализиран няма в Българският език.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И да не забравите, че забраната на домашните стопанства/ферми е само конспиративна теория... точно като забраната за употреба на торове...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То понеже е толкова хубаво, затова европейските фермери се скъсаха да протестират, но гаа.ня седи и си мисли, че него това не го бърка понеже е "далеч". Еми айде честито! Тази година без торове, а догодина директно "доброволно" закриване на фермите "в повече".
10
6
 
13
 
! Отговори
5555 преди 2 месеца
От последния протест на зърнарите починаха да ги наричат фермери, те не са . Тези са милионери, които извадиха трактори за милиони купени с субсидии с цел да шантажират Българите да ги направят по богати, позор
9
2
 
11
 
! Отговори
да преди 2 месеца
страшни са! даже и без трактори и редосеялки по две реколти ще вадят!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глууупости и шмекерия
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шмeнти kaneли... Cлaвa Aлa-бaлe!
6
0
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 2 месеца
Ама вие какво си мислите примерно за един " арендатор", на хиляди декари земеделска земя? Ами възможно е! Минава есента лекарите ,на които е имало есенции ,царевица или слънчоглед с Дисковата Брана поне 2 пъти! После сее и не " тори", нито есента,нито пролетта и " жъне" лятото пшеницата,есента слънчогледа и царевицата! И добив Има и той не е никак " лош"!-:) Земята е толкова Пренаторена през годините,та една година без ъор,си е чисто пестене на " разходи"!-:) Който е бил земеделец знае!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЛЕДАХ СИ ДОМАТИ В КОФА НА БАЛКОНА С ЕСТЕСТВЕНО КАЛИЕВО ТОРЕНЕ. СЛЕД КАТО ГИ ОБРАХ ГИ ДЪРЖАХ 6(ШЕСТ) МЕСЕЦА ПРИ СТАЙНИ УСЛОВИЯ БЕЗ НИКАКВИ ПОРАЖЕНИЯ (НАМАЛИХА ОБЕМА ОТ ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ДО 10%, С ГЛАНЦОМА КОЖА И НЯМАХА НИКАКВО ВКИСВАНЕ ИЛИ МУХЪЛ, ЗА РАЗЛИКА ОТ МАГАЗИНСКИТЕ,КОИТО СЛЕД ТРЕТИЯТ ДЕН АБОРТИРАТ)... ХАЙДЕ ВЕЛИКИТЕ, ПОСТИГНЕТЕ ГО!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вИЖДАН АГРЕСИЯ срещу потъпкването на свободното мислене. Вярно ли сайта е купен?
3
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Каква нагла пропаганда! Какви добиви на турски домати и гръцки краставици ли? Нахалници вие по магазините не ходите ли, четете поне табелките!!!!!!! ***.

Спонсорирани публикации