Близо 600 лекари получиха дипломите си на официална церемония

Те положиха Хипократовата клетва
20 фев 2024 14:03, Красимир Ангелов
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти - абсолвенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София, положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си на традиционната официална церемония в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Ректорът на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов заяви в своето приветствие, че завършващите МУ-София трябва да са разбрали и приели същината на лекарската професия. „Това предполага всеотдайност и отговорност към човешкото здраве. Искрено се надявам, че вашият професионален труд ще бъде белязан с много успехи и с удовлетворение от постигнатото“, каза ректорът на Медицинския университет.

Приветствие към абсолвентите отправи и деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. д-р Димитър Буланов, който припомни, че преди шест години те са направили първите си стъпки в учебните зали, в лабораториите и в болниците, и са положили много труд, като са имали и много безсънни нощи. Вече сте лекари и имате огромната отговорност - с правото и задължението да лекувате, и да съхранявате човешкия живот, добави той. Помнете, че в професията на лекаря всички специалности са важни и че много е важна работата в екип, каза на младите медици проф. Буланов.

Той отбеляза, че в обществото винаги се задава един въпрос, свързан с младите лекари и той е свързан с това колко от тях ще останат в България. „С удоволствие съобщавам, че има устойчива тенденция младите лекари да искат да работят в България“, каза деканът на Медицинския факултет на МУ-София.

На церемонията беше прочетен поздравителен адрес към абсолвентите и ръководството на Медицинския университет в София от президента Румен Радев, както и от други институции. Абсолвент предаде факела на човечността на студентка от първи курс в МУ-София.

Бяха обявени и пълните отличници на випуска за 2023 г. - това са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Те получиха наградата "Златен Хипократ", както и парична премия, учредена за първи път през тази година от Столичната лекарска колегия за пълните отличници на Медицинския факултет.

Във випуска чуждестранните студенти са от 31 държави, като най-много са от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има също абсолвенти от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други държави.

Българските студенти от випуска за 2023 г. са събрали средства, които даряват на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Сумата ще бъде използвана за осигуряване на веноскоп за малките пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз придобих юридическа правоспособност, в почерпка съм :)
25
0
 
1
 
! Отговори
mdaaa преди 2 месеца
До българина задавал ли си си въпроса защо хората пишат такива неща за лекарите ???То крушката си има опашка ....
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С това учене онлайн какво ли са научили не искам да знам
23
4
 
0
 
! Отговори
грозно и глупашко преди 2 месеца
Мисля, че тези роби и шапки са поредното изключително грозно нещо. което въведоха от Запада. Вместо да виждаме свежи млади хора и да им се радваме, ни налагат траурна процесия, хора в чували още малко - и с качулка на главата. Вярно, че навремето образованиети е било първо свързано с манастирите, т.е. религиозно, не считам че е правилно да се подражава *** злокобни ритуали. Тогава даже с факели из града....
22
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Чета осъдителните коментари написани по долу и искам да попитам-вашите деца искаха ли да следват медицина?Ако всички които са завършили могат да прочетат това което са написали предишните коментиращи-нито един няма да остане в България!Защо още отсега с неприязън пишете за бъдещите лекари?
21
3
 
3
 
! Отговори
мдааа преди 2 месеца
и Тая професия се пренасити...пълно е в България със ....икономисти , юристи и лекари ...скоро всите ща са безработни или ако не друго ниско платени
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бялата мафия се мултуплицира.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я да си кажат оценките?...
18
2
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Снимките са уникални. На втората са нeгъp до индиец до арабин. На четвъртата е цвaнг-цyнг китайка. На петата е принцесата на нигepското племе Тобого-бого, която явно ще вкарва иновативни вуду практики в българската медицина. Български лекари - йoк. Директно закривай.
17
0
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 2 месеца
дано са научили първото правило на лекаря "Първо праите му вземи и тогава му мисли", защото често не се знае ще го бъде ли пациента и ще оживее ли - дали заради болежките му или заради нашата намеса
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти..." Дотук нищо притеснително, нали?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-свежарски изглежда зала 1.
14
0
 
1
 
! Отговори
18-та снимка преди 2 месеца
Бъдещия здравен министър.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като инженерите от ТУ.Като знаят какви инжинери са ги страх да идат на лекар.
12
3
 
3
 
! Отговори
неприемливо преди 2 месеца
дано не остане в България жената от 5-та снимка. Дълги нокти, много картинки по пръстите. Да стане добър лекар там, откъдето е.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То няма медицински сестри, ама лекарки дето отбиват номера за заплати имало.Трагедия Бг.Скоро няма да има народ дето да "лекуват"
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
има ли българи сред тия че нещо много ми чернеят
9
0
 
2
 
! Отговори
Натопорчен Хипократ преди 2 месеца
Има сгодни наджукени докторици, има и бхаратски дипломирани лечители, доволен съм!
8
1
 
2
 
! Отговори
а дали ще лекуват преди 2 месеца
като сегашните и народа най измира в европа или ще ъпгрейдват знанията си и опита четейки жадно по специалността си за да лекуват с резултат
7
0
 
7
 
! Отговори
AOУ преди 2 месеца
Какви са тия тaлибaни,бе? Защо чуждестранните лекари са повече от българските? Какво става?