Българинът се страхува от болест, бедност и война

Фокусът върху симптомите провокира паник атаки, обясни психолог
21 фев 2024 12:00, Анисия Иванова
46

Българинът се страхува основно от болест, бедност и война. Това показва проучване на социологическата агенция ЕСТАТ.

"Страхът е нещо напълно нормално, важен е, помага ни да се предпазим от различни ситуации в ежедневието. Фобията е ирационален страх, отвъд нормалното, тя ни пречи в нашето ежедневие, ограничава ни да живеем нормално, отключват се неприятни симптоми, които ни пречат да действаме нормално в конкретна ситуация", обясни клиничният психолог Дария Младенова в студиото на "България сутрин".

Симптомите, които тя посочи, са треперене, потене, мравучкане навсякъде, замрежване на погледа, усещането, че не ни достига въздухът. А една от техниките за преодоляване на тези състояния е правилното дишане.

"Имаме забързано ежедневие, стрес, всичко правим бързо и най-важното нещо, което ни държи живи - дишането, не го правим както трябва. Коремното дишане е една от най-важните техники. Силно внимание трябва да насочваме към тялото си, коя част е напрегната и дишането да е по-спокойно", съветва клиничният психолог пред Bulgaria ON AIR.

Практиката ѝ показва, че след пандемията от Ковид-19 все повече хора изпитва страх от болести - хипохондрия. В България са много и хората, които се страхуват от животни, предимно от кучета.

"Социалната фобия често се среща - страх от това да бъдеш оценен негативно от хората, да влизаш в контакт с хора, дори в семейна среда - да седнеш на вечеря и да те разпитват и да ти дадат негативна оценка", посочи Дария Младенова.

С пациентите си тя работи чрез виртуална реалност - среща ги по този начин със страха им в контролирана среда и заедно се учат да се справят с него. Гостът подчерта, че хората не се страхуват от изкуствения интелект, защото виждат как той помага за преодоляване на техния проблем.

За да преодолее човек страха си, са нужди между 8 и 12 сесии. Младенова добави, че фокусът върху симптомите провокира паник атаки.

"Веднъж получим ли паник атака на определено място, е много вероятно да се запамети в мозъка и следващия път пак отново да я получим там. Много хора не могат да излязат от вкъщи, започваме с онлайн среща. Паник атаката е често срещана, но доста добре преодолима, стига човекът да е мотивиран и да иска", уточни Дария Младенова.

Друг често срещан проблем е депресията. А младежите все по-често се страхуват от повръщане, показва практиката на събеседника.

"Спират да излизат, да ядат на обществени места, да пият. Нещо травмиращо се е случило в неподходяща ситуация, след което я избягваме тази ситуация", каза още Младенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българинът се страхува да не настине и да не се мине .
37
2
 
6
 
! Отговори
Мит ли е? преди 2 месеца
Българинът не се страхува от болести като Ковидаа. Не се страхува от бедност, защото гласува за десните партии на богатите, не се страхува от война, защото гласува за войнолюбците от ГЕРБ, ПП-ДБ.
36
1
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
От нищо. Нали сме българи-юнаци (с виснали ...............ци).
35
3
 
4
 
! Отговори
Интересно. преди 2 месеца
А от въздуха ли му се появиха тия страхове на българина? Или и някакви медии му обясняваха 2 години как ще умре ако излезе от вкъщи? Или някакъв абсолютен неадекватен човечец със съмнително психическо състояние, дето е заел поста министър на отбраната и говори за готвене за война? Дали тези фактори имат нещо общо, как мислите?
34
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
Българинът се страхува да не настине, да не се мине и нещо да не стане
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брехх колко са специални тия българи!Ще помислиш,че другите народи се страхуват от сльнцето и луната!Тъпо заглавие!
32
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
И защо му премахнахте коментара на човека ,който преди мен бе 32?
31
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
До 32. Израел няма абсолютно нищо общо с подаряването на Българската земя на турци,руснаци,украинци. Държавата Израел няма как да увеличи своята територия ,"изяждайки" България. Имате параноя. За Турция съм съгласен и за сефарадските евреи също,но изяснявам,че СЕФАРАДИТЕ не са Ашкенази и нямат нищо общо с Ашкеназката Държава Израел. СЕФАРАДИТЕ са ИБЕРИЙЦИ...ХАЗАРИ ОТ ИСПАНИЯ И КАЗАХСТАН. Освен това Израел и Турция са абсолютно противопоставени завинаги. Научете що значи евреи,Израил,юдеи.
30
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Ако някой се страхува от война,то той не е нито Българин ,нито Мъж.И ако няма куража да е воин,то и бедността му е заслужена. Що се отнася до болестите,то те съществуват от момента,в който някой *** с бяла престилка не Ви каже,че сте болен от нещо.Лично аз не ходя на доктор и не съм болен.Пия могъщо,пуша като змей . Съвременната медицина е толкова несъстоятелна и глупава,че с едни и същи "симптоми" диагностицира хиляда въображаеми заболявания. В бутилката уиски болести няма,драги !
29
3
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
А някои и от това да не би русия да се разпадне, а това си заслужава страха, понеже е в усилен ход.
28
1
 
2
 
! Отговори
опа преди 2 месеца
Научило си урока момичето, но едва ли има представа, какво изпитва човек страдащ от ПР. Само ако си изпитал знаеш, че с от,, 8 до 12 сесии'' дъра -бъра, това няма никакъв шанс да се оправи. ПР остава до живот, просто се научаваш да го контролираш.дето беше писал един, всяка втора кифла- психолог. Раздават ги тези дипломи на *** и на пульо, важно е да си плати.
27
1
 
8
 
! Отговори
Няма нищо страшно. преди 2 месеца
БЪЛГАРИНЪТ вече е беден и болен. Не от вчера, не е от днес а от 34 години. Остава само войната да дойде.
26
0
 
13
 
! Отговори
I’m преди 2 месеца
Не! Българинът се страхува само от две неща, да не настине и да не се мине!
25
0
 
1
 
! Отговори
23 преди 2 месеца
Много
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъпо заглавие. Ромът, турчинът и канадецът от какво се страхуват гахаха
23
0
 
5
 
! Отговори
Тачо преди 2 месеца
И да не се мине най-много се страхува
22
1
 
2
 
! Отговори
Жададык преди 2 месеца
Ама тия двамата папагали много противни.....
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхува се от сътрудничеството със Запада и воденето на политиката по западния извратенн ум, защото видя какво се случи с Украйна. Българските фашисти отново видяха шанс да запалят война с Русия и да си отмъстят на Русия за наказаните фашистки власти от 1944 година, които са техните прадедовци. Населението се настройва неуспешно да послуша фашисткия глас на омразата на *** и чуждопоклонниците.
20
3
 
5
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Стига тъпни. Българинът от нищо не се страхува. Има си стар лаф: и 10 лева да са цигарите пак ще пушим, и 20 лева да е бензина пак ще караме! Така, че трите най-важни неща популацията са (по шопски): бобо, лебо, ую.
19
2
 
0
 
! Отговори
Кмета преди 2 месеца
До Тиквата - Не се прави, признай си, че ти хареса.

Спонсорирани публикации