Къмпинг туризмът все по-желан: Страната ни с разнообразие от дестинации

Само 30% са на морски бряг, останалите са във вътрешността
21 фев 2024 18:50, Анисия Иванова
7
Къмпинг туризмът все по-желан: Страната ни с разнообразие от дестинации
Снимка: БГНЕС

Как да почиваме извън четирите стени на хотела? Отговорът е ясен – на къмпинг! В последните години къмпинг туризмът у нас става предпочитан избор за мнозина, които търсят близост до природата и незабравими преживявания.

Веселин Вълев, създател на “Къмпинг пътеводител 2024“, споделя своите наблюдения и опит в света на родния къмпинг пред БНР.

България е дом на над 170 къмпинг места, повечето от които се отличават с европейски стандарти и разнообразие на услугите. Въпреки това, Вълев припомня, че самото определение за къмпинг може да бъде объркано, особено поради законовите регулации в страната. Въпреки че някои места се наричат "къмпинги", това не винаги означава, че предоставят възможност за настаняване със собствено оборудване.

“Защото и бунгалата могат да се наричат къмпинг, докато нашето разбиране е, че за да се нарече едно място “къмпинг“, то следва да дава възможност за престой на хора със собствено настаняване“, посочва той.

Един от митовете, които Веселин Вълев отхвърля, е свързан с идеята, че къмпинги се свързват предимно с морето. Фактически, само около 30% от къмпинг местата в България са на морски бряг. Останалите се намират във вътрешността на страната, покрай реки, язовири и в планински райони. Така че, когато става въпрос за къмпинг, България предлага разнообразие от дестинации, които задоволяват вкуса на всеки един любител на приключенията.

В къмпинг пътеводителя за 2024 година се представят седем маршрута из страната, сред които четири тръгват от София. Това позволява на туристите да избират от разнообразие от маршрути, които пресичат множество интересни места в България. Например, маршрутът "Северозапад" води от София до Видин и предлага възможности за къмпинг в различни уникални места по пътя.

Мелник и Сандански също се открояват като изключително развити региони по отношение на къмпинг туризма. Със своята уникална природа, климат и предлаганите удобства, те привличат не само български, но и чуждестранни туристи. Освен къмпинги, тези райони се отличават и с минерални басейни, което е допълнителен атрактивен фактор за посетителите.

По думите на Вълев България е една от добрите дестинации за къмпинг туризъм в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Pepsi преди 1 месец
Бъдещето на туризма вече се очаква да е в бунгалата и палатковите къмпинзи.тези със крадените хотели ще се държат за мустака вече.Никой не иска да си кара децата във конюшните им.Където понякога ядеш и бой от управители и собственици.Знаете ли колко семейства се изнесоха за постоянно от България заради инциденти с мутри по морето?Така че вече нищо не може да ме учуди в тая държава.
5
0
 
0
 
! Отговори
Катя преди 1 месец
Аз много обичам да ходя на къмпинги с приятели, но моят мъж се сърди и затова от 4 години не ходя.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дрън дрън то къмпинги не останаха, а там където можеш да разпънеш палатка няма никакви условия, нашето бетономорие е покрито с хотели, типично за мутренска държава
3
2
 
13
 
! Отговори
Black Metal преди 1 месец
На палатка - само ако съм за риба. На 52 години съм - достатъчно съм хипарувал и пънкарствал по къмпинги и палатки. Искам удобно легло, топла вода, климатик и нормална тоалетна. Може и да е скъпо, но удобството си е удобство. Въпрос на гледна точка. Да ида на къмпинг, да тракам тенджери и котлони, пазаруване, да готвя, миене на чинии...че то същото като вкъщи, егати почивката.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто хотелите са по-скъпи. Не може цена на нощувка да е като в чужд курорт.
1
1
 
9
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Бетонджиите по слънчака трябва да пълнят хотелите си с животни ,но и те няма да искат да отидат !!