Шефът на аптекарите: 95% от инсулина е в склада на вносителя

Те не стигат до нуждаещите се, заяви Николай Костов
28 фев 2024 15:09, Красимир Ангелов
19

За пореден път има недостиг на инсулин за диабетиците у нас. По данни на пациентски организации така е от близо година. Къде се корени проблемът и какво е решението?

"Всичките количества, видни от една справка, щяха само за ден да отидат в съответните дистрибуторите и да бъдат изнесени. В момента наистина има големи количества от някои инсулини за 3-месечни наличности, които най-вероятно са събирани през периода на забраната", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че лекарствоснабдяването има три елемента - складът на вносителя, складът на търговеца на едро и аптеките.

"В момента 95% от всички инсулини се намират в склада на вносителя. Това не е нормално. Само 5% се намират в складовете на основните търговци на едро. Със 100-300 опаковки 3300 аптеки няма как да бъдат задоволени. На всяка десета аптека има по една опаковка, което отразява реалното положение на пазара", заяви Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато забраната за износ падне, те ще отидат в конкретен търговец на едро и ще бъдат изнесени.

"В момента в СЕСПА няма нито един инсулин, това е забранителният списък - странно. По цялата верига има много малко количества. Инсулините са във вносителя, нарочно стоят там".

Няма текст в закона, който да задължава вносителите с достатъчни количества да снабдяват търговците на едро, уточни още председателят на АСА и призова това да бъде добре обмислено.

"Използват този луфт в закона и количествата стоят на място, което е недостъпно за потребителя. Складът на вносителя не работи с аптеки и с крайни потребители, пациенти", посочи той.

"Количествата ги има. Това е предвидимо потребление. Около 80 000 души в България ползват различни видове инсулини. Как 80 000 човека ще бъдат снабдени? Не могат. Това е контролиран, изкуствен дефицит. Удължаването, макар и месец за месец, ще принуди вносителите тези 95% от инсулините да отидат в търговците на едро и ще им изтекат сроковете", заключи председателят на АСА.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 месец
95% oт инсулина просто не е внесен. Този говори глупости.
9
1
 
2
 
! Отговори
До Коко преди 1 месец
Ще ти дадат адреса, обещаха за 30 февруари ! Медиите го знаят, но нямат разрешение от политиците да го публикуват, медии и политици "изпускат газове" в едно гърне не си ли разбрал ?
8
1
 
11
 
! Отговори
мммдааааа преди 1 месец
ясно се вижда, че в всяка една сфера в България, всичко се контролира от определен кръг от хора, който работи само за собствена изгода, няма регулатори, няма съд, няма прокуратура, както се казва, да го дух...ат бедните!!!
7
2
 
10
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Дайте адрес на склада и да се организира протест жива верига нищо да не излиза и влиза.
6
2
 
8
 
! Отговори
Eмигрант преди 1 месец
Играят си на търговия със здраве и смърт всички полотици които са се"наместили"доволно във властта ! Играта е от ясна по-ясна обвиняват се взаимно през денят за да имитират"загрижена"работа за суверена,а вечерта се черпят заедно за"добре"свършеното заблуждение ! Или бягайте от тази ко4ина или грабвайте тоягите и ги атакувайте в НС когато всички са вътре,а те са там всичките само когато си гласуват увеличение на заплатите,през останалото време ги"боли"оная работа за вашето мизерно съществуване !
5
1
 
24
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Държавата какво чака, взема лиценза на вносителя, конфискува складовите наличности и ги дистрибутира до аптеките.
4
0
 
17
 
! Отговори
К9 преди 1 месец
Търговската практика на вносителя, която господина описва е свое го рода геноцид спрямо хората, които се нуждаят от инсулин. И ако има луфт в закона, който допуска вносител на жизненоважен лекарствен препарат да го държи в склада с цел по-голяма печалба, като с това си действие застрашава здравето и живота на десетки хиляди пациенти, геноцида е престъпление срещу човечеството и се преследва от закона в цял свят! Ето *** тази основа може да стъпи прокуратурата!
3
0
 
10
 
! Отговори
Petar преди 1 месец
Ама то има цяла индустрия около ре-експорта на хапчета. Ако видите още преди 10-15 години какви заводи се построиха в Ботевград. В единия на едната поточна линия жени на ръка разопаковаха хаповете от блистерите, за да се преопаковат за износ. Имаше и голяма част, които бяха с изтекъл срок, но след преопаковането всичко е ОК:) Правят огромни пари и не е никакъв проблем от нап да извадят справка за износителите на хапове.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бегом на ресорните министри до Русия за договори за инсулин и да видите как ще паднат всички, дори онези с пакетите санкции под мишница. Защото за борба срещу монопола ли говорим, или за извиване на ръце, ама "в съответствие с европейското законодателство"? Всичко им е точно, нали, защита на конкуренцията, пазарна икономика, грижа за здравето ... и т.н. Ако не е така, моля някой да се погрижи тези загрижените за инсулина да изчезнат от медиите.
1
1
 
23
 
! Отговори
Жалко преди 1 месец
Прокуратурата защо не се самосезира за този износител дето чака сгоден момент и създава изкуствен дефицит.НяКой си затваря очите за тази схема,сигурно си отваря джоба.На Кой е държавата,на Кой са институциите и т.н.