Заради липса: Българите все по-често пътуват до Гърция за лекарства

И причината не е цената, посочи Аркади Шарков
Обновена: 29 фев 2024 21:50 | 29 фев 2024 21:48, Красимир Ангелов
9

"Количества инсулини действително има, казусът е по-скоро логистичен, отколкото някой злонамерено да го задържа. Ангажимент на Министерството на здравеопазването, на Комисията по здравеопазване и търговците на едро и производителите е да бъдат равномерно разпределени по страната", коментира наболелият проблем здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му казусите остават нерешени поради честата смяна на министри, нестабилността на правителствата.
Шарков припомни думите на председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има желание от страна на политическите сили за завършване на СЕСПА, за да работи в полза на гражданите, а не на търговците на едро.

"Трябва да има наказани фирми, които правят нерегламентиран износ на инсулини. Както стана ясно днес има търговци, които са глобени с по 100 000 лв. - трябва да има достатъчно политическа воля да не е като орел, рак и щука, а да е единна, за да се реформира СЕСПА и да има стабилност на пазара на лекарства", призова здравният икономист.

Пред Bulgaria ON AIR Аркади Шарков аптеките в страната са много, а контролиращите са малко, затова дигитализацията ще улесни процеса на контрол.

"ЕК разработва критичен списък на лекарства, който може да бъде приложен и за България. Не малка част от българите пътуват в Гърция не защото е по-евтино, а защото лекарствата не се продават на българския пазар. Цената до такава степен ерозира, че производителят решава, че не му е изгодно да внася продукт", посочи Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Поли от Симитли Пожелавам ти да ти потрябват липсващите животоспасяващи лекарства, които крият по складовете и тогава пиши пак, да те видим ти на кого ще се оплачеш, освен на арменския поп. Сигурно ще се оплачеш на посолството да те видим как ще прокопсаш?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са принудени да купуват лекарства от Гърция, Сърбия и Турция, поради октопода на алчните тарикати, които управляват снабдяването с лекарства в България. Пълната липса на държавност и мощната корупция прави тези хора недосегаеми и те си правят каквото си искат, а държавата оплетена от зависимости нито иска, нито може да оправи нещата. Да отворят границата за внос на лекарства от околните страни и да не се месят в цените, мошениците от лекарствената мафия в затвора и готово. Но няма кой.
6
0
 
5
 
! Отговори
Хмммм! преди 2 месеца
Значи е време всички българи да се местим в Гърция. За какво да стоим тук и да пълним гушите на истинските политически мафиоти ? Да ги оставим сами да се оправят Про100 Кировци, Кокорчовци, Бойкикевци, Тагаренковци, Мирчевци, Гномовци, Лорерци, КурвоЛени , 240 дембеловци ....( май има още 4-500 индивида с милиони) !
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То в Бг и лекарства и храни и ток и газ и какво ли не, са и ще са кът в скоро време. Никога преди не е било това. Нещо търси чивек, в цял свят го има, даже в санкционирана Русия, в Бг го няма. Е тука е раят на немотията и нямането. Индия и Китай произвеждат лекарства, Бг не може ли да си ги внесе на безценица, ЕС ли трябва да ни определя и внася лекарства и свичко, все едно какво.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората гласуваха за това никой не им е виновен
2
1
 
1
 
! Отговори
Точно тази преди 2 месеца
Си Ганска *** не отивам и пари да ми дават,предпочитам Румъния и Сърбия.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навремето Радий Ралин казваше когато има контрол ще има и затвор това заслужават тия