ДБ предлага олекотен режим за референдуми

Тепърва ще търсят подкрепа, намаляват нужните подписи
3 мар 2024 17:40, Стела Стоянова
85
ДБ предлага олекотен режим за референдуми
Снимка БГНЕС, архив

Обширни промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, по-известен като закона за референдумите, внесоха в парламента депутати от "Демократична България", начело с Даниела Божинова. Това е само тяхна инициатива; тепърва ще се търси подкрепа както от коалиционните им партньори от ПП, така и от формациите в управляващото мнозинство – ГЕРБ-СДС и ДПС.

С поправките се предлага олекотяване на режима, по който се приемат предложения за допитване. Например, нужните подписи за национален референдум, предложен от инициативен комитет, се намаляват от 200 000 на 100 000. А за да бъде такъв референдум задължителен за провеждане ще трябват не 400 000, а 200 000 валидни подписа на граждани. В допитванията ще могат да гласуват и граждани на Европейския съюз, когато става въпрос за местен референдум или за общо събрание на населението, пише "Сега".

При национален референдум отпада изискването в допитването да са участвали поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Вместо това се предлага предложението да се смята за прието, ако е получило подкрепата на над половината от гласувалите на референдума, които трябва да възлизат на поне 30 на сто от гласувалите на последните избори за Народно събрание.

По аналогичен начин се променят изискванията и при местно допитване. Предложението ще се смята за прието при две условия – първо, ако за него са гласували над 50 на сто от участвалите в референдума избиратели; второ, ако те са поне 30 на сто от гражданите, които са се включили на последните местни избори. Досега се изискваше в референдума да са участвали поне 40 на сто от избирателите в съответната община, както и предложението да получи подкрепата на повече от половината от участвалите в допитването избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: режимреферендумиДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде е текста решението взето чрез референдум да има задължителен характер за НС и МС?
76
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Къкъв Референдум БЕ,в мафиотска държава това е НЕМИСЛИМО,НЕВЪЗМОЖНО
75
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Дъра бъра.... Възраждане като събра 400 000 подписа защо 240 не направиха референдум. Недосегаемите се правят че са недосегаеми. Когато шепа лум... ни вкараха в НАТО и ЕС никой не ни е питал. Сега се оправдават с ЕС и без да се иска закрихме 4 блока на Козлодуй, но това предателство не е и едва ли някога ще бъде наказано.
74
0
 
6
 
! Отговори
Подигравка преди 1 месец
Приели са закони, че българите нямат право на Референдуми за ЕС и НАТО, и други. Реално можеш да инициираш референдуми само по теми, които не са важни. Да не се правят на демократи каквито не са. Ако управляват истински демократи всички меж. договори трябва да се деанонсират, преразгледат. А гаврата с Конституцията да бъде отменена, писана от псевдоюрист нямащ един ден практика на правист. Първо трябва да се почне с ОТМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИЯ във висша съдебна власт! Сегашните са КАЛИНКИ.
73
0
 
7
 
! Отговори
нЕма смисъл преди 1 месец
Видяхме как се гаврите с референдумите. Първият за Белене, Герджиков го скри, години по-късно пописките се намериха в офисите на Сидеров в НС. Вторият Референдум за Белене беше отменен от ПП, ДБ, ТЕРБ, СДС, ДПС, та и Решението на НС беше отменено. Третият референдум за отлагане прием евро беше забранен от НС в нарушение на Закон Референдуми, а КС се подигра с мотитивите, препращайки към различни договори, нямащи нищо общо с отлагане и срокове. Айде да не си играят на демокрация Диктаторчетата.
72
1
 
3
 
! Отговори
Пеевски се ПромениПП преди 1 месец
Рефередум преди европейски избори ???? Както казваше едно детенце ученичка в един венецуелски сериал от 90те Въртележка "Ах, колко мило" ! Демокрацията им е толкова истинска колкото думата им "НИКОГА С БСП ! НИКОГА С ДПС ! НИКОГА С ГЕРБ ! " - И С ТРИТЕ СЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЕШИХА!!!! ДОРИ ПРЕИЗБРАХА РУМЕН РАДЕВ ,КОЙТО ИМ Е ТРЪН В ОЧИТЕ ЗАЩОТО РАЗБРА НАКЪДЕ СА СЕ ЗАПЪТИЛИ !
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак са замислили нещо щарлатаните .Никой не вярва на шарлатани.
70
1
 
3
 
! Отговори
ко преди 1 месец
референдум *** дума за Бг
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да правим лефередуми, които КС ще забрани!+
68
2
 
3
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Разждайте по-бързо бебето , но ако може през г.за !
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе да не идват избори?И на тез им трябват бройки за да могат да кандидатсват????Може да си спретнат една коалиция със ДПС. Видяхме че се обичат и със тях вече!
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицемерие. Пуснете референдум за еврото!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да слушаш какво ти говорят от дб когато преди си ги слушал"никога с герб,един глас няма за Пеевски и т.н. и после да ги гледаш как седят в скута на Пеевски и пият мазно турско кафе .....
64
0
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
;))) Даниела Божинова просто не е стояла в скута на Амедаа Саколят и не е пила мазно турско кафе;))) Затва страда от бодряшки ентусиазъм;))) Той и Ристю имаше такъв, но стигна с него само до евнух в харема на Сараят;)))
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излизане от НАТО/ЕС - незабавно!
62
1
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 1 месец
Браво на ДБ?! Ама те чак сега ли се сетиха? Когато тия неща ги предлагаха от ИТН, тогава не бяха хубави? Добре поне, че със закъснение се сещат да откраднат добрите идеи на ИТН! Взимайте, не ни се свидят! А пък и пак ще можете да се изтъкнете, нали това ви е най-важното...!
61
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименРЕФЕРЕНДУМИ ЗА НАТО И ЕС КОГАТО ИЗГОНИМ РУСОФИЛИТЕ КАКТО НАПРАВИХА В УКРАЙНА!
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Peфepeнgyм зa HATO и EC?
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицемери! Знаят много добре, че няма да бъде прието! След като не ни питаха за НАТО, за ЕС, за еврото, демек дали да станем колония или да, сега по езуитски се правят на праведни! Лицемери! А това май го лазах вече!

Спонсорирани публикации