»» вече е сред нас и е полезен, ще навлезе в образованието

¬сички индустрии ще бъдат под една или друга форма под обсега му
4 мар 2024 12:58, ≈лка ¬асилева
28

»зкуствени€т интелект да се изучава в училище. “ова предложи премиерът акад. Ќиколай ƒенков. “ой об€сни, че в бъдеще младежите ще работ€т с изкуствен интелект, който пък може да реши проблема с ниската производителност. ¬ече имаме и първите училища, в които ще се изучава технологи€та на »».

"»зкуствени€т интелект вече е при нас и той е полезен. Ѕългари€ има много добра екосистема в IT сектора, който се трансформира. »маме специалисти от години. ћного важни са подготвените хора. »де€та на акад. ƒенков е навременна. Ѕългари€ има потенциал и се развива. ¬сички индустрии ще бъдат под една или друга форма под обсега на »»", коментира председател€т на ќбщото събрание на “ехнически€ университет в —офи€ проф. √еорги “одоров в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕо думите на директора на ѕриродоматематическата гимнази€ във ¬елико “ърново јнгел √ушев, за да има качествено обучение, тр€бва да има добри специалисти.

"¬с€ко начало е трудно и това обучение изисква и допълнителна квалификаци€ на учителите. Ѕлагодарение на доброто ни сътрудничество с “ехнически€ университет вече направихме първите стъпки", каза √ушев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ќа въпрос доколко усп€ваме да сме в крак с новото време, проф. “одоров отговори, че процесите не започват сега и добави, че Ѕългари€ има клъстър по изкуствен интелект, в който членуват почти 100 компании.

" ато вс€ка технологи€ има и плюсове, и минуси. ≈— направи първата в света регулаци€, свързана с процесите с »». “ой позвол€ва да извличаме информаци€ и да управл€ваме събити€, които не сме мислили, че съществуват. ѕерспективите са строго положителни. ”чените имат грижа да не се допускат отклонени€", за€ви проф. “одоров.

√ушев отбел€за, че връзката между средното и висшето образование е важна.

"ƒа чувстват, че висшето образование ще е следващата стъпка в т€хното развитие. “р€бва да се направ€т подобрени€ и да стане така, че преходът от средно към висше образование да бъде плавен", посочи той.

ѕроф. “одоров отбел€за, че в програмата на “ехнически€ университет за изкуствен интелект на английски език се записват и чуждестранни студенти.

"÷елта е да бъдем на европейско ниво и да бъдем разпознаваеми. ¬ съвременни€ св€т битката е между знаещите и можещите. ¬секи млад човек, който иска перспектива, тр€бва да повишава компетентността си. «а нашата програма изискваме владеене на английски език. Ќе всички тр€бва да станем специалисти по »», но Ѕългари€ тр€бва да бъде водеща в тази сфера и см€таме, че това е възможно", добави проф. “одоров.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


28
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
6
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќад€вам се да го сложат да чете вече и бюлетините след изборите а не само както до сега го използват да ги попълва само ! ј може и на всеки депутат да му закачат и по един »» .„е доста от т€х имат гол€ма нужда от интелект.—ъщо така на катаджиите на данъчните абе гол€мо бъдеще и мегдан за работа има за тоз интелект във Ѕългари€!
5
5
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“е едно време и за прилагането на компютрите разправ€ха фантастики, но гледам н€ма особено гол€ма пром€на в ц€ло.
4
1
 
5
 
! ќтговори
61 преди 2 месеца
“ози пък къде се бута където не разбира. ƒа си гледа там физикохими€та и да не се изказва неподготвен.
3
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 ога ли ще се спрете с ти€ глупости...
2
2
 
7
 
! ќтговори
»» преди 2 месеца
» ще се спест€т много пари от учителски заплати. ј учителите ще са свободни, никой н€ма да ги тормози, да ги товари с работа и бумащина и ще имат спокойствие и ц€лото свободно време, което искат. ¬сички ще са щастливи. Ќали?
1
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕодготв€т децата за neurolink. »скат да им чипосат кратуните и да ги направ€т добри и послушни корпоративни мишки. ў€л да реши проблемът с "ниската производителност" къде вид€хте ниска производителност? ƒа ви об€сн€ ли преди 50г колко време се строеше 1 сграда или да ви светна колко време отнемаше да изтеглите пари от банката. ѕроизводителността на всички работници във всички сфери се е увеличила а 65% от 79-та до сега, а покупателната способност намал€ва! ѕак ни баламосват!