Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Ами нямат пари. 5 звезните хотели са пълни навсякъде не можеш да намериш места. Хленчи се само да си баем и да се оплакваме като стари баби. Само пенсионерите са бедни и забутаните селяци дето си кесат в селската кръчма и чакат на пенсията на баба или мама да прати кинти от чужбина дето гледа стари баби.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ГраницатаТвоята квалификация включва ли грамотност?
74
5
 
8
 
! Отговори
Малко сме преди 3 месеца
Българите от които става нещо но Комунистите и ДС се опитват да ни ограбят и съсипят!За това тази помя рска държава няма бъдеще!!
73
5
 
15
 
! Отговори
БеГе Икономика преди 3 месеца
Един да си купи джип за 300 000 !100 човека трябва да ограби!
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българинът - нищо не става от него.
71
2
 
11
 
! Отговори
Границата преди 3 месеца
На бедност в България трябва да е 1500 лв Боли ве х я за всичко бъргарско и родно като работа за смешни пари човек с кфалификация и чужди езици!!!
70
10
 
15
 
! Отговори
Бедни били, преди 3 месеца
а да дават по 5лв. за кюфте или кебапче на Шипка облечени с дрехи с надписи СССР и сърп и чук и с руски знамена в ръцете,за това не са бедни!!!
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Аз на 23, тя на 20...", имат дете, да са живи и здрави. Аз на тая възраст бях изкарал казарма, бях първа година студент и допълнително работех като точилар в една ТПК. Но не давам себе си за пример. Смисъла на цялата статия се обяснява с последното изречение-образованието.
68
3
 
14
 
! Отговори
Тряпков преди 3 месеца
За да стигат парите за един, трябва да има трима на които не им стигат. Така работи пазарната икономика, а и не само тя.
67
3
 
3
 
! Отговори
Комунистите преди 3 месеца
Сталин да ги прости Амин!
66
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Селяйнията е в тези, които я почитат, без значение къде се намирате. Борсоук си е борсоук и с пари и без пари. Манталитета е в превод ограничен. Идва от минтя атът , толкова е умът му...ограничен . Лимитиран борсоук ха ха ха... Такива са и в политиката, но кой ги избира тях пак ограничени умове за шепа леща и две кебапчета. Къде отиде интелигенцията, инженерните мислители, идеи и каузи??? Атът толкова.. битти :)))
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
105- линия на бедност- 526лв, мин заплата 933лв/ползвак калкулатор заплата/, мин пенсия 524лв
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бяхте написали и каква е линията на бедност. Аз сега работещ беден ли съм или не?
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БеГе Бял ***- а защо си още в клоаката, а защо мразиш моята родина- давам пример със себе си- жена съм, с 45 г трудов стаж- 1200лв пенсия с висше образование- ти какво направи за себе си, започна ли някъде работа или само се тюхкаш....България е хубава Европейска държава.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Селянин- ти с 10 дл- аз с ПИК от НОИ януари 1997г- 12.83лв след деноминация за цял месец и 21г стаж.-
61
13
 
12
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 3 месеца
Така е във дивия и уродлив капитализъм !
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Граница на бедност- 526лв, мин заплата 933лв, ако има 1 г стаж получава чиста- 724лв, ако има 20г стаж- 811лв,ползвай калкулатор заплата/мин пенсия- 524лв- само тук удрят до линията на бедност, но от 1 юли мин пенсия се увеличава на 581лв
59
3
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 3 месеца
Който не му стигат парите това е завинаги, няма лечение и никакви заплати не помагат. Аз се радвам че преживях 90те - западняците и по-младите българи се натискат да не ги уволнят щото отиват моментално в кашоните под моста, а аз съм живял с 10 долара месечно и знам как да живея без пари.
58
6
 
3
 
! Отговори
БАСТИЛИЯТА преди 3 месеца
НА БУНТ НАРОДЕ!ДА ЗАПАЛИМ ПАРТИЙНИЯ ДОМ!ДА РАЗБЕПЪТ ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ПИ4КИ!!!!
57
2
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
88. *** дава ли вярна преценка? Може само "дрън-дрън ерина" да вика.