Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
5
 
! Отговори
СМ1РТ На Русия преди 3 месеца
См1рт на Българските служби пробити от Русия!
35
5
 
3
 
! Отговори
Ега Фалират преди 3 месеца
БеГе работодателите и българския така наречен бизнес.На *** от ДС!
34
6
 
7
 
! Отговори
Гражданин на Света преди 3 месеца
Защо искате да ни ограничите само в България да стоим и да ви робуваме?! Няма да стане!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Охххо 52 това вече си е чиста омраза друже .видя се кой е простият-Този който обижда.
32
11
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
В България се чуствам роб на комунистите в Чужбина техен господар
31
7
 
19
 
! Отговори
Колю преди 3 месеца
В БГ никога нне са ми плащали достойно .Затова съм в чужбина от 20 години.Българина иска срещу оскъдно заплащане да ти изкара душата.Затова правило номер едно в чужбина -Никога не работи за българин .Закон
30
8
 
16
 
! Отговори
долу ес преди 3 месеца
в ссср не бяхме най бедните, напротив бяхме все едно днес белгия в ес. Това е истината, ЮКореа 3 пъти по малка страна, произвежда 6 пъти повече земеделска продукция, просто защото не е в ЕС!
29
11
 
8
 
! Отговори
Жалки БеГе Папуаси преди 3 месеца
Във Франция бежанците получават по висока социална помощ без да работят от средната заплата в България!!!!Осъзнавате ли това!!!!
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До Мразя България---Защо ли дохващам нотка на омраза във вашето изказване .
27
10
 
9
 
! Отговори
Мразя България! преди 3 месеца
Аутисти!Една малка прослойка от българския прокажен народ е богата тази чиито предци 44та бяха комунисти и ограбваха и избиваха българи!!!Но останалите мизерстват и паботят като роби и не им се спазват правата на работници в България дори!
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи работим безплатно хахахахахахахах както винаги
25
9
 
4
 
! Отговори
Ла па ййй Хуа преди 3 месеца
42 Янкошумкарския ти нещастен живот не ве вълнува Евнух червен!
24
11
 
8
 
! Отговори
Урво Янкошумкарска преди 3 месеца
40 пълни с такива които източват ДДС усвояват евросредства обществени поръчки или са от Янкошумкарски фамилии!
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ядрен вампир Z 40. Това че 50 000 са отишли на курорт не означава че 5 000 000 са богати.
22
12
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
Българинът- Уж няма пари а ски курортите и хотелите по морето пълни.
21
7
 
1
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 месеца
и на продажните журналисти все не им стигат парите и измисслят все нови и нови глупости за пари.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не са бедни, а не се простират спрямо чергата си. Това пък води до повишаване на цените, защото колкото повече купуваш, толкова повече се вдигат цените.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хи-хи! Ей ся, българинът като мине на 4-дневна работна седмица, ще може да работи на 2 места!! Пък и според ИИ-то, може да се очаква, че ще си почива по-набързо ... и така.
18
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стигат те.. всички ресторанти и молове пълни, всички с коли на няколко години само, не 10+, всички на почивки поне веднъж в годината.. За доставка в глово 10 лв бакшиш.. 10 лв доставка отделно.. шпакловка и боядисване 50+ лв на квадрат.. стига ревахте.. пари се правят стига да си изкараш ръцете от г.зъ . Не ти трябват 10 000 на месец за да живееш нормален живот
17
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Те парите никога не стигат. Колкото и да вземаш, колкото и фирми да имаш, винаги може повече и искаш повече. Какво означава да си беден на днешно време? Ами примерно да нямаш достъп до нормално придвижване от точка А до точка Б. Това е един от крутериите за бедност.