Подкрепа: МРЗ трябва да бъде изтласкана значително нагоре

С най-ниска средна работна заплата са във Видин
8 мар 2024 12:45, Анисия Иванова
24

18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на работещите бедни, ако е без образование. Това става ясно от анализ на Икономическия и социален съвет, изготвен от главния икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев.

Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите.

"Издръжката на живот е около 1500 лв. В същото време минималната работна заплата е 933 лв. Това означава, че ако човек работи на минимална работна заплата, ще трябва да икономисва значителна част от необходимите му стоки или услуги, за да може да оцелява", коментира Кацарчев в студиото на "България сутрин".

По думите му има анализи, които показват пряка връзка между бедността и здравето.

"Виждаме какво се случва при децата като заболявания, например диабет. Това е заради некачествено хранене. Виждаме как демографията не върви. Живеем в такъв тип социална среда. Децата са огромен разход. В много случаи жените получават по-ниско възнаграждение от мъжете, но в други случаи е обратното. Има и доста бедни мъже. Поддържането на ниски заплати не води до нищо добро", каза Кацарчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че под средната работна заплата са хората в администрацията, ВиК услугите, хотелиерството, ресторантьорството, строителството, преработващата промишленост, селското и горското стопанство. Кацарчев обясни, че са заети голямо количество лица, които извършват нискоквалифициран труд.

С най-ниска средна работна заплата са във Видин -1397 лв., Благоевград - 1417 лв., Кюстендил - 1424 лв., Смолян - 1433 лв., Силистра - 1471 лв. и Хасково - 1485 лв.

"Минималната работна заплата трябва да бъде изтласкана значително нагоре. Самото общество трябва да узрее, за да просперира България, трябва да имаме солидарност помежду си. Около 600 000 души нямат осигуровки", заяви Кацарчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Вярно е, че минималната заплата (МРЗ) трябва да бъде изтласкана значително нагоре, за да изтласка и останалите заплати към нормално ниво. Преди ГЕРБ да завземе властта през 2009 година, МРЗ растеше с добри темпове и щеше да стигне 1300 лева през 2016 година, но на власт дойде ГЕРБ и замрази МРЗ. При цялото управление на ГЕРБ растежа МРЗ беше силно сдържан, а това се отрази и на останалите заплати.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те си папката парите и не мислят за народа по времето на Тренчев се Говореше че бил на заплата към кремиковци и му била дадена сграда в София за централата а била дадена под наем да печелят пари и народа ще чака защита Никога по скора като отиде човек да се оплаква ще го изслушат разпитат и като си тръгне ще се обадят на работодател че се оплаква и след един месец съкращават бройката и работника на улицата
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главните виновници за мизерията са Политиците и управниците
20
0
 
9
 
! Отговори
Кацарчев,я да преди 1 месец
Обясниш защо в селското стопанство заплатите са под средните,като всяка година получават по 3 милиарда субсидии и още толкова помощ от държавата?
19
4
 
8
 
! Отговори
Споко, преди 1 месец
Сега като дойде Баце на власт ,ще я свали.При него МРЗ беше 240 лв.и Подкрепа си мълчеше.
18
2
 
9
 
! Отговори
До Друго е преди 1 месец
Когато Асен Василев искаше всички заплати да се изплащат по банков път,скочихте срещу него.Тогавс нямаше да има скрити осигуровки и данъци .*** народ,бедна държава .
17
3
 
8
 
! Отговори
Друго е преди 1 месец
"Около 600 000 души нямат осигуровки" - тука е проблема. Трябва да се криминализира неплащането на осигуровки (защото е кражба) от работодателите. И да се следи наистина. Тогаз ще има и за пенсии и за лекари, че и данък ще влезе и за останаите от бюджета ще има. Това директно ще вдигне всички заплати нагоре. А не като сега да натискаме изкуствено нагоре.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7--- Просто трябва да се намали ножицата между висока и ниска заплата. Не може в НС зимат 10 бона а Видин са на 800 лева.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван Иванов Проблема е че високите заплати плащат плосък и НАП губи милярди. За 20 г. загубата е 100 милярда и ето беднос.
14
3
 
12
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 месец
Ако Подкрепа са истински синдикат трябва всеки ден да се настаява за премахване на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум /към настаящия момент 1500лв./. Всичко друго е само празни приказки.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората затова и бегат. Видин са останали само пенсионери и радиото.
12
0
 
13
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Население вече няма но се чудят как да назначават нови лекари и учители. Български безумия.
11
1
 
16
 
! Отговори
Спасов преди 1 месец
То икономика няма, а те за заплати говорят. Частният сектор е унищожен от Пеевски и Борисов.
10
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
''Подкрепа'' не са създали нито едно работно място
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КТ ПОДКРЕПЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗТЛАСКАНИ ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КТ ПОДКРЕПА отдавна трябваше да бъдат забранени, това е една социалистическа организация която само взема пари и не прави нищо.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто трябва да се намали ножицата между висока и ниска заплата. Не може в НС зимат 10 бона а Видин са на 800 лева. Трябва и Видин да е поне 9 бона
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея само си чешат езиците. Като се вдига минималната се вдига цената на най евтините услуги т/е никаква полза защото хората с най малко пари ще плащат повече за най-евтините неща
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До минималната 3. Не ти се получи наистина. Както винаги.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох "без образование" и не смятам да чета по-нататък явни безмислици. Кой не бъкнеш все важно-важно говори за образование, но не казва какво именно...

Спонсорирани публикации