Приложение в телефона ще разпознава инсулта

В България всяка година има 40 000 случая
8 мар 2024 16:28, Стела Стоянова
6
Приложение в телефона ще разпознава инсулта
Снимка БГНЕС, архив

Инфобот в телефона разпознава първите симптоми на инсулт, за да може навреме да се потърси лекарска помощ. Приложението е създадено от Асоциацията за инсулт и афазия.

В България всяка година има над 40 000 нови случая на инсулт. Това определя страната да се нареди на водеща позиция в негативната статистика в световен мащаб, стана ясно по време на представянето на първия масов инструмент за информираност и превенция на инсулта. Инфоботът разпознава симптомите на инсулта и дава алгоритъм за правилно поведение при тяхното разпознаване.

Платформата, която дава информацията за инсулт, е вайбър. Всеки човек може да го свали на телефона си, а приложението е безплатно. Освен да разбере какви са симптомите, човек може да провери и своя риск от получаване на инсулт.

Същевременно инфоботът дава възможност да се провери пациент дали в момента получава инсулт.

"Помолете пострадалия да се усмихне, да повдигне двете си ръце, както и да повтори изречение", са част от указанията, които приложението дава, пише "24 часа"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До В нета има видео === Аз имам смарт часовник Samsung Gear. Той като ми мери пулса показва едно, после като си го премеря както трябва с апарат за кръвно OMRON сложен горе на мускула показва съвсем други резултати. Изобщо не трябва да се мери нищо на китка. Това лекар ми го е казвал. Крайно неточни резултати
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гоктори нема, свалнете си приложенийцето да ви пита пиете ли, пушите ли, по колко цигари, спортувате ли... И накрая да ти каже че имате РИСК.
4
2
 
7
 
! Отговори
В нета има видео преди 1 месец
кака умен часовник на Епъл измерва пулса на щафета салам. Ако дават такива измислени показатели и за инсулт отида коня в ряката.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разпознава:)), тия софтуери могат да луднат хората, колко ли от страх ще се катурнат и то здрави.:))
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма кой да нагъва ефтини кибапчита и бира от камфланта
1
4
 
14
 
! Отговори
По статика преди 1 месец
На СЗО-201 държави, България оглавява първо място по инсулт, инфаркт и 3 място по обща смъртност. Всичко останало на страна това показва нивото на държавата, ако все още не сте избягали го обмислете, кораба отдавна е потънал

Спонсорирани публикации