Смирен, благ и добър! Патриарх Неофит през очите на миряните

Символ на нацията, учеше на мир и единение, споделят хората
16 мар 2024 19:42, Анисия Иванова
50

Смирен, благ и добър. Така хората описват Негово Светейшейство патриарх Неофит.

"Символ на нашата нация, на българската православна църква. Това, на което той учеше, е мир и смирение, характерна негова черта беше веселието", сподели Анула Христова.

Още от рано тази сутрин миряните пристигнаха пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Те разказаха, че в паметта им духовният баща остава обединител на православните християни. С вълнение част от тях разказаха за срещите си с дядо Неофит, в които той е бил пример за християнското смирение.

19-годишният Атанас видя за пръв път Негово Светейшество в последния му земен ден, но въпреки това атмосферата в храма оставя следа в съзнанието му.

"Усетих едно чувство на единение, на святост, това е едно от малкото неща, които в това време ни обединяват", каза Атанас Иванов.

Стотици миряни се събраха и пред митрополитския храм "Св. Неделя", който остава последен дом за духовния водач на нацията. Сега за миряните остава надеждата и молитвата за смирение на душата на българския патриарх.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лафетът на цар Борис 3, който не е ивползван никога след това...очевидно е намек като се има предвид как точно е починал царя тръпки ме побиват
15
3
 
1
 
! Отговори
Гойдо Гойдов преди 1 месец
Гойда братя, гойда. Гойдата дойде в белгородска, курска и самарска област. Всичко върви по плана, по болшому счету още нищо не е започнало. Ура!
14
3
 
10
 
! Отговори
riho преди 1 месец
да. наистина -смирен, благ и добър. Пред ДС
13
1
 
5
 
! Отговори
Киро Харварда преди 1 месец
Киро реши патриарха на българското православие да бъде транспортиран с руски танк хахахаха! Както е казал народа ,,Крушата не пада по далеч от дървото" а татето на простака е Достойно ест комундела хахахахааа
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста комунистическо-съветски тип процесия си беше...и този танк, който теглеше лафета беше като излязъл от парада на червения площад. Военни символи нямат място на религиозни събития.
11
5
 
6
 
! Отговори
Майничката преди 1 месец
Колесницата на цар Борис. Попа е транспортиран с нея. Само че Монарха е изпратен с финез и достолепие,а брадатия дядо със смрад и воня! Евроатлантическата помийка смени арабските коне на Кобурга с дизеловите коне на руски БТР! Гадост ,погнуса,отвращение!
10
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Да почива в мир човекът, ама другия път да изберат по-млад, а не през 2-3 години да затварят центъра за погребение...
9
2
 
14
 
! Отговори
Паисий преди 1 месец
Погребението на Неофит,достойно за Оскар! С този БТР дори надминаха голия идиЙот на Оскарите! Пълна деградация,нулев морал евроатлантизъм и бълвоч! Гнусно,гадно достойно за презрение!!!
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди да почине никоя медия не го отразяваше.Изведнъж всички медии станаха църковни а иначе излъчват разврат по 24 часа на деня.Да почива в мир.
7
1
 
20
 
! Отговори
Смирения Нео преди 1 месец
По смирен никога не е бил!Возеха с БТР и картечница на люка!Такава простотия не съм виждал! Да бяха впрегнали два коня,взети под наем от Столипиново щеше да има по тържествен вид,но не! Важното е войнолюбието малцинство на ППДБ да насади онази тръпка в обществото,която я подготвя за война! Интересно ми е утре ***-елогъзото недоразумение Лора,а в други ден очиларката Цветанка ,как ще кълчат кълки за да оправдават такъв чутовен гаф! Смях,докараха го,като наградите Оскар,дето оня голия по патлак с
6
4
 
19
 
! Отговори
KoЙ ще е NEW Кръсниk преди 1 месец
Империя с имоти за 10 МИЛИАРДА до която нямат достъп НАП и данъчни , освободена от всякакви данъци и контрол, пълнеща гушата си от последните стотинки на наивните вярващи и лапайки немалка субсидия от бюджета отдавна е пуснала пипала във всеки държавен орган и структура ......
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвам аз, че калугер ще спаси раята - Свободата не ще екзарх, иска Караджата ! /Л.Каравелов/ :)))
4
7
 
10
 
! Отговори
aa1820 преди 1 месец
Имаме нужда повече от всякога от такива хора, които да са пример за всички. В негово лице българите имаме застъпник пред Бог. Светла му памет! Толкова хубави думи от толкова много хора за един човек рядко се казват. Дано да сме го заслужавали.
3
3
 
8
 
! Отговори
Стига бе преди 1 месец
След като почина чухме нещо повече за него! Което е жалко! Но тия нескончаеми панагирици в национален ефир ми идват в повече. Тоя, следващия, дето ще го избират сега, да започват да го възпяват веднага след попския вот. Или ще разбереме кой е, ама после.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвам аз, че калугерще спаси раята свободата не ще екзарх,иска Караджата !."
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За разлика от политиците.А някои от тях даже не уважиха паметта му.Няма да споменавам имена,вие ги знаете кои са.А иначе били много религиозни и се снимаха с всеки поп,за пред мат'ряла.