Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени до гроба на Екзарх Йосиф

Тялото му беше в специален лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III
Обновена: 16 мар 2024 16:18 | 16 мар 2024 16:15, Анисия Иванова
132
Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени до гроба на Екзарх Йосиф
Снимка: БГНЕС

Малко преди 14:30 ч. патриарх Неофит беше положен за вечни времена от южната страна на църквата "Св. Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия Синод.

Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св. Александър Невски", по бул."Георги Раковски", след това по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя".

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно и съпроводена от много хора.

Тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III.

На шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път, съобщи БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Толкова ли измършавя или пък стана женствена армията ни, та не се намериха шест или осем гвардееца, които да носят Патриарха ни в последното му земно шествие на раменете си." --- Нали досега ревахте защо военните са участвали в церемонията, пък сега - обратното. Погребението беше направено добре, но хората не мислят, а само критикуват. Нямаме никаква мярка в нищо, нито в прехласването, нито в оплюването. Ако имахме такава, определено щяхме да живеем по-добре.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Абсолютна гавра е да треснат танк на погребението на духовник.Тези са някакви yмcтвено изостанали и са вложили символизъм." --- Военни коне в България сигурно отдавна няма, а не можеш да събереш животни от кол и въже и юруш! Трябва да са представителни, да са обучени, да не се плашат от много шум и хора, да вървят в синхрон и т.н. Самите лафети, без нищо, тежат много, независимо че са дървени, така че бтр-а беше добро решение.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли измършавя или пък стана женствена армията ни, та не се намериха шест или осем гвардееца, които да носят Патриарха ни в последното му земно шествие на раменете си, така както подобава сърцати юнаци да носят светлината на духа на ръце, милеейки за нея и готови на храбрата си жертвоготовност за нея
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна гавра е да треснат танк на погребението на духовник.Тези са някакви yмcтвено изостанали и са вложили символизъм.По този начин искат да погребат символа на мира ама отгоре Господ гледа... ще горят в ада кръвожадните и няма да им стане.Много хора имаше,което в похвално.Хубаво е да се вярва в доброто.
19
3
 
9
 
! Отговори
Чендов преди 1 месец
Поне днес да се смирим и да отдадем почит на благородният ни патриарх.Светъл му път!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като верни евро атлантици лично Бузан и Киртака шофираха БТР-a на Неофит,а картечара беше Мравояда Ицо! Машаалах промълви Шиши и доволно се почеса зад ушите тъй де, зер сега ще сложи поп и мюфтия две в едно,аферим алллл ах
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е уважиха го човека.От утре ще са си пак същите.Църквата я тачат от лицемерие,душите им са при парите.
16
4
 
4
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Защо лошите комунисти не са унищожили лафета на Борис?
15
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Талигата ,която превозваше тлените останки на Неофит е същата с която цар Борис е погребан. Разликата е ,че Монарха на България беше транспортиран от чифт породисти Арабски коне,докато попа е возен с БТР и картечница на купола! Гадост! Подигравка с православните опечалени и заигравка с евроатлантическите опорни!
14
3
 
5
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Показуха. Максим като почина дума не се чу.
13
10
 
3
 
! Отговори
Педро Танкиста преди 1 месец
Попа беше теглен от БТР с оръдие,насочено на изток! Явно дори умрял го пазеха от Путин ,смях! Толкова подчинено православие към англосаксонската *** никога не е имало
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и Киро вярно, че днес ги нямаше. Видели ги на друго погребение. Погребали спешно сглобката по нареждане на ХЕИ, че започнала да мирише на екирисаж.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Боко защо го нямаше,нали уж беше много набожен?Или на него поповете му трябват живи,за да си прави реклама с тях?
10
5
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
Денков се забавил на входа докато питал: - "Извинете ме, каква е паролата за Wi-Fi интернета?"Свещениците му казали- Що за въпрос? Това е погребение!Денков:- "Погребение" с малки или с големи букви?
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков защо тичаше навлизане? Някой знае ли каква е тази въоръжена охрана в храма? Гардовете на Денков носеха кевларени одеала. От какво го пазят Денков? Да не би да ги е страх, че ще падне храма с толкова безбожни лицемери вътре? Или се е наплашил където го биха в подлеза до президенството?
8
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
К'во ни занимавате 3 дни с тая църква - място на разврат, сделки и делене на пари. Те са оперирани от морал. Как може за кръщене да искат пари от българите, СРАМОТА! За покръстване да грабиш от народа... пръста не си мърдат за ценностите, за вярата на обществото, интересуват ги само паричките! Покръстването в християнската вяра трябва да е общодостъпно и да е мисия на църквата, а не бизнес. Това на са чисти хора и дори смятам, че мърсят и църквата като топос на християнството!
7
5
 
3
 
! Отговори
УЛИЦА Г.С.Раковски преди 1 месец
по бул."Георги Раковски"
6
16
 
30
 
! Отговори
Чччч преди 1 месец
В последния си земен път кофчега с покойника се носи на ръце ( мъже 8)човека обичани и близки на покойника или катафалка теглена от коне.Кви са тия БТРи и артилерийски шасита ? Идиотщини от организаторите?
5
10
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
До колкото знам искаше в Троянския,от който район е и родом.Вие почнахте Гонзо и в Синода ли да слагате?
4
6
 
23
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Добър Пастир беше на Паството ни, тих, скромен...., а как пееше църковно славянски химни! Б-г да го прости!

Спонсорирани публикации