Горан Благоев: Кич е БТР да тегли ковчега на Патриарх Неофит

Ако българите имаха връзка с църквата шяха да се съберат със свещи пред ВМА
17 мар 2024 22:20, Стела Стоянова
34
Горан Благоев: Кич е БТР да тегли ковчега на Патриарх Неофит
Снимка БГНЕС, архив

Ако българите имаха истинска връзка с църквата, щяха да се съберат със свещи и молитви пред ВМА при новината, че Патриарх Неофит е починал. Това коментира журналистът и историк Горан Благоев в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

И продължи: "Защото ако ние наистина като православни имахме жива връзка с църквата си, още в деня, в който, без извинение, започнаха да го погребват от обяд в социалните мрежи - починал е, не е починал, зле е, хората трябваше да отидат със свещи пред ВМА, както сме виждали с други църковни глави, да се молят".

"Опасявам се, че вярващите в София имаха възможност по-дълго да се простят със своя софийски митрополит, защото от четвъртък следобед тази възможност бе преустановена за тях. Тялото на патриарха бе изложено в параклиса "Св. Марина" в двора на софийската метрополия и очаквах, че от четвъртък на обяд до петък сутринта, когато тялото на патриарха трябваше да бъде пренесено до патриаршеския храм, вратите на храма ще бъдат отворени, а те неясно защо бяха затворени, т.е почти едно денонощие беше спестено от поклонението на патриарха", каза Благоев.

Като "абсолютен кич и липса на вкус" той описа решението БТР да тегли ковчега на патриарха до църквата "Св. Неделя".

"Сякаш липсата на авторитети ни кара да търсим авторитети именно в патриарха, главата, предстоятеля на църквата", посочи проф. Момчил Методиев в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

Според двамата отношението на кандидатите за патриарх към войната в Украйна няма да е водещо при избора.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората са далече от църквата и мисля, че само попчетата са изненадани от този факт. Виждайки индивиди като Николай; ходейки на църква и слушайки тъп0тиите, които говорят.... е съвсем нормално никой да не им стъпва в църквите или на бдението. И тъй като знаем, че попчетата са дебелокожи, дори това няма да разберат. За да имаш връзка с Господ не ти трябва църква. Факт!
28
0
 
6
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
Че ние имаме ли БТР и . Нали ги дарихме на укрите !
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма излагация и съвършено скроен цирк от колегите на патриарха в ДС да го отнесат вместо с катафалка, както е прието по църковните канони, а с бойна техника. Ужас! Пропуснаха само оръдейните салюти.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя бтр що не са го дали на урките?
25
12
 
10
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 месец
Щом е кич, трябваше Горанчо да го тегли, като пич!
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поповете с лимузини се возят насам натам толко ли нямаше нормална катафалка? По добре комбайн да бяха вързали отпред. Това доказва че под фуражка мозък не вирее
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По своему църквата не се различава от политиката! И там е същото само където не му са дава толкова гласност! Една птичка пролет не прави!
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако българите имаха НЕ връзки с църквата, а разбиране за църквата, нямаше да се поддават на явното влияние на вредни за самото ни съществуване църкви. В станата ни е проникнал дълбок манталитет, който по същество е протестантски. Той заличава миналото и предците, както всички протестанти отричат Сатария заввет и Преданието. Те твърдят, че от личните усилия зависи целия живот, което изоставя нямощните и афишира тези с лактите. При тях няма изкуство и радост, защото всеке е враг на всеки.
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябваше да има зрелище за малоумния български народ ,за да не мисли за важните неща. Дори съм сигурен ,че помогнаха на Патриарха да се спомине по бързичко. Всичко е режисирано от мафията в Бг....
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е, че българите нямат вродено чувство за връзка с църквата и или в прав текст - повечето не вярват истински в Бог, а участват в религиозен ритуал.
19
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оригиналния варианти е бил теглен с коне, ама като няма коне, освен такива като Горан Благоев да го теглят.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По градовете са трактори щото говедата бяха исклани.
17
7
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До За талаш-майсторите така ще, но инж. балкански нагъва кво му сипят и пита що литургията не е на т.нар "Църковно славянски" (старобългарско богослужение), вика на погребение като на президент "кич" и нарича константин кирил философ - кирил "славянобългарски". важното за него е че на трети март е бил българин, на великден ще е християнин, а през останалото време ще ходи с анцуг "на българия" и сутрин ще мрази себе си, а къде икиндия, всички останали.
16
1
 
7
 
! Отговори
За талаш-майсторите преди 1 месец
До Читалище заря - Това, че някой е завършил специалност "История" и с връзки се е уредил да защити дисертация на тема традиционен курбан, все още не го прави историк. Дипломи и научни степени в наши дни се раздават на килограм. Това, че някои са спазарили Филанкишията да се кандидатира за президент, все още не прави Филанкишията политик. А как е станал журналист, ти ни кажи. Първо се класира на 46-о място, после изведнъж точно той е избран за победител в конкурса за водещ ТВ-предаване?!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горанчо не знае ли, че представата за Бога и начините на изразяване на вярата в него се менят през вековете? Нали уж е историк?
14
12
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
изключителна празноглавщина е хора, дето са ревали на погребението на брежнев, да ни учат кво е кич и кво не е.
13
6
 
4
 
! Отговори
кирчо философа преди 1 месец
До Вселенски кич къде остана "да славим бог на всички езици", еничарино
12
9
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До БЕЗПРИСТРАСТЕН като гледаш коментарите на плеядата несбъднати александър фоловци и оня шпек ГА, единственото което липсва в тая боза с косми е кеворкян да засуче мустак и да помогне на пиян петю да напише 1-2 есета "по чекиджийски", както той обичаше да ги нарича по едно време. те толко са вярващи, ибpикчии и наведеняци
11
7
 
7
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 1 месец
Отразяването на поклонението и погребението на патриарха показа,че българите били много вярващи.Но дали е така?Напр.Румен Петков-на първа линия-вярващ човек,а делата му непристойни.От трибуната на НС той обиди Т.Дончева.Радев-и той уж изповядва христ.ценности-връчва мандата и желае да няма правителство,подкрепя руснаците.За другите да не говорим.Останаха далеч от първия ред истински вярващите и ходещи на църква миряни.Българите са вярващи,ама носят червен конец,псуват, не спазват правилата и т.н
10
5
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
Горан Благоев е български журналист, историк, политик. Автор и водещ на предаването Вяра и общество на Българската национална телевизия до декември 2020 година, когато започва нов телевизионен проект Памет без давност по телевизия Евроком. в деня на национален траур изтипосаха друг експерт, георги атанасов, който е живото олицетворение на чорбарско блюдолизничество, да си дава меродавното мнение по бела риза. тва не е кич, редактор от уйкенд, облечен в бяло.

Спонсорирани публикации