Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор

Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица"
18 мар 2024 16:13, Петър Бойчев
10
Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор
Снимка Община Сливен

Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра. Това заяви днес пред журналисти пред сградата на Сливенската митрополия отец Иван Янков от храм "Св. Троица". Той посочи, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод, предаде БТА.

Отец Иван каза още, че започва подписка "за" и "против" Агатополския епископ Йеротей, който бе епархийският избор за Сливенски митрополит на 18 февруари, заедно с Константийският епископ Михаил.

"В Българската православна църква нищо не е наред", каза отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, но празна бутилка. "Сам съм и казвам "Царят е гол", нещо в църквата ни не е нормално", каза още свещеникът. "Съвсем съзнателно го правя в първия ден на постите и започвам да тримиря."

Свещеникът изрисува със спрей червен кръст върху стената на митрополията. Той каза още, че очаква в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а през деня - пред митрополията, за да събира подписи.

На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит.

На 12 март Светият синод потвърди решението си за касиране на избора и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията, припомня БТА. Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Кучето преди 1 месец
Аман от промити мозъци! Медиите и журналистите са отвратителни мръсни твари! Явно професията им се състои в това да оплюват Църквата! До свещеника, обявил гладна стачка: Мега ГЛУПАВА и крайно *** постъпка от твоя страна, "отче"! Да беше протестирал за нещо друго, а не да оплюваш несправедливо Църквата по медиите и да се правиш пред журналистите на интересен! Времето, когато хората са се бунтували за щяло и нещяло, отдавана ИЗМИНА, а и тези *** "протести" не са прояви на бунтарство!
7
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
църквата е наи лицемерната институция в българия
6
2
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 1 месец
После да ходят и разправят, че не използват вярата за власт. Още им вярвайте на тези мошеници. Всеки сам трябва да намери вярата в себе си, и да подхожда към Бога както го усеща с душата си, а не както религиите му повеляват. Религиите са измислени с цел- да разделят хората и да си играят с душите им. Да ме извинят честните и почетен и духовници. Вярвам, че все още има и такива.
5
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 месец
За да касират избора, по-незабелязано, приеха спорна наредба, привлякоха вниманието към нея и тихо, тихо постигнаха основтата цел - да се направи нов избор.Явно първият избор не ги устройваше.Са се чуди човек духовници ли са това или оригинал политици..
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкият ... ще се бори с църковните хиени ...
3
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Подкрепа, Отче! Малцината свестни у нас ги считат за луди!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисия невъзможна.Тази църква пак е на нивото от 18 век, когато си е била към Турция и вземала пешкиша.
1
3
 
2
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 1 месец
Ми то сега пости бря!

Спонсорирани публикации