Гладуващият свещеник: Йоан ще стане патриарх, Николай ще бъде сивият кардинал

Децата на Държавна сигурност пак тормозят БПЦ
20 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
18
Гладуващият свещеник: Йоан ще стане патриарх, Николай ще бъде сивият кардинал
Снимка Фейсбук

Синодът избира Сливенски митрополит на 26 май, до месец след това ще имаме и нов патриарх. В същото време отец Иван от Сливен започна гладна стачка заради решението на Синода да касира избора на Сливенски владика. Протестът е безсрочен, а духовникът напълно се отказва от храна и вода.

"Аз съм от 30 години свещеник... Църквата се е превърнала в етикет на това, което трябва", казва за bTV отец Иван, който говори седнал пред Сливенската митрополия заради липса на сили.  

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол", заяви той и добави: "Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде назад и ще остане "сив кардинал". В Светия синод са се обединили за това решение. Аз няма да отстъпя. Но ми е ясно, че те не могат и няма да направят заден ход", обясни свещеникът.

Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний коментира пред БНТ гладната стачка на отец Иван: "Това е едно самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение", заяви той. "За голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, е излезнал на улицата, за да прилага прийоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата", добави митрополит Антоний.

Западно- и Средноевропейския митрополит коментира и отказа на пловдивския си колега Николай да не участва в избора на глава на БПЦ: "Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ... ", заяви митрополит Антоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: николайотец Иванйоан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Все пак дядо Тапетко (Николай) определено е най-лошият вариант за патриарх. Йоан е далеч по-адекватен.
13
1
 
4
 
! Отговори
Черен преди 1 месец
Много ясно, че ще е така!
12
1
 
5
 
! Отговори
Жако Фенбах преди 1 месец
Дядо ви Йоанчо е твърде провинциален тип, за да бъде лице на Българската православна църква.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пак се почна - от посолството пак са им дали списък на агептите на путин и раздухват разкола - колкото по разединени толкова по лесни за управление с по малко пари-това е истината
10
0
 
8
 
! Отговори
Моооре, преди 1 месец
Мотика 10ти номер за всичките сланинести ненаядени. Който тежи повече от 70 кг да го уволняват от гювеча!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
този вдясно Павел го познавам. Много е свестен и с него разговаряш така все едно говориш с близък приятел. Говорихме за една лека жена. Той ми вика: Казвам й да отиде в чужбина там поне ще й плащат. Тука в Сливен я таковат наред без пари, там поне пари ще изкара. Има чувство за хумор и затова го предпочитам пред другите когато ми трябва църковна услуга. Другите са много горделиви и те държат на разстояние като говориш с тях.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И всичките мафиоти ще ги канонизират за светци - Свети Нотариус, Свети Очи, Блажени Пипоний и Свети Свети братя Галеви! Алилуя Коза Църква!
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а ще вземе ли някакви мерки за КОВИД - оня ден кога си отиде патриарха един нямаше с маска
6
3
 
14
 
! Отговори
Рамбо преди 1 месец
Тука патриарха се назначава от ДпС, за да служи на КГБ и на Русия. Всичко друго са лъжи и сатанизъм!
5
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
лицемерие безкраи и все дс им е в устата заучени фрази на хора които няматнищо общо с религията а със субсидиите
4
2
 
10
 
! Отговори
Неграмотност преди 1 месец
Дума излезна на български няма, има изляза
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладуващи ***, но от всичкото нагоре се правят на набожни, което значи зле... :)))
2
12
 
5
 
! Отговори
Христос преди 1 месец
Първият комунист. Затова са го разпънали, както и днес неговите последователи.
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Антоний ми падна в очите. Най-лесно е да кажеш, че някой е луд вместо да вникнеш в същността на неговия вопъл. И това ми бил духовник?!!! Ето заради такива духовници още преди хилядолетие у нас хората са вярвали на поп Богомил, на не на духовниците от официалната църква.