2100 г.: Населението на България ще се стопи до 2 млн. души

Според оптимистичната прогноза ще сме 4 млн.
Обновена: 25 мар 2024 07:46 | 25 мар 2024 07:10, Петър Бойчев
181
2100 г.: Населението на България ще се стопи до 2 млн. души
Снимка Пиксабей

Последните прогнози на Международния институт за приложен и системен анализ сочат, че пикът на световното население ще бъде 10 години по-късно от досега очакваното и това ще стане през 2080 година. Тогава на Земята ще има 10 милиарда и 13 милиона души.

Според Департамента за населението към ООН пък най-оптимистичната прогноза е, че през 2100 година светът ще наброява близо 12,3 млрд. души.

Тогава в България се очаква населението да бъде едва 2 милиона. Ще има и твърде много млади хора от Азия и Африка, които ще търсят препитание в Европа и ще застрашават регионалната ни сигурност.

Три са вариантите за прогноза на световното население на най-авторитетната институция в тази сфера - Департаментът за населението към ООН.

Първата е най-оптимистична. Според нея към 2100 година населението на света ще е 12,3 млд и ще продължи да расте.

"То ще бъде концентрирано основно в Азия, Централна Азия, Близкия Изток и в Африка. И в тези два региона ще има много младо население, аз се съмнявам дали световната иконономика ще може да създаде толкова много работни места, за да намерят реализация", смята доц. Спас Ташев, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Ще се създаде още по-силен миграционен натиск, от който и в момента страда Европа", казва още доц. Ташев.

Според средната прогноза към 2080 година световното население ще е 10,4 млд., след което ще се задържи и ще започне леко да намалява като към 2100 г. световната популация ще бъде от 10,3 млд. души.

При песимистичния вариант населението на света към 2070 г. ще бъде 9,7 млрд., а към 2100 - 9,1 млрд. или ще намалее. "Винаги се работи с три варианта на прогноза с оглед на това как ще се развиват икономическите процеси", обясни доц. Спас Ташев, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

При България обаче и при трите варианта прогнозите са за намаляване на населението.

При оптимистичния - през 2100 година ще сме 4 млн. души, при средния - 2,9 млн. и при песимистичния - 2 млн. Според Националния статистически институт обаче последната цифра е 4,6 млн.

"Към момента ми е трудно да кажа кои от двете прогнози са по-реалистични, но смятам, че истината е някъде по средата. В световен мащаб не познават в детайли демографските процеси, докато ние познаваме по-добре нашето демографско развитие, отчитаме динамиката на промените и ако трябва да бъдем обективни - има лъчи на надежда в демографските процеси", коментира още доц. Ташев.

През 1997 г. една българска майка е раждала средно 1,12 деца. Сега този показател е 1,8. Ако стигнем 2,1 деца ще имаме просто възпроизводство на населението. Така че ни трябват само още 0,3 пункта за положително демографско развитие. Предстоят обаче и предизвикателства - България е в най-старата миграционна система - Евросредиземноморската и ще имаме вълни от мигранти от Субсахарска Африка.

При оптимистичния - през 2100 година ще сме 4 млн. души, при средния - 2,9 млн. и при песимистичния - 2 млн. Според Националния статистически институт обаче последната цифра е 4,6 млн.

"Към момента ми е трудно да кажа кои от двете прогнози са по-реалистични, но смятам, че истината е някъде по средата. В световен мащаб не познават в детайли демографските процеси, докато ние познаваме по-добре нашето демографско развитие, отчитаме динамиката на промените и ако трябва да бъдем обективни - има лъчи на надежда в демографските процеси", коментира още доц. Ташев пред БНТ.

През 1997 г. една българска майка е раждала средно 1,12 деца. Сега този показател е 1,8. Ако стигнем 2,1 деца ще имаме просто възпроизводство на населението. Така че ни трябват само още 0,3 пункта за положително демографско развитие. Предстоят обаче и предизвикателства - България е в най-старата миграционна система - Евросредиземноморската и ще имаме вълни от мигранти от Субсахарска Африка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: Българиябаннаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
6
 
10
 
! Отговори
една преди 1 месец
До българин - колко жени ръководители виждаш, я ми отговори? Колко премиери, президенти, най-обикновени директори?! Точно вие бягате като дявол от тамян от бракове и деца, особено не поглеждате някоя по-непривлекателна, само се оглеждате за .....Жените му били виновни, а можеш ли да издържаш жена и шест деца, можеш, ама някой друг път......
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма изчезване. Всякакви тъмни, сириици и т.н. се научават да живеят като европейци, да говорят езика и да спазват законите, иначе бърза среща с алах, което може би е добър вариант за тях, нали ги влече като цяло
117
6
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
За България прогнозата е още по-грешна. Без разбивка на прогнозата по трите основни етноса, прогнозата винаги ще е погрешна. По груби сметки през 2080 в България ще има около 200 хиляди българи, около 2 милиона турци и около 4 милиона от сегашното така наречено малцинство или общо 6,2 милиона население, горе-долу колкото и сега, но със съвсем друг етнически състав.
116
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Напълно грешни прогнози. В Африка населението се удвоява на всеки 28 години. През 2080 ще е най-малко 6 милиарда, ако не и повече, а тези прогнозират само 10,13 милиарда през 2060 година. В Азия също има държави които удвояват населението си с подобни темпове. Пакистан, които сега са около 240 милиона, удвоява населението си за около 33 години. Индия, Иран и Бангладеш се удвояват на около 41-42 години, Афганистан се удвояват на 20 години
115
4
 
13
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
2100 тука ще е пак Османската империя, в софийска област ше има 300-400 000 българи и тва ше е ;)
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има сирийци украйнци африканци само паспорти им трябват
113
2
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
На крива ракета космоса и е виновен! Сега ще прочетем безброй коментари за това КОЙ ни е виновен. И почти никакви за това, че причината е в нас като народ. А тя е точно там! Една от най-силните български черти е омразата към собствения народ и Родина. Един бил от "Левски", друг от "ЦСКА". Един русофил, друг русофоб. И всеки иска другия ***. Е, нема как да стане държава от такова племе.
112
5
 
4
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
До 112, в Русия са забранени браковете и пак населението им намалява. Недей гледа че са 145 милиона. В държавата им има бизнеси, институции, работни места и тн и тн, в които трябва да работят хора. Дори с 5 милиона да намалеят, това ще окаже сериозно влияние на държавата им. Защото държавата им е направена да работи за 160 милиона примерно.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
#ЗАКРИВАЙ
110
1
 
8
 
! Отговори
точно така преди 1 месец
До аьаьаь Абсолютно си прав!Само като си представя как Денков-ците се размножават,и ме изпълва законна гордост!"България-страна на академици!"-звучи някак по-така и по-международно!Голям кеф ще е!:))
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лееко са пропуснали информацията за етническата структура в тия прогнози! А това не е никак маловажно, даже напротив! Но това е - стъкмистика по евроатлантически
108
12
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 1 месец
Страх те е тебе от това щото в Русия са забранени гей браковете и прайдовете
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 милионе ще сме по паспорт, 2 милиона бели и 2 милиона тъмни шведи
106
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво да направим по случая?! Да излезем от ЕС и НАТО и да се вържем към блатна Русия, която оредява още по-бързо ли?!
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе да. През 2100 само София ше е 3+ милиона.
104
3
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Няма да е празна тая райска земя, просто няма да са българи, елементарно е. В групите в Африка всички ***.ни масово призовават да си вземат мъжете втора жена и да се плодят, ама да си звемеш втора жена като да си купиш портокали, бе хора, че е човек, че не й в приятно да е н-та в списъка - неее. Негърките съвсем свободно обсъждат да са втори и трети съпруги, едната каза, че е по-добре да си десета жена на добър мъж, отколкото първа на лош. Гаден избор, та гаден, това бъдеще май ни очаква, мизерия
103
5
 
10
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 месец
Европа е пътник ако не сложи мини на границата. Трябва ни граница каквато има Северна Кореа. Трябва всички имигранти да бъдат екстрадирани на вънка. Трябва да се дават субсидии за деца по 100000Еуро на дете. само на родители, които имат докторска степен или доказали се учени с трудове. Който не работи или не учи и съсдава наука не трябва да яде. И трябва да има сито и за псевдо учените, дето не генерират трудове и блага. Парите са важно нещо, но науката по важно.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е планът на т нар по техни думи богоизбрани,но да не забравят колко години е оцелял българския народ.
101
2
 
15
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
Още през 2050 ще сме 2 млн!А през 2100 ще ни няма!
100
3
 
18
 
! Отговори
Изобщо преди 1 месец
няма смисъл да има такова население. Излезте огледайте се и ще разберете защо. Даже е чудно как толкова време това "население" е оцеляло по тези земи, без да притежава мозъчни клетки..