Доц. Кунчев: Коклюшът се диагностицира по-трудно

България е една от трите страни в ЕС без епидемия от морбили
Обновена: 25 мар 2024 10:44 | 25 мар 2024 10:34, Елка Василева
14
Доц. Кунчев: Коклюшът се диагностицира по-трудно
Снимка: архив, БГНЕС

Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година - година и половина, но България е една от трите страни в ЕС, в които няма епидемия. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това показва, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е доста добро. Условия за развитие на болестта няма", каза той.

Още по темата
Кунчев потвърди, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма в сравнение с миналата година, но обясни, че болестта се диагностицира по-трудно.

"2023 г. сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, но има някои особености - нетипично върви коклюшът, по-трудно се оставя диагнозата - има го и при неимунизирани, и при напълно имунизирани".

Дори при ваксинация с течение на времето имунитетът срещу коклюш пада, обясни Кунчев.

По думите му в момента нищо, което се случва в България, не буди особен страх.

"В Европа от миналата година започна едно възраждане на позабравени болести. Има обяснение - с големите движения на групи хора, отпадане на мерките за респираторните заболявания, натрупване на контингент деца, които по някаква причина не са или имунизирани. Това доведе до сериозно повишаване на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела", каза Кунчев.

Междувременно личният лекар д-р Гергана Николова потвърди, че няма рязък скок на респираторните заболявания у нас и посочи разликите между коклюш и грип.

"Коклюшът се причинява от бактерии и се лекува с антибиотици, докато грипът - от вируси. Грипът обикновено започва рязко, вдига се температура, докато коклюшът не се забелязва, докато не започне тежка кашлица".

Тя обясни, че през януари и февруари е имало по-високи нива на грип, ковид, скарлатина и варицела.

Според доц. Ангел Кунчев ваксината срещу варицела трябва да стане задължителна, но лекарите се колебаят дали да я въведат, защото е от най-леките шарки.

"Докато ние спорим и се колебаем, над 1000 дози вече са продадени по аптеките - родителите ги ползват".

Варицелният вирус предизвиква неприятно заболяване при по-възрастните хора - зостер. Възрастните също могат да се имунизират срещу варицела, но шансът ваксината при тях да е ефективна е много по-малък.

Доц. Кунчев определи като абсурдно нарочното заразяване с шарка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
хах,Пенчо бе чети! преди 1 месец
До Анонимен 10 Вземи първо прочети какво е това коклюш, разговаряй с хора като мен, които по чудо останаха живи и после драскай глупоссти в сайта. Ако детето Ви умре, защото не е ваксинирано, вие ще сте виновни като родители. И то ще умре в страшни мъки. От недостиг на въздух, все едно сте го окачили на бесилката.
11
1
 
2
 
! Отговори
хах,Пенчо бе чети! преди 1 месец
До Анонимен 10 Хах, от какво защитавала ли? Ти все едно говориш с един възкръснал мъртвец. Карал съм коклюш и за малко да остана на 10 години. Толкова гадна болест е, че дори на враговете си не я пожелавам. Не бях ваксиниран и точно на един 31 декември получих пристъп. Започнал съм да посинявам според родителите ми от липсата на въздух. Аз помня, че се гърчех и търкалях по земята. Просто се задушавах. В последната секунда, когато бях "тръгнал нагоре" си поех малко въздух и оживях.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига вече с тая варицела, че ставате смешни. Я по-добре обясняте защо ваксинираните боледуват повече о ткоклюш и от какво точно "защитава" ваксината?
9
0
 
4
 
! Отговори
Аз като инженер преди 1 месец
почти не мога да диагностицирам коклюш. Предполагам, че за един лекар е трудно да оцени функционалноста на една скоростна кутия! А ако инженера е със закупена диплома ще трябва да му се обясни първо що е то скоростна кутия и това е същото и при лекарите със закупените кетапи с разликата, че при лексрите изхода често е летален!
8
1
 
7
 
! Отговори
Три-бу-нал преди 1 месец
Затова пък геноцида се вижда лесно.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кунча да каже как изведнъж изчезна КРОМИД половин час след като Русия нападна укритата?!? Верваме ти Кунча, обяснявай!
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека антивакс конспирации започнат СЕГА
5
2
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 месец
Warnings about CANCEr terror with 5 G ;7G Black death and cancer digital holographic weapons !!Your experts must to see video reports with VICTIMS incl ec PRESIDENT Urslula Von Der LAyen,Orban Victоr and others last days summit !Внимание ескперти да огледат тежко увредени от 7 G терор вкл Ангел Кунчев , следенкато виновно длъжностно лице за трайни НЕЛЕЧИМИ увреждания на МИЛИОНИ БЪлгари вкл ВСИЧКИ ДЕЦА в ясли,градини,училища.. Вижте имитация на ГРИП 2024 и увреждане с пресканиращи термометри.
4
2
 
4
 
! Отговори
Редакторът преди 1 месец
Момче, защо не кажеш откъде дойдоха тези болести? Времето съвпада с други събития...
3
4
 
20
 
! Отговори
Д-р Гигълс преди 1 месец
То и с коронавируса така. Прилича на грип, прилича на настинка, накрая се установява с фалшименто тест, че е коронавирус. На тройно ваксинирания Кумчев му се пазят и кревата и тръбата, добре дошъл е по всяко време във ВМА-то.
2
2
 
5
 
! Отговори
Гашо преди 1 месец
Бако , изпълзя ли???
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морбили нямаше, коклюш нямаше преди да дойдат скъпите ни гости и да докарат още една торба болести по добитъка.