Около 9 души се конкурират за едно свободно работно място

Най-зле е в Търговище, там конкурентите са 37 за една позиция
25 мар 2024 20:45, Нели Христова
22
Около 9 души се конкурират за едно свободно работно място
Снимка: Pixabay/ Aymanejed

Средно девет безработни се конкурират за едно свободно работно място, сочат актуалните данни на Агенцията по заетостта. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където по 37 души се състезават за една вакантна позиция, а най-слаба е в областите София-град, Силистра, Кюстендил, Добрич и Варна - по петима.

При отчетено средно равнище на безработица от 5,8 процента към 31-и януари 2024 година най-високо е то в област Видин – малко под 16 на сто и традиционно най-ниско в град София – 1,6 на сто.

В общо 18 области на страната или в повече от половината - нивото на регистрираната безработица е над средното за страната. Сред тези с най-високо равнище са и областите Монтана и Шумен - съответно с 13,2  и 11,4 на сто.

В края на първия месец на тази година са заявени малко над 10 000 свободни работни места, като над 1500 от тях са в столицата, следвана от област Пловдив с близо 800 вакантни позиции.

От общо 165 000 регистрирани в бюрата по труда по последни данни 36 000 безработни са с регистрация повече от една година, а малко над 19 000 са на възраст до 29 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най- много желаещи за работа в Търговище, щото в града няма инвестиции, няма нови фирми, няма нови раб. места. Бастион на ДПС/БКП начело с кмет от ГЕРБ. Работа 10-12 часа, 6 дена в седмицата, заплата минимална или 50 лв. над минималната. Инспекцията по труда не работи, синдикати няма, бюрото по труда отписва безработните, за да отчете спад на безработицата. Блато. Какво може да се очаква?!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия от Агенцията по Заетостта отдавна са изпаднали от статистиката. Поредната бемислена държавна хранилка. Не съм чул някой да е прокппсал от там (освен да вземе някой мижав лев). Който можа изхвърча от това блато. Утре като ни вдигнат данъците, и кьорав бизнес няма да остане тук!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните лъжи! Вижте плачевното положение в сайтовете и платформите за работа, повтарящи се обяви без обявена заплата, има и с обявена но не покрива екзистенциалния минимум. На интервютата ЧР все се правят на важни, арогантни, мазни и лъжат за всичко. Разбира се обратна връзка няма! Интервютата са загуба на време.
19
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 1 месец
От общо 165 000 регистрирани в бюрата по труда само малко над 19 000 са на възраст до 29 години. Кой твърдеше, че младите не можели да си намерят работа?! Само 11,5% от безработните са на възраст под 30 години
18
0
 
1
 
! Отговори
Куп глупости преди 1 месец
в съчинението и то само за 100 гривни...
17
1
 
7
 
! Отговори
Англичаните преди 1 месец
Имат една хубава приказка. Ако първия път не платиш достатъчно, втория плащаш двойно. И в тая връзка, ако българските "бизнесмени" комунистите от бандитския преход знаеха как се прави капитализъм, тази тема нямаше да стои на дневен ред. Лекари ли ни стигат, инженери ли, медицински сестри ли, учители ли ,квалифицирани работници в туризма ли, в промишлените предприятия ли където все още ги има. А другите, по младите, те не искат да бъдат лъгани, чакат реда си на терминал 2.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто много тарикати, а няма бачкатори. На бачкаторите им обясняват как няма пари и колко безработни чакали за тази работа, и бачкаторите като си вдигнат чуковете за чужбина и "ранотодателите" реват. И дойде Ицето да рекламира хазарт, щото в Щатите добре, ама там пари дават само за работа.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма виетнамци . ЕС ту и герб ни вкараха в икономическа криза която прерастна и в политическа . Задлъжняването е 10 пъти по голямо на глава от населението в сравнение с живково време а изчезването на нацията също е историческо за България . Стига да се поразходите и да видите затворени малки магазинчета и въобще макия бизнес толкова мразен от ЕС ту .Евроатлантическия упадък на България ще продължи до самия край на България след 30 години Вече е ясно че трябва да напуснем ЕС ту и нова конституция
14
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работа има колкото искаш, но мързела не боли!
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те не се конкурират, а не им се работи :). Както и да е.. тая песен няма да в пея повече. Ще чакаме кризата, че белким младите да им се доработи. А за родителите - най-доброто, което може да направите за децата си е да ги научите че не е срамно да работиш и не трябва да се плашат от труда
12
2
 
7
 
! Отговори
мрачното бъдеще преди 1 месец
До Анонимен 1 "Няма работа и няма деца". А политиката не търпи празни пространства. И там където няма достатъчно хора на една територия, тя става собственост на друга държава. Някоя съседна. Десетки държави така са изчезнали през хилядолетията. Имали са писменост, култура и накрая като скитника евреин. Преди 1948 година евреите се скитаха немили-недраги по цялото земно кълбо. Сега те се събраха в своя дръжава. А ние дето сме имали, скоро ще отидем на тяхното място, да се скитаме по света.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Шефчето се кефи само ако бачкаш за 5 а ти плаща за 1.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последния път като пусна обява, шефчето каза че се озовали 4 човека, като в общи линии дошли само за да кажат че няма да я работят. Вярно че обявата не е за заместник министър, ама все пак.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ученика Ако няма работници, фирмите ще дигнаг заплатите. Но има и фирмите печелат също от по-малко работници че работат за 2 или 3 на 1 заплата. Заглавието го доказва., че няма места.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след вдигането на корпоративния данък догодина от 10 на 15% и това дето го има като що=годе платена работа в София и това няма да го има, хазартната индустрия почна да си обира чукалата още от миналата година.....
7
5
 
16
 
! Отговори
Ученика преди 1 месец
В България кадрите намаляват. Масово по фирмите един служител изпълнява задачи за двама. Именно за това безработицата е рекордно ниска! Ако имаше достатъчно работници и други 8, които чакат за същото работно място щеше да има висока безработица. Работа има за целия китайски народ. Просто някои позиции са непривлекателни. Отделно работодателите със зор вдигат заплащането, но все пак го вдигат защото НЯМА работници. Дори балъците от други страни НЕ ЖЕЛАЯТ да работят за български чорбаджии
6
0
 
33
 
! Отговори
стоев преди 1 месец
В други статии твърдите че няма хора и това е една от причините да вдигнете год. за пенсия.Синхронизирсйте си лъжите
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ученика 9 кандидата за 1 място чете ли заглавие.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ученика Нема кадри щото нема население. А населението бега щото нема места.
3
5
 
18
 
! Отговори
Ученика преди 1 месец
Това са пълни глупости! Масово по фирмите един служител върши работата на двама ЗАЩОТО няма кадри!