МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути

Теглене на заплати и пенсии ще е само в евро
26 мар 2024 16:45, Инна Ангелова
89
МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути
Снимка: БГНЕС

Проект за обществено обсъждане на Закон за въвеждане на еврото в Република България публикува Министерство на финансите. Целта му е да осигури безпроблемно въвеждане на еврото и да повоши информативността и прозрачността по приемането на единната европейска валута. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.


Проектът на Закон за въвеждане на еврото е разработен от специално създадена междуведомствена група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Чрез проекта се уреждат правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица в страната. Датата за присъединяването ни към еврозоната и курсът на лева към еврото ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и Република България. Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г.

Законопроектът регламентира и начините за закръгляване след превалутиране на стойности на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н. В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки , независимо дали са разплащателни, депозитни, спестовни, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро. В проекта на закон е разписано, че БНБ от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро. Законопроектът предлага двете цени да се изписват ясно и недвусмислено и трябва да са поставени заедно. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също трябва да бъде представена и в двете валути в издавания фискален бон.

В продължение на месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идва краят на наглите бачкотещи бачкери в сивия сектор. Чакам с кеф! Няма как 30к хитри програмисти с минимум четирицифрен плосък данък на месец да издържаме държавата, а наглият бачкотещ бачкер да взима всичко под масата. Край с тоя цирк! Нека час по-скоро дойде еврото! Хитрите програмисти и без това работим само с Евро от години.
27
5
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Много съм щастлив за това евро. Така още повече ще се разбере кой на кого какво гласи. Хахааааааааааа
26
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дават ли си сметка какво ще стане ,като въведем еврото?! Цените ще хвръкнат много нагоре! Ако окото струва 6 лв, няма да го направят 3 евро, напротив, по 8-10 евро ще върви! Ще има да се жалите, ама ще е късно! Защо тия политици гледат все да им е лошо на народа!
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия и Франция са фалирали и с много емигранти
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англия отхвърли еврото даже излезе от европейския престъпен съюз, защото си знаеше какво ще последва! И са си много добре! Богата страна!
23
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако беше толко добре Англия щеше първа да вкара евро.
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Йо Еврото е много напечатано и ще вкара хиперинфлация само. Ще скчоат само цените в бг, а заплати и пенсии няма защото трябва да се конкурираш със цяла Европа където е страшна безработица. Дори и да има някъде висока заплата веднага ще се окупира от пришълци. Промяна към мноо по-зле в бг. България става и една облас на ЕС която ще приеме ислями.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И с еврото ще свикнем! НАП обаче трябва жестоко да си влезе в ролята и да следи изкъсо търговците! С евро като национална валута се отваря широко вратата за данъчни злоупотреба от европейска величина!
20
5
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Ако някой иска да плаща дълговете на португалци, хиспанци, италянци, гърци и ред други широко охолни люде, да заминава там и да ги подпомага... ===))) а са има и фалирали укри...
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали Европейския съюз беше доброволен . Накараха ни да си затвареме АЕЦ , да си затваряме Марици , и още куп безмислици и сега насила ни тикат към еврото . Нали имахме референдум , защо е забранено да се гласува , в демокрация ли живеем или в комунизъм ? Какво изобщо става ?
18
5
 
14
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
Аз имам магазин и ви казвам, че с влизането на еврото (не веднага, а като се мине само на евро) цените ще скочат. Неща, които са стрували 7 лв при нас повярвайте няма да струват 3.5 евро, а ще са 4 евро и така нататък. Пък как ще ме спрат да си регулирам леко цените на горе след 6-7 месеца? При новото преетикиране на стоката след етикетите с две цени всичко постепенно ще го вдигаме. Повярвайте, няма да сме само ние! Казвам го не, за да дразня някой, а защото ще стане така...
17
7
 
19
 
! Отговори
А това че преди 1 месец
Голяма част от българите не искат еврото- някой интересува ли се?Пожелавам на яловия ЕС скорошно Разпадане!!!!
16
4
 
11
 
! Отговори
Ех, тия 30 милиарда! преди 1 месец
Защо се говори за приемането на еврото като свършен факт? Нали инфлацията ни е по-висока? Да не говорим за други фактори, като нива на заплати и прочие. Освен това спекулантите потъркват ръчички в очакване. Да помните държавата да пребори спекулата до сега? Не! Спекула ще има и при приемане на еврото... и нито дума за 30те милиарда лева, които ще бъдат разпределени по офшорките.
15
4
 
10
 
! Отговори
дребен идиот преди 1 месец
написаното от Оруел се сбъдва, еврозоната, ще е като легендите за съкровището на нибелунгите!
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво му е на борда ? Вече 27 години си работи перфектно ! Надигайте глас , това не е приоритет в момента . Аз лично ако приемем еврото веднага ще спра да купувам за поне 6 месеца докато се нормализират цените , а за 6 месеца всичко ще се срина , ако и другите постъпят така.
13
5
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Всички слуги и лакеи с грантове са преминали на турбо режим ни обясняват ползите от юрото.... Обаче пак, ще ги прецакаме, кат с ваксините... Кат искат юро, марш в юрохея слуги... ===)))
12
5
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
Мислете хубаво сега на изборите кои ще турим на власт иначе ще ни натресат либерализация на пазара на тока и еврото и сме свършени.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато влезем в еврото , няма механизъм на излизане . Как се нарича нещо в което се влиза и не може да се излезе ? Капан се нарича ! Така че умната .
10
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Това с двете валути едновременно е пълен хаус! Като търговец не си представям каква мизерия ще стане!
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънците си гласуваха отлагане с 10 години и веднага ги оставиха на мира . Нашите да не се правят на ......