Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни

Едва 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа
27 мар 2024 12:47, Александър Попов
147
Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни
Снимка: БГНЕС

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Така, докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации. Това са някои от изводите от ново проучване за демокрацията, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 43 държави по света и представително за около половината от световното население.

Какви са нагласите към изборите?

44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.
 
“Няма мнозинство по света, което да вярва, че страната му не се управлява по волята на народа, но по-малко от половината от глобалното население е убедено, че изборите в страната му са свободни и честни – това не говори ли за криза на демокрацията? Криза, която според нашите проучвания се задълбочава през последните 25 години. Това е комплексен проблем. В свят, в който всеки глас е медия сам по себе си и в който сме свидетели на война на фалшиви новини, възприятията за „управление по волята на народа“ и „свободни и честни избори“ губят своите очертания. Но пропастта между народи и елити  не само расте – изглежда става непреодолима. А радикализацията е очевидна реакция почти във всяка точка на политическия спектър“, заяви Кънчо Стойчев, президент на GIA.

Къде сме ние?

И у нас обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19% обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

На този фон притеснителен дял от само 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на сто се колебаят.
 
Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят.
 
Така, що се отнася до възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива средни за Съюза и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години, и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Демокрацията е най-добрата форма на управление

Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление за мнозинството от световното население – така смятат 59%, запитани в 43 държави. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от Съюза (77%), отколкото в източните (60%), Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има, разбира се, и изключения като, например, Косово – една от държавите в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, но все пак в региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи не са толкова силно изразени – около 50% – за разлика от западните части на света.

Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Две от основните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението „Страната ми се управлява според волята на народа“.

В контекста на президентски избори в Русия изследването регистрира само 13% от респондентите там, които се съгласяват, че управлението там е според волята на народа.

В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
Пеевски преди 1 месец
Ние сме избрани от българския народ как не ви е срам да ми говорите по този начин.
106
0
 
5
 
! Отговори
Рюхо преди 1 месец
Изборите ни не са били истински от поне 15 години. Аз не гласувам изобщо, хората с които съм говорил по въпроса или не гласуват или пускат "не подрепям никого" или пускат за локалните партийки дето не влизат в пармента за да са "против всички" и тези гласове и не-гласове са откраднати от сегашното ни законодателсво. Това правителство последното започна с по-малко от 25% реална подкрепа от Българския Народ и ни набута активно във война в която нямамеме място.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
0% всичко друго е пунта мара
104
0
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 1 месец
За изборите - фалшификации - предварително подготвени листи, обещания и после няма изпълнение... ПП говориха, че ще са прозрачни, а пък преговарят с ГЕРБ на тъмно :) Какво ли са договаряли :) Това за нас, това за вас :) Е как да е на светло... Записа им още го има в Интернет, и виждате идеологията им :) законна или незаконна, щели да перат Бойко по съвет на Иванов, Христо, по европейски, а на светло казваха, че е мафиот и няма да правят коалиция, та затова СГЛОБКА :) това е положението с демок
103
0
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 1 месец
Хора, за каква демокрация се говори. Думата демокрация означава управление на народа. Такова никога и никъде не е имало, няма и няма да има, пълна утопия. Как всяко решение, не само за ЕС, Нато, военна помощ, а например всеки държавен, общински заем, всеки инфраструктурен проект, болници , разпределяне на средства, данъци, такси и т.н да се взема от Народа. Е как ще стане това :) и къде става :) и къде е ставало :) За изборите - купени гласове, корпоративен вот, етнически вот и т.н.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Демокрацията е най-добрата форма на управление." - хайде да видим, защо смятат така, тези които смятат така. Знаят ли какво приказват, не че не е така. Но знаят ли? Колко са запознати с "Държавата" на Платон, където най-примитивно, но все пак коректно са сравнени основните форми на управление (без религиозния фундаментализъм), повечето припяват като папагали. Защото културата ни е твърде западнала да сме мислещи. А без мозък - няма демокрация.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо народа Български изпадна в "Завист"? Защото Комунистите му окрадоха земите. Основата на Българите бяха Селяните - те притежаваха цялата земя Българска. По време на Османското робство е имало страхотно набиване на Кол, за да приема народа мюзлманската вяра, но не е имало ограбване на Земите на Селяните. А по времето на Соца освен че комунистите му иззеха земите, но и избиха елита на Българския народ - Творците - Аристокрацията и му наложиха Цялостно Комунистическата Вяра - "Завист"!
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - голямото нещо което се случи с българина беше пълното му оскотяване във вярата на социализма и въвеждане на психопатията, от което няма и отърваване и днес - "Завистта". Преди идване на социализма всеки българин при среща с друг българин са се кланяли един друг и са се уважавали за своите успехи. Всеки Богаташ е работил за благото на народа и примерно е садял по градовете Липови дървета за да си берат и пият "Липов Чай" за без пари! А сега даже е забранено да си береш Липов Чай!
99
0
 
6
 
! Отговори
То че са преди 1 месец
Свободни, свободни са, но свободна честност едва ли има. А това, колко са процентите на гласуващите и после процентите на управляващите ни, може вече да се каже , че правителствата у нас са НЕЛИГИТИМНИ. Един файтон хора и то в котилата подскачат по павета и само и само да се доберат до: избори, бюлетини, власт, плячкосване и грабеж. Това за кой път Ви го казвам. Да има нещо невярно.Нищоправците у нас са поне 50%-управници далавераджии богаташи,престъпници и ...останалото е Белчо и Сивушка.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТова е за по- умните народи обаче.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа иска да гласува, но няма за кого да гласува! Народа иска истинска демокрация - с такава конституция каквато е в Швайцария - където всички закони се гласуват от народа с референдуми!
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По тоталитарно робство не е имало от по времето на соца. Свободно копуване на яйца по магазините - 100 метрова опашка. Свободно купуване на хляб 50 метрова опашка. Чакане за апартамен - на опашка 10 години. Чакане за лека кола Лада на опашка 5 години. Пътуване извън страната забранено, само за комуниренистите разрешено. Тотални задължителни избори от сутрината до вечерта чакащи на опашка да гласуваш за една командваща партия - БКП! Та няма по голяма демокрация от по времето на Социализма!
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няват време.Почва агитацията че няма смисъл да се гласува.Начело е Цветанка Лизова.Половин час се заяжда и прекъсвава този на ДА БГ.А пък той вместо просто и ясно да си формулира тезите и отговорите на опорките на тази ги навърза едсни сложни изречения и високопарни мисли.Народа елементарен как да разбере за какво се бори.Пълни инфантили.Тия на са ли виждали просто население па поне да си обучат един поне двама да говорят.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на 500 годишното Османско робство, българинът е могъл да пътува където си иска, макар тогава да е имало само коне и магарешки каруци като транспорт. По време на Трето Царство България сме могли да пътувам навсякъде където си искаме с коне и магарешки каручки и с първите леки коли, влакове. По времето на Великия Социализъм, бе забранено пътуването където си искаш и даже не може да искаш да живееш където си искаш!
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Активизираха се жур налята да ни убеждават да не гласуваме, но този път шарлатаните ризнат ръвцето.
92
1
 
7
 
! Отговори
И тези 21% са преди 1 месец
най-вероятно членската маса на фирмите ГЕРБ ЕООД и ДПС ЕООД. Време е за Магнитски 3, време е и за време разделно.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1989 в България имаше социалистическа демокрация. Да не би да не знаете или сте забравили?!
90
0
 
7
 
! Отговори
Н. преди 1 месец
Къвто беше "комунизма" бOш лаф и фасада, такава е т. нар. 'демокрация'. На практиа в цялата човешка история е имало и има само един единствен строй - феодализъм и робство. В момента е просто модерен феодализъм и модерно робство. Аре стига вече с тия залъгалки одъртехме от простотии
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не,знам, обиколил съм почти целия ''демократичен" свят, както обичат да се самонаричат, но демокрация засега не съм видял, може би Швейцария с многото референдуми почти за всичко леко да се доближава, но много леко, всичко друго е мижи да те лажем, горе долу е нещо като робите да си избират от няколко господаря, *** пак са си роби.
88
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Накратко за България. Само 13% вярват, че страната ни се управлява по волята на народа, а 21% смятат, че изборите са свободни и честни. С други думи "да живее демокрацията".