Над 600 000 получават хранителни помощи от БЧК

Пакети съдържат 15 вида основни продукти за трапезата
19
Над 600 000 получават хранителни помощи от БЧК
Снимка: Pixabay

Над 618 000 уязвими български граждани ще получат хранителни продукти от Българския Червен кръст (БЧК). Организацията ще започне раздаването на над 5000 тона храни на 3 април 2024 г., съобщиха от пресцентъра на БЧК. Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и седем вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, грах; гювеч, пиле фрикасе и риба. Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с тегло над 10 кг., а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло от над 38 кг., поясниха от БЧК.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 306 временни пункта в цялата страна и ще продължи до 7 юни 2024 г. Храните ще се раздават срещу документ за самоличност и подпис на правоимащите. Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подробният график за раздаване на хранителните пакети по Програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК и на АСП, наличен е също и в регионалните офиси на БЧК, информираха от пресцентъра на БЧК. 

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г.; хора с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете; хора с над 90 % степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия; лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане; лица и семейства, получили еднократни или получаващи месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства.; лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по Закона за социално подпомагане или на друго нормативно основание, въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства през месец януари 2024 г.; лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г., поради надвишен диференциран доход за отопление или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, което не променя нивото им на материално лишение.  

Подробна информация гражданите могат да получат от служителите в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК, уточниха от пресцентъра на червенокръстката организация.

Раздаването на храна на уязвими граждани се осъществява в изпълнение на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), поясниха още от БЧК.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: БЧКхрани
Още от Общество
Белене, Ловеч... Българският павилион на Венецианското биенале повдига неудобната тема за ГУЛАГ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Не преди 4 седмици
До *** Не са само мургавички. Включват и семействата на деца с висок процент инвалидност - епилепсия, ДЧП и подобни. За тях ли ти се свиди?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мога да ви кажа че има много хора дори с джипове , но пак се големеят. Такъв е народа.
13
1
 
3
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 4 седмици
За Укрите ол инклузив на Слънчака, за сирийците безплатна храна съобразена с вкусово-религиозните особености и предпочитания (без домуз,но пък с телешко), а за българите третокачествени пакетирани храни и консерви... Колония БългЕрия процъфтява в ЕСССР и НАТО
12
3
 
1
 
! Отговори
Ганю преди 4 седмици
Тия 600000 едни такива по мургавички ли са?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
10 % от населението има право на помощи във формаа на храна! 10% са признати за много бедни, Това НЕ е развито общество. Това е зле организирано общество.
10
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 4 седмици
И кво като знаеш?Освен да врякаш във форума друго можеш ли?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ужаст- олигарсите като Черепа изядоха всичко!
8
3
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 4 седмици
Над 80 000 държавни служители не внасят лично данък и осигуровки в НОИ по ЗДОО вече 30години.Народа им плаща пенсиите,как искате да няма бедни,търтеите изяждат всичко.
7
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 седмици
ЕС 2024г.!!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 седмици
А къде са санитарните пакети, тях кой ще ги вземе?
5
2
 
9
 
! Отговори
ИндоЕвропеец с Опит преди 4 седмици
Животът в България е Рай, Ток и Вода - също са безплатни и на корем!
4
7
 
4
 
! Отговори
do 2 преди 4 седмици
До пенсионер-ветеран,никой по света не живее по-добре от бг пенсионера,тръгнал си да завиждаш,да беше работил,ама си сис продал децата по чужбина сигурно и се къпеш в мляко на техен гръб,но все чуждото е по-хубаво
3
3
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 4 седмици
До Анонимен,нищо от изброените от теб,просто тарикати дето не си знаят имотите,но на хартия получават ниски заплати и се нареждат за помощи,нали за ган40 авантата е чиста печалба,български ценнности,ако днес не откраднеш не можеш да спиш довечера
2
1
 
16
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 седмици
ЕвроИндиец да си в Тази Държава - Другите - Кучета ги Яли!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия 600 000 какви са,болни,инвалиди,възрастни,или много от тях мързеливци,които живеят на социални помощи?Добре е да знаем.

Спонсорирани публикации