Ще намалеят ли задръстванията с Google Maps?

Приложението ще дава съвети на шофьорите
1 апр 2024 14:48, Инна Ангелова
17
Ще намалеят ли задръстванията с Google Maps?
Снимка: Dariusz Sankowski от Pixabay

Google Maps разработва нова идея, с която ще се опита да се бори със задръстванията. Това ще е и опит за намаляване на разходите за гориво и енергия. Новото приложение ще може да преценява и каква е подходящата скорост, с която да шофираме.

Основната идея на концепцията е, че така ще се направи опит да се избягват задръстванията. Също така чрез нея ще може да се намали вероятността за създаването на т.нар. „призрачен трафик“, при който понякога се образува задръстване на пътя, без да има видима причина. Няма катастрофа, няма светофар или друг проблем, но има задръстване. Този феномен се получава, когато някой намали твърде рязко, но не спре.

Google Maps ще се инсталира на мобилното устрийство и към реален момент ще споделя информация за трафика. Нов алгоритъм ще може да следи скоростта на движение на автомобилите по един и същи път и ако засече внезапно намаляване на скоростта без причина, ще преизчислява препоръчителната скорост за всички останали.

Така колите ще могат да намалят малко, но без да се стигне до спиране и образуване на задръстване. Разбира се, за да сработи всичко това, има един много важен фактор – шофьорът да се съобрази със съвета на приложението, а не да го пренебрегне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: шофьорскоростпътища
Още от Общество
Белене, Ловеч... Българският павилион на Венецианското биенале повдига неудобната тема за ГУЛАГ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Google maps първо да си актуализират информацията относно затворени и еднопосочни улици, че е срамота за втория по големина град в България да не са отразени затворени от месеци такива
16
1
 
4
 
! Отговори
Батя ви преди 4 седмици
Гугълчо първо да отчете фактора "бабаит"! Щото едни такива, карат до последния момент, в бързата лента, и набиват рязко да се включат в отбивката правят белите. Ама бабаита му е мед на душата да изпревари още една кола.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Цариградско шосе задръстванията се появиха, когато без някаква основателна причина, намалиха разрешената максимална скорост от 110 км/ч, на 80 км/ч. Това веднага доведе до задръствания и голям спад в скоростта на движение, доста под разрешените 80 км/ч
14
3
 
2
 
! Отговори
Язе преди 4 седмици
Къф е тоя гугал че на мен ще ми каа да съм карал по-бавно бе? Я да не съм охлюф че да карам бавно? Тоо баварец от 2004-та с врачански номер да не съм го купил да карам бавно бе. Ей ша го на гугълу. Газ до ламарината докато не хлътне а гугала да си гугула дето си сака, е*л съм му мaкятъ съм му бaл.
13
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Всеки ден на цариградско го има това задръстване поради същата причина.
12
0
 
11
 
! Отговори
Мусайбе преди 4 седмици
Особено българите обичат да следват съвети и препоръки.
11
4
 
4
 
! Отговори
bl преди 4 седмици
Google кой ги 2 излъгал че от тях зависи как ще карат хората!? Отделно че ползването на такива приложения увеличава неимоверно риска от катастрофи защото хората смятат че е достатъчно да гледат екрана а не пътя.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хората нямат достатъчно акъл, когато сте с колата играете срещу останалите шофьори, ако можете да планирате кога да пътувате и кога да почивате няма да сте в задръстване никога! Иначе най-малоумното нещо е всяка сутрин и вечер с колата без да има нужда, обаче не по-добре да дреме в задръстване вместо пеша, с колело или публичен транспорт.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да намалеят задръстванията? Не, разбира се! В последните 30 години, въпреки оптимизирането на светлинните сигнали, електроника, карти, подсказки от компютри във всяка кола - не се наблюдава намаляване на задръстванията, а точно обратното! Не само в София, а и в още стотици други градове по света ))
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако хората научат правилника, ще намалеят задръстванията по качествено. Примерно 70% от шофьорите не знаят, че в град могат да карат в която лента им е по-удобна. Другото е като видят патрулка и да почнат да се влачат с 15 км/ч....
6
5
 
4
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 4 седмици
Карайте колела бе стига сте седели в колите по цял ден. Тлъсти, дебели плужаци. Ако ви мързи си вземете електрически поне за баирите. Веки награбил най - голямата бракма седи в задръстването и се чуди. После и женави до вас ще е доволна да я праскате по 2 часа, като имате спортни крака бе умора и сърце на 6
5
2
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 4 седмици
Сега ще дойдат големите шофЕри и ще обяснят защо това е глупост и как няма ад го спазват, но, като видят в WAZE маркирана полиция, карат с 30 км/ч под ограничението. Мишки.
4
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 4 седмици
ще намалеят тъпите ви мозъци
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тая пикоч като ида някъде все ме бута в някви тесни разбити улици да ми бил по-кратък маршрута, откачена история
2
1
 
5
 
! Отговори
преди 4 седмици
Чудех се коя ли ще е първоаприлската шега :)
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не знам тати, не знам :)))

Спонсорирани публикации