ДАЗД: Нарастват подадените сигнали за деца в риск

Близо 6300 са обажданията на телефон 116 111 за първите три месеца
7 апр 2024 17:25, Анисия Иванова
5
ДАЗД: Нарастват подадените сигнали за деца в риск
Снимка: ДАЗД

Близо 6300 са обажданията на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за първото тримесечие на 2024 г. Данните показват, че в първите месеци на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2023 г., има нарастване както на обажданията, така и на подадените сигнали за дете в риск, съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

От 1 януари до 3 март тази година сигналите за дете в риск са 405. За същия период са проведени близо 2100 консултации. Над 1000 деца са потърсили консултация на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД, като повечето обаждания са от момчета. Въпреки че момичетата търсят по-рядко консултантите на телефонната линия, те по-често подават сигнали за дете в риск. Една от основните теми, по които децата се обаждат на НТЛД 116 111, са трудностите, които срещат в общуването както между връстници, така и с възрастните.

„Зад тези близо 6300 обаждания стои нечия история. Често деца, които търсят консултантите на НТЛД, имат нужда да бъдат чути и да поговорят с някого. Затова НТЛД е толкова важна и необходима както за тях, така и за екипа на ДАЗД, който полага усилия за постоянното ѝ усъвършенстване и надграждане. Защото НТЛД 116 111 е мястото, където всяко дете и всеки възрастен, загрижен за дете, ще бъде изслушан и ще получи необходимата подкрепа“, каза председателят на ДАЗД Теодора Иванова.

Цифрите показват и тревожно покачване на постъпилите сигнали за суицид - 13 и самонараняване - 10. За сравнение за цялата 2023 г. сигналите за суицид са 23.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ДАЗД
Още от Общество
Бургас търси млади кадри за туристически си обекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо никъде. Не пише че това е фондация Деметра без правно стойности НПО
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За правенето на деца не се изисква квалификация, но в цивилизования свят тива се заплаща скъпо и е огромна отговорност. Родителите винаги поставят детето в опасност и честно не могат да посрещнат адекватно нито една от тях. В държавите където са по 6-7 деца направени върху бунище са обикновено последните дупки. Хората просто си правят сексa и после не носят особена отговорност, животни с животински инстинкти и нищо повече.
2
1
 
6
 
! Отговори
Извод: преди 3 седмици
Не правете деца, за да нямате проблеми. Това ни внушават. В държавите, в които няма такава пропагандна линия имат и държавни структури, които я подкрепят имат по 6-7 средно. На една позната, адвокат с дългогодишна практика, синът й на 12 г. я наклепа пред учителите в школото, че го заключвала в килер? Левент 180 см. на 85 кг.:)))) Защото го карала да си пише домашните...
1
1
 
9
 
! Отговори
Доносниците от ДС? преди 3 седмици
Къде отидоха? Ами, ето ги! Нов начин да се оправиш със съседа. Наклевети го пред социалните. Защото не знаеш как да се кооперираш със съседа. Не можете да направите една вайбър група на входа? Защото му капе климатика, паркирал е на "ТВОЕТО ПАРКОМЯСТО", остъклил си е балкона, оставя си чехлите и детската количка в ОБЩИТЕ части пред вратата. Но това, ако има комуникация във входа - не може да се случи. Такава няма, обаче. И докато я няма - туй ще е то, така ще е тя. ДОНОСНИЦИ v.2024.

Спонсорирани публикации