Качествен роден мед се смесва с големи количества вносен

В малките опаковки няма мед, а глюкозно-фруктозен продукт
12 апр 2024 12:40, Анисия Иванова
18
Качествен роден мед се смесва с големи количества вносен
Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейският парламент одобри временното политическо споразумение със Съвета относно актуализираните правила за наименованието, етикетирането и представянето на някои храни за закуска

Новите правила ще се борят с вноса на фалшифициран мед от страни извън ЕС чрез задължително и ясно видимо етикетиране на държавата на произход.

"В ЕС се разпространяват огромни количества фалшифициран мед. Благодарение на натиска на пчеларите се стигна до това решение. Години наред искахме да се посочи какво е участието на вносния мед. У нас той е от страни извън ЕС - основно от Украйна, Китай, Турция и страните от Южна Америка. Вносът не е малко", коментира Михаил Михайлов от Обединен български пчеларски съюз за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че страните от ЕС трябва да одобрят това предложение и то да се въведе. На етикетите ще трябва да се обозначава страната на произход.

"Ние искаме нещо повече - да се посочват количествата на чуждестранния мед. Да се знае съотношението. Малки количества качествен български мед се смесват с големи количества вносен мед. Влизат медове, които са обременени с пестициди и високо съдържание на вредни вещества. Внасят се и се смесват главно от преработвателните предприятия", подчерта Михайлов в "България сутрин".

Той очаква да се стигне до обозначаване на процентното съдържание на вносния мед.

Гостът изтъкна, че в малките опаковки няма мед, а те са глюкозно-фруктозен продукт. Те са всичко друго, но не и пчелен мед, настоя Михайлов.

Той добави, че медът се фалшифицира на 4 пункта - от производител, от преработвател, от търговец и от пчелари, които продават на крайния потребител.

"В цялата верига има стриктни наредби, които не се спазват. Нормативната ни уредба е много добра, изпълнението куца. Няма достатъчно ефективен контрол от БАБХ. Те се оправдават с това, че нямат административен капацитет", завърши Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: медБАБХBulgaria ON AIR
Още от Общество
Политиците лъскат имидж с великденските добавки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
а бе,юнаци преди 2 седмици
Моя позната върти далавери с рецепти!Средно една рецепта струва 5,000лв!Прави рецепти на всичко!Завършила е ВИХВП в Пловдив и е виртуоз в работата си!Пил съм мляко без мляко!Изобщо не личи!Ял съм кашкавал,ял съм мед,същата работа!Без грешка е!Пред вилата и на село непрекъснато висят коли!Страшно човече е!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Е то у нас няма, лява ръка, дясна ръка ... и си го произвеждаш сам :) Купуваш суровина от доверен източник и си ти :) Хем вкусно, хем качествено, че и евтино :) Много бързо забравихте как се консервира храна и посягате към рафтовете в магазина :)
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че той и вносния е качествен :) За това мед се купува от съседа, приятели, които се грижат за пчелни семейства. От магазин или автомат си е сигурно прецакване.
14
0
 
0
 
! Отговори
Счигаски преди 2 седмици
АЙЙЙЙЙ СЧИГА УА
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОТКАКТО БГ ВЗЕ ДА ВНАСЯ МАСОВО ХРАНИ ОТ ТУРЦИЯ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ И ОТКАКТО БЪЛГАРИНЪТ ВЗЕ ДА ХОДИ МАСОВО В ТУРЦИЯ, НЕ В БГ И ГЪРЦИЯ, С 300 % СЕ ВДИГНАХА РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БГ. БРАТЯТА ТУРЦИ НИ ИЗБИХА БЕЗ ВОЙНА
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
заливат ни с турски и украински стоки, които нямат никакво качество, пълни с пестициди и канцерогени, ама *** ходи в Турция и викА "ефтину уа" м а то даже не е евтино, ходи плюска турски боклуцццци, и понеже Ганяя няма акъл даже да се изака не си задава въпросът защо в Турция продължителността на живота е 73 години кат Бг , уж по-добро здрвеопазване имат, уж по-качествени храни, пушат в пъти по-малко, свинско не ядат, АМА ГАНЯЯЯЯ *** КАКТО И ТУРЦИТЕ И ТЕ ПРОСТИ, АМА ПО УМНИ ОТ ГАНЯЯЯЯЯ
11
0
 
12
 
! Отговори
Е то у нас няма преди 2 седмици
нещо дето да не е смесено с rовна. Сметката е проста, 2 кг мармалад + 2 кг rовна = 4 кг rовна. Нищо качествено не остана, а после защо имало толкова мнго здравословни проблеми... човек, кашкавала и сиренето са разводнени, за да дават повече грамаж на витрината. Какво да говорим повече?!
10
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Т. е. смесва се с украински некачествен.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 20 години много, много рядко ще успеете да намерите несинтетична храна, продължителността на живота ще бъде до 50 години макс ! Фармацията ще е в разцвета си, половината от населението на планетата трудно ще идентифицират половата си принадлежност, другата половина няма да могат да имат деца. Ако случайно някой успее да направи дете ще се чувстват благословени от бога (ако все още остане да вярва в него) . В момента наистина живеем в последните дни
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БАБХ са такава излишна организация !!! Само се дават заплати на едни мързели по канцеларийте !!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Всъщност в Западна европа на етикета винаги пише съотношението мед към глюкоза-фруктоза. Ако е 100% мед също пише, тогава цената разбира се е космическа. В България много рядко пише подобно нещо на етикета.
6
0
 
20
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
българските хубави продукти отдавна ги съсипаха ! и направо закриха .... всичко развалиха - алкохол , вино , бира зеленчуци , мляко , мед каквото се сетите ...а БГ беше известна - именно с това в чужбина ! жалко за БГ
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само турски продукти от турските магазини. Аз не подкрепям нищо българско защото е 100% измама.
4
1
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Значи да обобщим. Ако вносният мед е по-евтин е ментe. Нашият ако е 10 пъти по-скъп е истински :))) Звучи ми логично за мен, като човек измамник и далавераджия. Не знам на вас как ви звучи. Българските пчели, най-медоносните пчели и хич, ама хич няма глюкоза в българския мед. Той е 100% качествен, защото българите никога не лъжат и продават само най-добрата и качествена продукция :))))))))
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българска е ниско качество всичко, такова може да има само ако ти си го произведеш и дори това се експлоатира от веригите под претекст как било българско а то не е!
2
1
 
20
 
! Отговори
Като го знаете преди 2 седмици
Защо няма осъден?Всичко се знае, а осъдени- няма!
1
0
 
16
 
! Отговори
Ееее преди 2 седмици
Купувам само от проверен доставчик, да си ядат *** сами

Спонсорирани публикации