Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти

Чества се Международният ден на авиацията и космонавтиката
12 апр 2024 08:46, Елка Василева
27
Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти и ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката на 12 април, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти от 16:00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Сред удостоените ще бъде генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29.

Отличието ще бъде връчено и на генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков също ще бъде сред отличените. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа, той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа.

Почетният знак на президента ще бъде връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Държавният глава ще приветства гостите на събитието в Централния военен клуб по повод честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов от 18:00 часа. Събитието е организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и Фондация „Български ВВС“.

На 10 април тази година се навършиха 45 години от полета на първия български космонавт - подполк. Георги Иванов, с командир съветският космонавт Николай Рукавишников на борда на кораба „Союз-33“. Корабът е изстрелян от космодрума Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 г. Двамата прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща, след като извършва 31 пълни обиколки около Земята.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Общество
НС гласува великденските добавки за бедните пенсионери
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
ЗНАЧИ, преди 2 седмици
НЯМАМЕ САМОЛЕТИ ИМАМЕ ,,ИЗЯВЕНИ,, ПИЛОТИ,НЕЩО МИ ЛИПСВА-БОЖЕ,БОЖЕ
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
A те на някой хора ли са или сами постигнаха всичко? ;)
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Награждавайте и добри полицаи. Няма само мафията да раздава часовници!
19
2
 
3
 
! Отговори
Аз познавам един преди 2 седмици
От ВВС който е на амфети
18
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Пилот да си на днешно време...с малко усилия, големи награди. Навремето като служех във ВВС, ми се струваше ненормално да има полети по 2-3 пъти на седмица заради липса на керосин. Сега ако чуя някой МиГ да е излетял и най-важното приземил, скачам от радост ;)
17
1
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 2 седмици
А Бойко Рашков ще бъде ли награден той като се напие направо лети в облаците ,а и става много известен .
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво
15
1
 
3
 
! Отговори
Космонафт преди 2 седмици
Много скъпа стана нафтата, затова днешно време само косми имаме.
14
1
 
1
 
! Отговори
България не е преди 2 седмици
Имала свой космонавт тоест тоя няма никакво значение българин ли е китаец ли е той е летял с ру шия та СССР а не с българска совалка изстреляна от космодрума в Плевен примерно.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 12:Закъснял си с доста години.Комунисти няма.Ако ги халюцинираш спирай странните гъби върху кристалните пици!През 1945-та е имало,а сега сме 2024-та.Някъде с 80 г. си назад.
12
2
 
1
 
! Отговори
Румен Манекена преди 2 седмици
Пак върши далавери с обществени средства
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имахме космонавти и пилоти сега имаме само крадци и една загиваща територия
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е,сигурно е готино да се лети на чертежи хахахаха
9
2
 
2
 
! Отговори
МАРАША преди 2 седмици
Комунистите ще ги наградим с парцел у Малашевци
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самолети няма, пилоти за награждаване бол
7
2
 
2
 
! Отговори
God Bless America преди 2 седмици
Благодарим за демокрацията и свободата неискаме руска ко ч ина и руски мутри да ни управляват не искаме полицията и службите да са корумпирани и нищо да не произлиза от това само тормоз и репресии към народа!USA пази българската национална сигурност!!!А Турски изтребители ни пазят небето.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ВНОС, БЪЛГАРСКА Е САМО КОНТРАБАНДАТА И МАФИЯТА.
5
7
 
5
 
! Отговори
ЧЕСТИТ 12 АПРИЛ преди 2 седмици
НИЕ БЪЛГАРИТЕ БЛАГОДАРИМ НА САЩ ЗА ПОМОЩТА КЪМ БЪЛГАРИЯ! ЗАТОВА ЧЕ НИ ПАЗИ ОТ РУСКАТА АГРЕСИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ИЗМЕННИЦИ! ЗАТОВА ЧЕ ИМАМЕ ИНТЕРНЕТ, КОМПЮТРИ, ДАННИ И МОЖЕМ ДА ПРАВИМ НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ, ИМАМЕ БОЛНИЦИ, УЧИЛИЩА, УНИВЕРСИТЕТИ.
4
0
 
2
 
! Отговори
Bulgaria is a преди 2 седмици
Rogue Nation
3
0
 
2
 
! Отговори
Луфтваффе преди 2 седмици
Източихте държавата с вашите заплати бонуси и пенсии некадърните военни смешници

Спонсорирани публикации