Експерти: Създава се усещане за тотална липса на държавата

Свидете ли сме на вмешателство на външни кръгове
15 апр 2024 13:52, Инна Ангелова
37

Само няколко дни след полагането на клетва от кабинета “Главчев”, станахме свидетели и на някои промени по високите етажи на властта. След като беше сменен зам.-председателят на ДАНС Петър Петров, последваха нови назначения в Министерството на вътрешните работи. Служебният премиер назначи двама зам.-министри - Стоян Темелакиев и Тони Тодоров.

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията, новоназначенията няма да доведат до промяна, а дали са повлияли на изборите, ще стане ясно след провеждането им. "Насади се сериозно напрежение върху ролята на Министерството на вътрешните работи, в частност на министъра на вътрешните работи за организацията на работата и провеждането на изборите. Има фокусиране на общественото внимание върху това министерство. Кадровите промени, скандалите с главния секретар, подронват авторитета на институцията, донякъде и доверието на гражданите, че изборите ще са честни", коментира Марков в "България сутрин".

Изборният експерт Румяна Дечева отбеляза, че институциите, които участват в организацията на изборите, са много.
"Нито една от тях, освен ЦИК, няма как да бъде решаващ фактор. Фактът, че се фокусираме в едно министерство, което има по-скоро охранителни функции при организацията и след това, показва сигнали за опит за безсмислено въздействие. На тези избори принципът уседналост важи единствено за европейските избори, не очаквам голямо преселение. Единствено местните избори имат потенциал с няколко гласа, с един автобус хора, резултатът да бъде променен", каза Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Според Дечева се създава усещането за тотална липса на държава и това да гаратира справедливост и правосъдие.  “Докато правосъдието е през медиите и се изразява в снимки на пудели, килчета в чекмеджета, обществото няма как да има доверие към институциите. За последната година ставаме свидетели на индикации за недопустимо, скандално вмешателство на различни външни кръгове в работата на институциите на изпълнителната власт и съдебната власт", анализира Марков.

Контролираният вот до голяма степен зависи от бедността, на мнение е Румяна Дечева. Има хора, които живеят в условия на бедност или са енергийно бедни. Други нямат достъп до нормалн здравеопазване. “Тези зависимости са държани, за да я има тази група, която да накланя везните по време на избори. Трябва да сме активни", призова още тя.

Институциите и политическите партии цинично са забравили да убеждават гражданите в аргументите за своите избори, посочи Димитър Марков. "Не виждам проблем, ако си работил в една администрация, доказал си своя опит и продължиш да работиш в следващата администрация при различно политическо ръководство. Инстинктът на обществото да иска се притъпи", добави представителят от Центъра за изследване на демокрацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: вотМВРинституции
Още от Страната
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 1 седмица
Хайде карайте до край де,кой създаде тоя хаос,кой довлече променкаджиите,кои публични плямпане безотговорно и промиват мозъци? Кажете истината а не подхвърляйте празни приказки.Ето затова сме на този хал
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добро утро.Усетихте се.....Да, държава имахме до 1989 г.Сега си имаме ***.
30
0
 
3
 
! Отговори
тоти преди 2 седмици
КВА ИСТИНА ОТКИХТЕ БРЕЙЙЙЙЙ...-ЧЕ ТО 50Г НЯМА ДЪРЖАВА ,САМО КРАДЦИ И МАЗИЛКИ ПОД МАСАТА,А ЕВРОПА НЕ И ПУКА,ЩОТО И ТЕ В ТАЯ МЪТИЛКА ЛОВЯТ РИБА !!
29
0
 
4
 
! Отговори
ПРОСТАКА .... преди 2 седмици
....НЕ СЕ ПРОМЕНЯ---САМО ПРЕМИНАВА ОТ ЕДНА ПАРТИЯ В ДРУГА , ЗА КЕЛЕПИР И ПАРИ!!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ Е: преди 2 седмици
МЕДИИТЕ--- ПРАВЯТ ОТ МУХАТА ,СЛОН ....И ОТ ОПРЕДЕЛЕНА ГЛУПОСТ, ЦЯЛА ИНТРИГА....ХАХАХА
27
0
 
3
 
! Отговори
УСЕЩАНЕТО Е: преди 2 седмици
...ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНО МЕДИИТЕ КЛАТЯТ ДЪРЖАВАТА, С ЛЕВИЧАРСКИТЕ СИ ГЛУПОСТИ И ИНТРИГИ!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Усещане за липса на държава в България има от 1996-та година насам.
25
0
 
4
 
! Отговори
ДЪРЖАВАТА Е СТАТУКВО преди 2 седмици
ЖВЕЕМ 4 ГОДИНИ С ПРОМЯНАТА ПРОМЯНАТА НА БСП.. 2020 - 2024.....НЕМА ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ СЕГА
24
1
 
8
 
! Отговори
Боко и Шиши преди 2 седмици
Държава има, но тя работи само в наш интерес.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Усещането за тотална липса на държавата е верно . От неколко дни цените тръгнаха пак нагоре. Нещо което е струвало 3 лв. вече е 4 лв в заведение н-р уж за увеличаване на заплатата на персонала. . Защо и коего налага ? нема отговор.Едни техници искали ГТП на кола да е от 90 до 120 лв. за да си увеличали възнаграждението. Защо и кое го налага? МВР се къса от скандали, митницата също.Няма правителство които да си е на местото.
22
1
 
13
 
! Отговори
У бре преди 2 седмици
А кога се ядоха пици с кристали,къде беше това "усещане"???
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе ралтата е: "плувай, плувай, не е усещане!"...
20
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Тоз сега са усетил , че няма държава .Тя отдавна е окрадена и ограбена .
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е само "усещането за тотална липса на държавата",а фактът,че държавата наистина я няма никаква!!! Налице са само една шепа корумпирани,продажни безродни,патологично алчни,безсрамни и властолюбиви управници,които безпардонно унищожават държавата и народа ни!!!
18
0
 
22
 
! Отговори
свидете л преди 2 седмици
Усещане за липса на държава. Сигурно е нещо като усещането за корупция, което ГЕРБ провидяха преди десетина години. Всъщност държавата на територията отдавна я няма. Политиците и висшия административен ешалон се държат като крадци, в най-добрия случай като тотални некадърници. средният административен ешалон донякъде удържа нещата на ниво "областно управление", но и това не се знае докога ще бъде. така се случиха нещата, след като от Посолство ни взеха на ръчно управление. Свидете л съм.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПосолствоТо брои ли се за външно вмешателство?
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еее друго си беше диктатурата, и държава имаше и Бай Тошо имаше, и комсомолски съвет имаше и ОФ организация имаше. И ТКЗС имаше, друго беше
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Плуват двама в морето и по едно време единия вика на другия:- Чакай да поспрем за малко, че май ми влезе няква риба в ***...- Плувай, плувай, не е риба...
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е само усещане
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 20 год.България няма да я има! Военна хунта или тип Пиночет имат някакъв малък шанс да задържат нещата и то временно

Спонсорирани публикации