Ще отпадне ли конфискацията на коли на пияни и дрогирани?

Наказателяният кодекс спешно трябва да се промени
15 апр 2024 13:37, Инна Ангелова
35

ВКС излезе с позиция, в която настоява да се отмени решението за конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, защото противоречат на Конституцията.

"Върховният касационен съд за пореден път е една от институциите, която казва на Народното събрание: "Спрете да правите глупости и си свалете самочувствието надолу, съветвайте се с хора, които разбират, преди да приемете закона", коментира адвокат Елица Буенова.

Адвокат Буенова каза, че не се отменя отнемането на автомобилите. "Беше прието отнемане на автомобил на пиян или дрогиран шофьор, ако автомобилът е негова собственост, или глоба, която е равностойна на стойността на този автомобил, който не е негова собственост. Обаче същата тази санкция е приета в два члена - единият е, когато са ви заловили да карате пиян или дрогиран, а другата разпоредба е, където са регламентирани квалифицираните обстоятелства на ПТП-та по непредпазливост. Там е записано, че съдът може да отнеме МПС-то, ако някой по непредпазливост е причинил средни телесни повреди, тежки телесни повреди и значителни имуществени вреди при ПТП", разясни Буенова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма "по-голяма тъпотия" от това да ти вземат колата, когато те хванат да шофираш пиян или дрогиран, а да не ти я вземат, ако умишлено убиеш някого на пътя. "Това ВКС не го спестява на народните представители, като им казва да има еднаквост. ВКС иска отмяна на отнемането на автомобила и глобата при непредпазливите ПТП-та. Ще отпадне разпоредбата, която казва, че ви отнемат колата, ако е ваша, или ви отнемат нейната равностойност, ако причините ПТП при непредпазливост. Това, което ще отпадне, е само и единствено глобата, която е равностойността на автомобила, ако пияният или дрогираният е управлявал автомобил, който не е негова собственост", подчерта адвокатът.

Буенова е категорична, че една несправедливост ще бъде заменена с друга несправедливост. "Законът казва, че органът, който е взел противоконституционния нормативен акт, а в случая това е Народното събрание, трябва в двумесечен срок да каже какво правим. Отнетите автомобили си остават отнети и те ще продължат да се отнемат, ако автомобилът е ваша собственост. Тези, които не са карали техен автомобил и са глобени и вече са я платили, или имат запор, могат да съдят държавата. Народното събрание трябва в спешен порядък да приеме промени в Наказателния кодекс и да отговорят на изискванията на закона - да фиксират една глоба от 1000 до 100 000 лв.", коментира адвокат Елица Буенова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Страната
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 2 седмици
До Димитров 27 Съд до 2-3 години и спиране на автомобила ,ако е собственост е повече от достатъчно. Автомобила няма вина , и е глупост да го арестуват и продават. Частната собственост е неприкосновена. НС нарушава Конституцията.
26
1
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 2 седмици
Може да не е правилно формулиран този закон , но е единственото средство, което може да спре /до някъде!/ пияниците - убийци по пътищата! До кога ще се търят подобни престъпления !
25
3
 
3
 
! Отговори
Не взимайте колите преди 2 седмици
...НЕКА ПО УЛИЦИТЕ СЕ ЛЕЕ БЪЛГАРСКА КРЪВ!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Където и да бръкнеш в глупостите на ПП и ДБ все мирише!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега какво излиза, че ако карам пиян чужд автомобил и ме хванат имам голям бонус, само ще плащам без да ми отнемат автомобила. Така ли да се разбира? и какви ще са последствията от това? Масово кражба на автомобили - и за МВР ще има работа и за адвокатите с още по пълни джобове.
22
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
До До Алекс Важно е чия е идеята.Този закон беше предложен от ПП/ДБ.Повечето депутати не знаят за какво гласуват.Лидерът казва как да се гласува и депутатите натискат съответното копче.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички законови промени, въведени от Партия Пудел трябва да бъдат отменени!
20
1
 
2
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА, БЕ.... преди 2 седмици
Нека ви избиват по улиците пияни и дрогирани шофьори, та да се свършат по- бързо слабо умниците....
19
1
 
0
 
! Отговори
не им взимайте преди 2 седмици
колите.Давайте по още една , за да се блъскат повече.Тук си е gta 5 сървър, не държава.
18
0
 
3
 
! Отговори
Така,де преди 2 седмици
Дайте на Дебора ,която по обяд кара с 2 промила алкохол(по кръвна проба),още един автомобил.А не да и отнемате .
17
1
 
3
 
! Отговори
До Алекс преди 2 седмици
Законите се гласуват от НС.ПП-ДБ имат 65 депутати и не могат да гласуват нито един закон сами.Но ти без ПП явно не можеш.
16
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Законовите провали на ПП/ДБ край нямат.Сътвориха такова тресавище,че ще мине доста време докато се разгребе.
15
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Ако отпадне изземването на автомобил за употреба на наркотици и алкохол на този неразумен народ значи му разрешават да убива на пътя,ако беше българинът нормален и рзсъдлив човек е разбираемо,но той нито умее да разсъждава правилно нито прави опити за това ! Дрогиран уби М.Цветков какво стана,а съучастникът му лекето на Мозъка съдиха ли го за съучастничество,дори не се опитаха да докажат присъствието му,за българинът са нужни най-строгите закони, докато се научи да не се държи като пRимат !
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Адвокат Буенова си е продала душата на дявола!
13
7
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
да се вземе книжката на пияния но не и колата маиката с какво ще кара децата наградина или на училище аз съм категорично против
12
0
 
4
 
! Отговори
Издънкова преди 2 седмици
За корупция най много да те уволнят от работа или условно и няма конфискация на имуществото!За педофилия услови присъди, но за каране на кола закони да искаш високи глоби конфискации затвор !В промяната на конституцията на демократична основа е че частната собственост е неприкосновена.В парламента влизат клоуни артисти музиканти или хора не докосвали се до наказателния кодекс гласуват закони!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не разрешат на КАТ да нанася побой с палки на мястото на нарушението, нищо няма да постигнат. Бой е нужен.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За всяко нарушение ли вече ще се отнема автомобила в полза на държавата? Например за неправилно паркиране могат да го вдигнат и да го отнемат, така ли?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уф, просто да узаконят карането пиян и дрогиран и да направят една лента само за такива шофьори, подобно на бус лентата, така че да не се пречкат на другите, и да им искат 10 пъти по-високи застраховки и данъци. То се е видяло, че в тая държава всичко е позволено, но поне нека да е регламентирано по някакъв начин.
8
2
 
6
 
! Отговори
Но е преди 2 седмици
Конституционно да караш пиян и дрогиран?

Спонсорирани публикации