Всеки може да е медиен човек, стига да има телефон и интернет

Изкуственият интелект е етап от развитието на информационните технологии
15 апр 2024 18:36, Инна Ангелова
10

В крак с времето се променят технологиите и медиите. Медийният човк винаги трябва да е в крак с новите тенденции на медийния пазар. Това каза пред Bulgaria ON AIR Евелина Андреева, журналист.

"И двата свята имат предимство. Медиен човек е всеки потребител, който има в задния си джоб телефон и има достъп до интернет. В днешно време е прелята границата между това да си източник на информация, да си редактор и да си потребител. Младите хора не искат да са само пасивни читатели, зрители, слушатели", каза още Анреева.

Книгата “Медийният човек” е написа с помощта на още 22-ма журналисти от света и от България, поясни тя. "Още преди 3-4 години, когато започнах да правя изследването, казаха доста неща, които вече са реалност. Ники Димитрова казва в своето интервю, част от изследването, че в днешно време излъчваните репортажи, материали в традиционните медии са хибрид между гражданска журналистика, хибрид са и между човек, бил журналист и робот. В това няма нищо страшно", обясни Андреева в студиото на “България сутрин”.

Колкото и да са бързи медиите в днешно време, не могат да поемат всички горещи точки по света, на мнение е журналистът. Според нея изкуственият интелект е просто етап от развитието на информационните технологии.
"От хората зависи дали ще бъде опасност или наш помощник. Изкуственият интелект може да ни бъде в огромна помощ, особено в частта, която е бързата журналистика. Бъдещето е на бавната журналистика, анализите. Много от младежите от т-нар поколение Z очакват новините да им бъдат обяснени от хора, на които вярват", констатира още д-р Андреева.

По думите ѝ журналистиката се променя, а от журналистите се очаква да имат много умения. Те трябва не само да пишат, но и да снимат и да правят видео, което да монтират. “Тези изисквания притискат все повече хората да развиват тези умения в себе си. Трябва да се откажем от автоцензурата", обобщи журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от ЕС
Ще потъне ли кампанията за евроизборите в престрелките на вътрешната политика?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 2 седмици
Журналист не значи да преписва,а да има гледни точки на базата на информацията и собствено мнение,лично за мен ИИ е пречка за това,а всичко други са драскачи.
9
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 2 седмици
ИИ в момент на историята в желязна завеса е оръжие,няма и няма да има ИИ близките 200 год.Това е химера,това нещо просто няма най простото душа на човешката същност.На *** език това поредното престъпление човечеството.
8
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 2 седмици
ИИ в момента е пълна глупост,едно ИИ се учи,а в интернет простраството то приема за даденест базата която са му поставили създателите,сетете се кой,това е усършенствано копие на уикипедия,50% неистина,ИИ е по лошо и от ковид пандемията,едва ли не ИИ е бог,но не е,просто една измама.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИИ- то можело да бъде в помощ на "бързата журналистика". Виждаме, пишете абсолютни глупости, едно с друго няма вярно. В рамките на 12-24часа се пооправяте някак, и гледате да забравим. Състезание ли си правите? Кой е най-бърз творец на новини? Медийният човек за рефер ли ви трябва?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Именно! ИИ-то е етап от развитието на информационните технологии. За да се радвие /и препълни джобовете на някои/ трябва да има мнооого медийни хора /с телефон и компютър, снабдени с всички възможни екстри, че да става по-бързо развитието/. Колкото повече време прекарвате като "медиен човек", ставате все по-манипулиран и подвластен на манипурации от най-различен характер. Това е нужно, за да се познават реакциите във всички възможни ситуации. Затова напират и мобилни оператори и правителства.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предпочитаме да си общуваме!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко наивно. Четейки това, все едно се връщам 25 г. назад. Има едно такова нещо, което се нарича digital divide. И в това нещо първото и най-основно ниво е достъпа до технологията. Но има и още две, за които тая Андреева не е и чувала, и които са по-важни от това да имаш телефон в задния джоб и интернет. Журналисти, както винаги си мислят, че знаят всичко и говорят глупости.
3
2
 
2
 
! Отговори
Каинов комплекс преди 2 седмици
А ние, Възрожденското ЛГБТ, какво печелим от това?
2
2
 
0
 
! Отговори
Зевс преди 2 седмици
И половината сайтове са ми блокирали IP адреса, понеже коментарите ми не са политкоректни.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всеки може да е мисирка, това го научихме 2020-2024

Спонсорирани публикации