Експерт: Не може да се говори за нашествие на борова процесионка

Човек просто не трябва да закача гъсениците, каза доц. Марио Лангуров
17 апр 2024 14:08, Красимир Ангелов
11
Експерт: Не може да се говори за нашествие на борова процесионка
Снимка: БГНЕС

Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка, обяви пред БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН). Специалистът коментира публикациите за зачестили срещи с този вид гъсеници и последвали алергични реакции. Насекомото е опасно, особено за деца и домашни любимци.

Още по темата
Гнездата на тази космата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета, обясни той и добави, че лесно се забелязват, защото приличат на „къдели захарен памук“. В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната. Така всъщност се образува много дълга нишка, разказа ентомологът.

И ако първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, разказа доц. Лангуров.

Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, каза ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той.

И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, каза ентомологът.

Той посъветва хората да не убиват насекомите при среща с тях.

"Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Но не говорим за смърт и тежки заболявания", обясни още доц. Лангуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Да те...а преди 1 месец
В платения експерт.ЕЛИТА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА УНИЩОЖИ ГОРИТЕ НИ!!! ТЕЗИ ГЪСЕНИЦИ НЕ СА СЛУЧАЙНО ДОШЛИ ТУК!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха ето защо загиват боровете, е как се появи тази борова процесионка, нетипична за Бг, ветровете или туристите доброжелатели както и китайската калинка.:))
9
3
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Изтребете ги, вредни са за боровете, горите и природата като цяло.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не може да се говори за нашествие, като боровите гори са пълни с тях? Вижте само край АМ Тракия какво е.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причинява рани на по-нежни части на кожата!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И паяжината също е отровна! Инвазивен тип! Ще населят страната. Докато са на пашкули биха могли да ги събират и изгарят.
5
2
 
7
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
С това ли ще ни морат сега или да ни изпробват, това си е биолигическо оръжие.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 Еми в центъра на София няма бе, откъде да знае човека не е излезнал от офиса но е експерт. Както казваш няма дърво без тези даже повечето изсъхнаха
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снимката е показателна. То една къделка на дърво е бедствие за дървото а тука са десет. Лошите комунисти пръскаха горите а сега се секат и гният, процесионки на макс. Лошите комунисти засадиха всички планини на голи сипеи гори създадоха. Сега секат. Остават незалесени сечища и пак голи сипие.
2
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВИДЕЛИ ТЕ 50 ГЪЗЕНИЦИ И АЙДЕ ИДЕ КРАЯ НА СВЕТА :D
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има райони на Витоша и в Родопите в района над Девин където няма дърво, което да не е превзето от тази гад.Не знам как това не се смята за нашествие.