Какво е ретрограден Меркурий?

Ретроградният Меркурий всъщност е оптична илюзия
17 апр 2024 08:00, Михаела Лазарова
7
Какво е ретрограден Меркурий?
Снимка: Istock

Напоследък стана модерно ние, жените, да обвиняваме за лошото си настроение „ретроградния Меркурий“. Но какво всъщност означава това понятие и наистина ли това явление може да има толкова силно влияние върху нас?

В следващите редове ще се опитаме да разберем.

Какво е ретрограден Меркурий?

Въпреки че може да не знаят, но когато хората говорят за ретрограден Меркурий, те имат предвид действителен научен феномен. На планетата Меркурий са ѝ необходими 88 дни, за да обиколи Слънцето, докато на Земята са необходими 365 дни. Тъй като Меркурий се движи много по-бързо от Земята, двете планети ще бъдат в една и съща част на небето по едно и също време (около три или четири пъти годишно).

Ретроградният Меркурий всъщност е оптична илюзия

Меркурий всъщност не обръща орбитата си и не се движи назад. Планетите винаги обикалят около Слънцето в една и съща посока. Ретроградността на Меркурий е просто оптична илюзия, причинена от това, че Меркурий за кратко изпреварва Земята в орбитата си около Слънцето.

Представете си две коли по магистралата, движещи се в една и съща посока в различни ленти. Ако едната кола се движи по-бързо от другата, по-бавната кола ще изглежда, че се движи назад от гледна точка на човек в по-бързата кола, въпреки че по-бавната кола все още се движи доста бързо в същата посока.

В известен смисъл е подходящо да се каже, че ретроградният Меркурий е оптична илюзия, като се има предвид, че този транзит засяга възприятието.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от За да се разбираме
Какво показва, че във връзката ви има стрес?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Нещо с което да оправдаем глупостите които вършим и техните последствия. ;-)
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само че при изпреварването не ти се струва, че по-бързата кола се движи назад, т.е. ретроградно. Това е усещането ти по отношение на по-бавната, която тук се представя от Земята. А астрологията не казва, че тя е ретроградната планета.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кат ретроградният Меркурий е оптична илюзия ко остава за 'прогнозите' правени по него от лъжеастролозите ?

Спонсорирани публикации