Конституцията с нов дизайн и аудиоформат

По дизайна на корицата са работили известни творци
17 апр 2024 15:00, Инна Ангелова
8
Конституцията с нов дизайн и аудиоформат

Кампанията “Ако съдим книгата по корицата” е насочена към смисъла от познаването на основния закон в България - Конституцията. Това дава повод да бъдат изработени нови корици на закона.

"От самото начало, когато започнаха разговорите за корицата, в съзнанието ми се оформи желанието да направя интерпретация на герба на България. Той е дело на дизайнер, когото аз много ценя - Кирил Гогов и това беше като предизвикателство за мен да го направя. Аз направих експерименти не само с един фон, а и с различно осветление", заяви художникът Капка Кънева в студиото на "България сутрин".

Добромир Джуров от фондация ФАРА смята, че дизайнът е от огромно значение за привличането на внимание върху една книга.  "В края на миналата година проучване казва, че близо 90% от българите не се интересуват от промените в Конституцията. Затова си казахме дали не можем да направим нещо по въпроса. Поканихме 7 различни артисти да дадат своя интерпретация за корицата. Смятаме, че чрез опаковката ще привлечем повече хора. Дизайнът винаги привлича окото първо", допълни Добромир Джуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Работата по корицата отнема на Капка Кънева няколко дни. Всичко по нея е направено ръчно. "В самия проект една от кориците е направена с изкуствен интелект. Различно време отнема работата. Аз направих доста голям проект на герба. Няколко дни плътно работих по него. Нямам страх от изкуствения интелект. Неговото въвеждане ме кара да ценя работата си и ръкотворството. За мен е много интересна различната реакция на колегите", коментира тя.

Добромир Джуров отбелязва, че по проекта са работили едни от най-популярните имена, правили корици. Чрез техния поглед всеки може да избере любимия облик на Конституцията и да се запознае с нея. "Ние искахме наистина да видим този техен необременен поглед. Смятам, че всеки ще може да намери любимата за себе си корица. Живеем в дигитален свят. Ние си позволихме да запишем Конституцията и на аудио формат, така че ако някой не иска да я прочете, да може да я слуша. Конституцията не трябва да е нещо далечно, което хората не разбират", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В края на миналата година проучване казва, че близо 90% от българите не се интересуват от промените в Конституцията." ДА, зщаото след 5 месеца ще има нови промени ...
5
0
 
3
 
! Отговори
Комикс преди 1 месец
Тая конституция я направиха толкова смешна и безидейна, че най накрая ще я издадат на комикс.
4
0
 
1
 
! Отговори
леля звяра преди 1 месец
До баба мараАртистите работят безплатно - организаторите отчитат проектче и хоп - хонорарче.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конституцията от синя, станала червена, след намеса в нея на ДБ! Това шега ли е? Червеният цвят няма да помогне, нищо, че специалисти казват, че излъчвал доверие, симпатия и др.
2
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
кои ги плаща тези прос-то-тии
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя конституция? Новата на Христо Иванов, който забравил да сложи срок и процедура ли? Съсипаха и Конституцията. Сега и видео формат и направете с титулна страница Пинокио!!!