Спасиха мъж с голяма аневризма със сложна операция

Интервенцията е станала в "Света Екатерина"
17 апр 2024 15:53, Стела Стоянова
6
Спасиха мъж с голяма аневризма със сложна операция
Снимка БГНЕС, архив

Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми бе спасен посредством сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“.

Възрастният мъж постъпва в лечебното заведение по спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер с контрастна материя и е установена голяма торакоабдоминална аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е потенциално животозастрашаващо състояние. Пациентът е с огромно разширение на аортата, което започва още от дъгата, намираща се в гръдния кош и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове. Заболяването е комплексно и комплицирано, защото почти цялата аорта е поразена от аневризмална болест, а тази в областта на корема крие висок риск от разкъсване, което нерядко завършва фатално, разказват от лечебното заведение.

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ „Света Екатерина“, начело с проф. Валентин Говедарски, подготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият метод, даващ възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващо заболявания. За ендопротезирането на целия участък на аортата в гръдната клетка и корема са необходими голям брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се имплантират, са съобразени с размера на аортата на пациента, за да може да обхване здравите й сегменти и да покрие аневризмалните разширения.

Интервенцията се състои от три етапа, които са направени в 2 оперативни дни. В първия етап на операцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов и д-р Димитър Чернев извършват дебранчинг на съдовете. Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го пренасят до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този начин се изключва риска от исхемия на ръката след поставяне на стентграфта.

В следващия етап на процедурата хирурзите извършват ендопротезирането и имплантират 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, в това число покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи съответно мозъка и лявата ръка, които вече са преместени към дясната сънна артерия, след което поставят абдоминалната аортна протеза.

В момента 75-годишният Иванко е клинично здрав и му предстои изписване. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5 ти колко си спасил.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пияр и то евтин спасили са един от хиляда .
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами учили са. Ти какво си учил.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пачки са избомбили от здравната каса :)))
2
2
 
5
 
! Отговори
друг лекар преди 1 месец
Такава публикация се прави в медицински списания ,не мисля ,че тук е мястото за дебранчинг.Успехът иска тишина.
1
1
 
15
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Браво ,чудесно свършена работа на лекарите!