»стори€та се повтар€: »кономиката ни е била в разцвет, когато политици не са се бъркали

» в миналото харчовете най-често са насочени към военни доставки и публични строежи
19 апр 2024 16:30, јниси€ »ванова
19
»стори€та се повтар€: »кономиката ни е била в разцвет, когато политици не са се бъркали
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

 нигата "—топанска Ѕългари€ 1879-2008" разказва за икономическото и предприемаческото състо€ние на страната през годините след освобождението. ћоже да се отбележи, че една от грешките, допускана в българската икономическа истори€, е това, че държавата често официално об€в€ва, че ще насърчава индустри€та, а от друга страна се облага изключително тежко същата индустри€, което дава противоречиви сигнали и на предприемачите, това коментира ѕроф. д.н. ѕенчо ѕенчев, ръководител на катедра "ѕолитическа икономи€" в ”Ќ—— и писател на "—топанска Ѕългари€ 1879-2008", в предаването "Ѕизнес старт" с водещ ’ристо Ќиколов.

Ѕългари€ никога не е била начело на негативните икономически класации, но хората имат навика да украс€ват и истори€та, страната ни исторически е разполагала с добри предприемачи, които заслужават уважение, каза ѕенчев. ѕолитиците винаги са се опитвали да бъдат водещата сила, но след освобождението нормативната база, икономическите настроени€ в ≈вропа и финансовата база у нас ги ограничават.

≈дин от най-големите спорове през годините в Ќародното събрание е именно по темата за бюджета и неговото управление, което се вижда и до днес. √остът об€сни, че дори и в миналото са намирани начини да се харчат непрозрачно средства. ’арчовете най-често са насочени в сектора на военните доставки и публичните строежи. “ой допълни, че управленците прав€т дадени разходи, като после ги представ€т за изключително спешни и важни за националната сигурност.

ƒанъчната система през годините след ќсвобождението до днес е обект на полемика. ¬ кра€ на XIX в. в Ѕългари€ се прилагат натурални данъци заради слабата монетизаци€ на икономиката, като в един момент се стига до това, че най-бедната част от общество плащат огромен процент от доходите си. “ова води до бунтове, а за потушаването им е била нужна намеса на военните и се е стигнало до човешки жертви.

»кономическите грешки, които са се допускали преди, се повтар€т в истори€та, но нов начин.

„≈дна от грешките, ко€то много често се пренебрегва и се третира положително, е отношението към индустри€та. ќт една страна, държавата официално об€в€ва, че ще насърчава индустри€та, от друга страна се облага изключително тежко същата индустри€, което дава противоречиви сигнали и на предприемачите. ќказва се, че в кра€ на 30-те години на ’’ в. общи€т капитал, вложен в Ѕългарската индустри€, е около 5,5 милиарда лева. “ова обаче се дължи на 2,8 милиарда от държавата под формата на несъбрани данъци, облекчени€ и т. н. »зглежда, че половината ни индустри€ още в началото е създадена от държавата, което носи със себе си  известно усещане за несправедливост у хората, защото ако насърчаваш индустри€та и определена социална прослойка, другите хора, които плащат данъците за насърчението, не са особено щастливи“, коментира гостът.

¬ миналото е съществувала иде€та, че държава без индустри€ ще се превърне в нечи€ колони€, но често се забрав€ моделът на дребно земеделие на пазарен принцип, който ƒани€ прилага в миналото. ƒнес дребните земеделци са изправени пред много трудности, а кооперирането не е желано. √остът об€сни, че в миналото коопераци€та е била много по-добре разпространена, като често е била средство за печалба на държавни средства.

¬алутата винаги е играла пасивна рол€ в българската икономика, като не ѝ е попречилa или помогналa. “ова подсказва, че тр€бва обществото да не е толкова агресивно и притеснено настроено към приемането на еврото у нас.

” нас предприемачите исторически са изправени пред финансови ограничени€ и лоша инфраструктурна свързаност със света и ≈вропа. «а това българските предприемачи, успели да се наложат на световни€ или европейски€ пазар в даден сектор, заслужават уважение.

÷ели€ коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


19
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
19
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“о може и да е в€рно, но разцвет на икономиката въобще не значи разцвет на държавата, а според мен второто е много по-важно.
18
1
 
4
 
! ќтговори
рендет” преди 1 месец
ƒо 1991 година, когато национални€т предател јндрей Ћуканов подписа американски€т "ѕлан –ан" имахме силно развита “ежка и Ћека промишленост с пълен производствени цикъл, а »кономика без ѕромишленост - …ок!!! ¬сичко друго е —ловоЅлудие!!!
17
0
 
5
 
! ќтговори
»кономика? преди 1 месец
Ќе знам за каква икономика става въпрос? Ѕългари€ не произвежда абсолютно нищо в момента. ћалкото производства които имаме тук там из страната не са български. —елското ни стопанство е унищожено и в момента не можем да се изхранваме сами без внос. ≈нергетиката ни е пред закриване и големите проекти са спрени. »нфраструктура не се строи никъде освен в —офи€ едно метро. ƒобива на ресурси е продаден чрез концесиите. „ужди фирми вад€т златото ни. “уризма е в криза. »ма отлив.
16
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒъра бъра и накра€ е изтропал това за което му е платено.≈врото ако беше нещо хубаво н€маше да плащат на такива да го хвал€т.
15
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо ‘акт: јми като си преизбираш все същите, как да се промен€т нещата?
14
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќай-гол€м разцвет на индустри€та има през социализма.
13
1
 
9
 
! ќтговори
Ѕългари€ преди 1 месец
¬лезе в ≈— като най-бедната държава в ≈вропа. —лед това обедн€ още повече. Ќай-бързо измиращата наци€ в света, изпреварихме дори ”крайна.
12
6
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо »стори€ (4):  ой краде? јко имаш данни, уведоми прокуратурата! »наче само клеветиш!!
11
2
 
13
 
! ќтговори
‘акт преди 1 месец
–азцвет на икономиката в Ѕългари€ имаше от 1947 до 1989 години. ѕреди това в ≈вропа само –умъни€ и ёгослави€ б€ха по-зле от Ѕългари€, а сега май всички ни минаха и се отдалечават от Ѕългари€, а ние все така дълбаем дъното.
10
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√олеми€т камшик за политиците е масовото участие в изборите. «атова те прав€т всичко възможно да ни откажат от гласуване и така да се бетонират във властта.
9
0
 
5
 
! ќтговори
–еалист преди 1 месец
“ова до 2008 година, а после през 2009 най-мутренската част на мафи€та завзе политическата власт в Ѕългари€ и още не можем да € свалим от власт.
8
0
 
4
 
! ќтговори
за успокоение на преди 1 месец
преизбиращите и сега както » в миналото чекмеджетата най-често са насочени към военни доставки и публични строежи чрез кухи фирми бушони и офшорки чрез незабел€зани парични трансфери от съответните органи
7
0
 
3
 
! ќтговори
ћанго»кономика преди 1 месец
÷ели€т бизнес е в ръцете на полицаи!
6
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащо Ћевът не покачва курса спр€мо ≈врото? ѕри по-гол€м резерв, при по-малко кредити, това е логично следствие.
5
2
 
8
 
! ќтговори
√ол€ма веселба преди 1 месец
в това студио. ”правл€вали са ни измамници и ни управл€ват измамници и днес - гол€ма работа, нищо ново. "Ќикога не сме били най-зле!" - е тука обаче статистиката е на друго мнение. ƒържава без индустри€ е колони€ - много правилно.
4
2
 
13
 
! ќтговори
»стори€ преди 1 месец
Ќищо ново под слънцето.  олкото повече хора крад€т от държавната хазна, толкова и повече народът обедн€ва- това е об€снението!
3
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 аква икономика, едно време хората работиха в заводи, фабрики и предпри€ти€ сега са пазапи в молове и сервитьори
2
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
навс€къде е така, в √ърци€ заемите са предимно за оръжие, строежи и повишаване на доходи, това е разорило и ƒревни€ –им - войни, строеж на амфитеатри за безплатни забавлени€
1
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒаа всичко е в разцвет не б€х виждал на половин век съм да, запълват дупките в асвалта с натрошени керемиди хората да не си чуп€т колите но и това, вид€х