Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите

Той е срещу готвените данъчни промени
30 апр 2024 10:35, Стела Стоянова
38
Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите
Снимка БГНЕС, архив

Пред Народното събрание се провежда протест срещу унищожаването на сектора на събирачите на гъби, предаде БГНЕС.

Браншовите организации призовават: "Не убивайте сектора с гъбите". Те се обявяват срещу готвените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който беше приет само преди няколко месеца.

"Ние се опитваме да защитим закона, който беше приет след множество срещи с министерството на финансите и на земеделието, след диалог с целия бранш. Успяхме да договорим закон, който е удовлетворяващ целия бранш. Опитваме се да възпрем законопроекта, който се опитват да прокарат скорострелно в пленарна зала“, обясни Костадин Коджабашиев от Националната асоциация на търговците на трюфели в България /НАТТБ/.

Още по темата
Той е категоричен, че предлаганият законопроект ще бъде гибелен за целия бранш:

"Връщане на стария метод на облагане на физически лица ще бъде пагубен".

Коджабашиев се надява да бъде изтеглен законопроекта, който беше внесе на 24 април в НС и беше гласуван в комисия на 25 април и в пленарна зала на 26 април. „Днес е гласуването на второ четене и се надяваме той да бъде изтеглен. Има какво да се промени в сегашния закон, който да бъде в облекчение на хората, които се занимават с добив и търговия на диворастящи продукти, но има какво да се промени, а не да се отмени. Надяваме се законопроекта да бъде изтеглен и да бъдем поканени на разговори с редовно избран кабинет“, разясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: протестгъби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
9
 
! Отговори
задължително преди 1 месец
пълна забрана за брането на гъби с търговска цел ! има гъбарници за задоволяването на пазара .
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни хора дето не плащат данъци и осигуровки стачкуват, да не плащат данъци. А това, с което си вадят прехраната е общонародна собственост, а това дето е в частните гори, даже си е кражба. Искот ли разрешение от собствениците на гори?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред централата на ПП трябва да е протеста
6
3
 
13
 
! Отговори
столичан преди 1 месец
Хайде стиа сте се гъбаркали. Всеки трябва да плаща данъци, иначе откъде да дойдат пари в тази държава и как да се развиваме? След като бизнесът у нас по традиция е с ниски данъци, следва другите да плащат повече.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яж си ги ти гъбите - 10 лева килото у Кауфланд колко салама :)))
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези с трюфелите ги знам обикалят с кучета в горите като иманяри да не се оплакват,като намерят нещо им се плаща кеш без разписка без нищо
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна забрана на Ексодерил капки! Да спасим гъбите
2
1
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Избиват "Сектор Газа"камо ли сектор гъба!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво излезе - че данъка предложен от ПП/ДБ, срещу който толкова реваха тpoловете (които никога през живота си не са събрали дори едно листо лопуш, да не говорим за гъби) е бил много по-добър за бранша, отколкото данъка за физическите лица, с който иска да ги нахендри ГЕРБ