800 000 българи ежегодно в чужбина като сезонни работници

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани
2 май 2024 12:48, Елка Василева
42
800 000 българи ежегодно в чужбина като сезонни работници
Снимка: архив, БГНЕС

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

"Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд.

В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова. По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд.

"Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език", отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд.

По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова.

Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми - има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Общество
Как по нова схема "ало" измамници взеха пари от 93-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 18, на око :) Толкова им липсват от 1.2 милиона работещи :)
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цифрата е "леко" преувеличена.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как ги преброиха?
15
0
 
15
 
! Отговори
Хората отиват преди 4 седмици
там където им плащат по-добре. Експлоатация и у нас си имаме в излишък.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тука наще шефове са много добри работиш им и те веднъж на три месеца вземат то хвърлят някви 300 лева или евро или евро да не умреш че да може пак да те гърчи слабия и бедния винаги е страдал от каменната ера още че някой даже когато са умирали взимали всичко с тях в гроба нищо не се е променило и няма да се промени винаги ще има някои над теб виж комунизма едни имаха много а други нямаха много и не ми минаващите с това че сме били добре лудия не бяга от хубавото
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
После някои ми разправят, че робство нямало в модерния свят. Има си, ама модерно. Ако един човек е принуден да ходи да бере някви ягоди или др. на някви господари в чужбина само поради факта, че е роден на определена териотория и от определена нациолност, е дефиниция за робство. От там добавете и расизъм и дискриминация само че всичко е легално така че е точно. Пък и нали никой не ти бие физически камшик, икономически е.
12
2
 
10
 
! Отговори
до Това са преди 4 седмици
Само не преувеличавай. Естествено, че има и схемаджии. И като стана дума за схемаджии точно сред работниците схемаджиите са най-дребните риби. Хора да бъдат наричани "необразована плява", да бъдат обиждани, мачкани, унижавани и подигравани по какви ли начини... И после: "мрън-мрън-мрън, няма кой да ми работи...", "недостиг, недостиг"
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За четири години управление променкаджиите докараха българите до нищета и мизерия, изгониха ги от собствената им държава.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вземете млъкнете бе маймуни хората ще работят където им плащат повече Испания беше империя богата но испанци слугуваха на англичаните
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е половината трудоспособно население на България. И тези рАботят гастарбайтери.Майко мила що за пропаднала нация е това. СРАМ!!!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това са. са българските спИцИалисти които изнасяме на Запад. А именно, необразована плява. Тези обаче са схемаджии и ограбват социалните системи на Западна Европа.
7
11
 
9
 
! Отговори
. преди 4 седмици
и голяма част от тях най-вероятно са копейки, плюейки лошия запад :))))
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ето я работната ни сила. Но с отношението си бг-работодателите я отблъснаха и прогониха...
5
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 4 седмици
То пък все едно бг работодателят е изряден в трудовите отношения.
4
1
 
16
 
! Отговори
5. преди 4 седмици
Я Васильонова да покаже един трудов договор на узбекски. Чета и някакви високи заплати по 240долара, защото там взимали 120...И последно, Васильонова, тези хора не отиват за първи път там. Ако е толкова зле няма да отидат.
3
7
 
7
 
! Отговори
История даге преди 4 седмици
До АнонименТодор Живков беше един диктатор , който с преврат взе власта и уби социализъма като го превърна в диктаторска хунта. Иначе е добър строй, но с диктарори си е обикновен фашизъм прикрид под социализъм.
2
3
 
19
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 4 седмици
800 хиляди или над 1/3 от всички работоспособни. После Кирчо ни разправя колко сме били добре в Бг. Иначе не е лощо по фермите за ягоди има и нощен живот по караваните с интернационални пилета. По-добре е от некой токсичен Бг работодател дето само ти лази по нервите.
1
0
 
25
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 седмици
Проблемът на тези търкачи на столове е един: че тези хора не им плащат членски внос. 800 000 човека са се оправили без тях!!!! А си представете колко щеше да им е яко на тези нищоставащи "синдикати", ако получаваха заветните си 100 лв. от всеки един :) И животът им щеше да е приказка. Да попитам, ей така информативно, каква е ползата на плащащите? Шом съм бил член на синдикат и ползата беше един голям и дебел ... сещате се! 100 кинта на година за едно НИЩО! Мизерници и нищо повече!