Медици искат задължителни ваксини и за децата в училище

Това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането
11 май 2024 13:36, Елка Василева
55
Медици искат задължителни ваксини и за децата в училище
Снимка: архив, БГНЕС

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР.

Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини.

Според д-р Сотиров законодателството трябва да бъде променено така, че неваксинираните по календара деца не трябва да се допускат в родителски кооперативи, в училища, на екскурзии и зелени училища.

"И това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането", каза д-р Сотиров.

Личният лекар с практика в Пловдив обясни, че някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, след което плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това приключват този процес. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

"Проблемът е да докажем след това, че ние сме ги потърсили. Има различни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е единствено писмо с обратна разписка, но всичко това прахосва времето на лекарите", казва медикът.

Един от пациентите на д-р Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и подлежи на имунизация за коклюш. От януари до момента родителите му отказват контакт с лекаря.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Медиците носят такава вина за всички грешки при ковид пандемията и вместо да имат очи да се извинят на народа и да поемат някаква отговорност, имат нахалството да изискват! Кунчев даже още не е отстранен от поста!
51
0
 
6
 
! Отговори
георги тодоров преди 3 седмици
дадох имената му и телефона му и практиката му.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно така. Подкрепям 49. Ако ще са задължителни тогава по закон трябва да поемат отговорност за всякакви странични ефекти. Ние децата си не сме ги намерили на улицата. По мое време бяхме ваксинирани - да, но тия ваксини наистина работеха и повечето са били само веднъж в живота. Сега никой не знае какво има в тия съвременни бъркочи.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Задълнително ама друг път. Всеки има право на избор дали да се ваксинира, или не. Никога никой не ми дал да прочета листовка на ваксина, не ме е уведомил за нежелани реакции. Ако ще е задължително, което едва ли ще стане трябва да има и фонд за обещетения от пострадали от ваксини, ама пак ще замитат под килима... то и сега уж има здравеопазване ама само така говорят иначе няма...
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аиде Личните, педиатрите и всички там дето се водите общопрактикуващи да се наврете в някоя болница и да бачката като лекари, а не като администрация каквато сте. Личните и педиатрите не лекувате нищо. Цоцате касата и се чудите как да откажете направления. Не ми трябвате вие нито ваксините ви. Ходя си на частно само и съм здрав. ОПЛ са дъното на лекарската гилдия закривайте ги!
47
13
 
2
 
! Отговори
свети Йоан Кръстител преди 3 седмици
Ако ти смяташ себе си за Йосиф, а сина си смяташ за Исус Христос, можеш да бъдеш напълно спокоен. Не го ваксинирай за никоя болест! Дори да умре, нали после отново ще възкръсне? Какъв е проблема? Наскоро беше Великден. Защо някой нашенец да не повтори възкръсването на Христос? Само той ли е можел да го направи?
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия сега откриха топлата вода. Та нали едно време беше точно така. Като бяхме ученици още по време на часа ни водеха в лекарския кабинет и ни слагаха ваксини. Нямаше увредени и умрели деца. Всички оцеляхме.
45
2
 
26
 
! Отговори
АК47 преди 3 седмици
А какви са тези ваксини напоследък - хем ти ги бият и трепят, хем с нищо не те пазят? Как само ученици са болни като скоро са ги ваксинирали? И каква е тая ваксина за срок 4 год. То до края на живота си на всеки 4 години ако ги слагаме, то трябва 15 дози най-малко да си бучнем!!! И то от всеки тип!!! Как преди се слагаха и пазеха доживотно???
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който ваксина вади другиму, от ваксина умира
43
1
 
17
 
! Отговори
Менгеле преди 3 седмици
Плача от умиление! Ние ги мъчехме и режехме, а то можело и със задължителни ваксини!
42
3
 
25
 
! Отговори
Intel Inside преди 3 седмици
И как ще стане изгонването от училище според докторчето като в Конституцията пише, че образованието е задължително до навършване на 16 год? Да не говорим, че умните деца си губят времето в училището, превърнато отдавна в бардак?
41
9
 
6
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
До 38. А ще счупиш ли твоята, когато децата ти се разболеят и няма да могат да ги излекуват? Или тогава пак лекарите ще са виновни.
40
5
 
15
 
! Отговори
D преди 3 седмици
да, приемете го този закон, така и малката част останала в Бг ще се изнесе към Европата и ще останат само онези дето изкарват до 3 клас.
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кви ваксини какви доктори какви *** с какви глупости ни занимават тез прости мидици ква сопа кой пак ще яде сопата пак бой после що бием медици
38
17
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 седмици
Първите ваксини в света са поставени преди повече от 200 години и са спасили човечеството от едрата шарка, тетанус и т.н. В България, обаче, през 21 век, продължават да се водят спорове дали има полза от ваксинирането или не.
37
10
 
5
 
! Отговори
Решението е просто преди 3 седмици
Училища за ваксинирани и деца на антиваксъри. В големите градове никакъв проблем.
36
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чупя главата на всеки, докоснал децата ми!
35
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте им имената на тия, които го искат!
34
10
 
24
 
! Отговори
не знам хора, но преди 3 седмици
при намаляващо население трябва да се съобразявате с желанието на родителите, а не да им налагате това и и онова...
33
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и без това тези, които учат, учат на частни уроци. Останалата сгaн само се влачи до училище колкото да си купи дрога и е събитие ако влезе в час. Така че никой няма да изгуби от такова нещо. Просто ще се изсветли фактът, че образованието е само частно, а държавното е фиктивно, ще се разделят учениците на учещи и неучещи и училищата ще продължат да се посещават само от тези, които не учат. Така поне няма да си пречат едни на други.