Кардиолог: Сърдечната недостатъчност се превръща в пандемия

Всяка минута се откриват 7 нови случая, каза проф. Иван Груев
16 май 2024 15:42, Елка Василева
21
Кардиолог: Сърдечната недостатъчност се превръща в пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

Сърдечната недостатъчност се превръща в пандемия, всяка минута в Европа се откриват седем нови случая. Това каза на пресконференция проф. Иван Груев, кардиолог и заместник-директор на Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис Трети“.

Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен застой, които се дължат на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количеството кръв и/или да приема кръв, за да задоволи метаболитните потребности. Особено внимание трябва да се обърне на пациенти със задух, отоци по глезените, които при натиск не изчезват веднага, кашлица в легнало положение, която се облекчава в изправена поза, пациенти, имащи железен дефицит, болни, приемащи някои лекарства за лечение на онкологично заболяване, и др. По думите му годишно в България от сърдечна недостатъчност се лекуват над 100 хиляди души.

Риск от поява на сърдечна недостатъчност има за хората, преживели инфаркт или коронарна болест, за хора, които не лекуват хипертонията си, за страдащи от диабет, за хора със затлъстяване, за имащите вроден сърдечен дефект, за хората с предсърдно мъждене, както и за пациенти със съпътстващите заболявания – коронарна болест, хипертония, клапни заболявания. Предсърдното мъждене увеличава пет пъти и риска от мозъчен инсулт, отбеляза лекарят

Необходима е превенция и ранно лекуване или предотвратяване на рисковите фактори. Тютюнопушенето е сериозен фактор за поява на сърдечна недостатъчност, като вредата за сърдечно-съдовата система от нагреваемите устройства е не по-малка, добави проф. Груев. Над 40 на сто от момичетата на 14-15-годишна възраст са пушили поне веднъж седмично, както и близо 30 на сто от момчетата на същата възраст, показват данни от проучване от миналата година, посочи лекарят. По думите му някои от наркотиците също водят до сърдечна недостатъчност.    

Над половината от децата в България са с наднормено тегло или със затлъстяване, като основните причини са неправилния начин на хранене и ниската физическа активност. Имаме бомба със закъснител, която ще избухне след 10-20 години, посочи още той.  

Доста вирусни инфекции могат да причинят миокардити, каза още проф. Груев. По думите му пациентите, които след вирусни инфекции продължават да се чувстват отпаднали, би трябвало да бъдат прегледани от кардиолог.

Приемът на алкохол е друг рисков фактор, като освен че уврежда черния дроб, има голяма вероятност от поява на сърдечна недостатъчност. По думите му проблемът с консумацията му в България е много сериозен, особено на домашно произведения алкохол.

При повишени нива на лошия холестерол няма болка, докато пациентът не получи инфаркт, каза още той и уточни, че 95% от пациентите с висок холестерол не се лекуват. По думите му високият холестерол е една от основните причини за поява на плаки в кръвоносните съдове и поява на исхемия, която впоследствие води до сърдечна недостатъчност.  

През 2022 г. в Европа има 15 млн. души, засегнати от сърдечна недостатъчност, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания продължава да е висока, добави той. При пациентите със сърдечна недостатъчност не боледува само сърцето. Повечето от тях имат и хронично бъбречно заболяване, а 25%-40% са болни и от диабет. Ако диабетът се лекува правилно, ще има по-малко пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, допълни лекарят.

Според европейските препоръки всички пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, след дехоспитализацията им трябва да се включат в рехабилитационни програми, но в България такъв тип грижа не съществува, посочи още проф. Груев. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Много внимавайте преди 2 седмици
Внимавайте с думата "пандемия", че сме много чувстителни по темата след ковид терора и тоя път ще има бой!
18
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 седмици
Аспартам има и в почти всички дъвки, гледайте етикета. Освен това внимавайте и с безалкохолните напитки, на който пише, че са без захар (0% sugar) - за една марка видях, че съдържа аспартам вместо захар.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е прекаляват, само пандемии са им в главите.:))
16
2
 
10
 
! Отговори
Ади Х преди 2 седмици
Яжте още гадна храна, гадни плодове и зеленчуци, гадно месо. Дори да се опиташ да се храниш здравословно, всичко е химия. После зачестявали, ДОБЪР ДЕН!
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заболелите от Ковид си плащат.
14
4
 
14
 
! Отговори
Призив преди 2 седмици
До всички дупчени с експерименталки: Потърсете отговорност от палачите си докато можете. Така както "нищо ви няма", изведнъж ще гушнете букета, а тия които ви го причиниха ще се радват на живота с парите, които изкараха на ваш гръб.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тествани и безопасни....казваха ви хората, ама кой да слуша.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стрес отвсякъде, напрежение, некачествена храна, несигурност за утре. От какво да не си докараш сърдечно заболяване. Ама от ЕК сега щели да забранят стреса на работното място, та малко ще ни поолекне. Как нещо полезно не свършат, а простотия след простотия. Да имаше как себе си да забранят.
11
1
 
12
 
! Отговори
Лъжа преди 2 седмици
Нищо не лекуват, само поддържат болестта с лекарства.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аспартама който е забранен почти навсякъде все още се използва и нас за безалкохолни напитки и не само той
9
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Ами ето аз не съм ваксиниран и изкарах ковид много леко.Два месеца след това почнах да имам висок пулс а след още три месеца високо кръвно.Пия по едно хапче сутрин и така ще е завинаги. И пак имам моменти в които не съм ок . И да добавя ,че съм на 40 години.
8
2
 
16
 
! Отговори
Зададните ценности преди 2 седмици
Прекалено много чипс, порно и медицински интервенции. Преклено малко движение и упражнения. До това води.
7
3
 
20
 
! Отговори
Да не се окаже преди 2 седмици
Да не се окаже само че от всички диагностицирани със сърдечна недостатъчност последните 3 години, 90% са минали под иглата?
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бок...уцуте на запада които ядем допринасят са сърдечно съдовите проблеми по бай Тошово време такива проблеми имаха хора над 60 години сега дори под 30 годишна, възраст имат тези проблеми
5
5
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Причината е Модерна, Пфайзер, Астра Зенека и т.н. Затова и караха хората доброволно да се подписват, че няма да си търсят правата при евентуални усложнения...
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страничен ефект от псевдо-ваксите. Предупреждавахме ви, а вие не вярвахте.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо не се направи една разбивка на ваксинирани против Ковид и неваксинирани?
2
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
в българия няма профилактика махнете тези направления хората да посещаваткоито си искат доктор и навреме да се вземат мерки къде в люлин да ходим да сеизследваме напълни се с ново строителство а нямаме болница 200 000 жители
1
3
 
17
 
! Отговори
Какво им направиха преди 2 седмици
Млади хора, падат като листа. Сърцата им отказват. Довчера здрави прави. Днес се строполяват със сърдечна недостатъчност. Какво им направиха?