Смъртността от инсулт у нас - четири пъти по-висока от тази в Европа

Прогноза е за ръст от 34% към 2030 г.
16 май 2024 22:30, Анисия Иванова
26
Смъртността от инсулт у нас - четири пъти по-висока от тази в Европа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от тази в Европа. Невролозите са категорични, че ситуацията може да се влоши още повече. А тъжната прогноза е за ръст с 34% на инсултите към 2030 г.

"За пореден път се потвърждава лидерска позиция на България, което, за съжаление, се случи и в една много специална инициатива на Европейската комисия в Страсбург. В края на миналата година в много сериозен интерактивен щанд бяха показани статистиките за всички европейски държави, където повечето от въпросите на нашите евродепутати към нас бяха именно - защо България е на челно място? Ние като пациентска организация също питаме защо и се опитваме да работим в посока превенция, в посока анализ на причините", заяви председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи е необходимо да се направи задълбочен анализ на ситуацията, за да се стигне до причината за този проблем в страната.

"Нямаме добро разпределение на съвременно лечение в страната, независимо, че близо 50 клиники осъществяват такова, но те не са разпространени достатъчно добре в рамките на територията на страната и очевидно не сработва добре механизма за доставяне на пациенти в рамките на терапевтичния прозорец, който дава възможност да се осъществи съвременно лечение. Във всички останали случаи това практически не е възможно. От тази гледна точка ние имаме доста висока смъртност, която констатираме", отбеляза заместник-председателят на Асоциацията за инсулт и афазия д-р Георги Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в световен мащаб се отчитат 80% възможност за превенция на случаите на инсулт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Общество
Сърби измамиха десетки българи: Отменят резервации преди концерта на Рамщайн, искат по $600 на вечер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 седмици
Най-после дочаках и една положителна новина! Чудесно!
24
0
 
2
 
! Отговори
преяждането преди 3 седмици
всеки ден с луканка води до това
23
3
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 3 седмици
То не бяха пържоли, то не бяха кюфтета, то не бяха ракии...и какво друго очаквате...каквото надробиш, това ще сърбаш...
22
2
 
5
 
! Отговори
1262 преди 3 седмици
Ами като плащате на младите лекари, които могат да извършват животоспасяваща тромболиза 1500 лв така ще е и по-лошо ще става. Затова те отиват в истинската Европа, където получават 20 пъти повече.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мой приятел на 21 г. почина от инсулт.
20
1
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Абе, преди имаше един тук много активен. Пишеше по цял ден - "Гошо Тъпoтo". Все с многоточия му бяха постовете. Няма го от доста време. Сигурно и той е дал фиpa :))) Защото аз дори и когато съм в чужбина или на почивка някъде пак си драскам тук, като скучая. Този сайт между другото го знам и пиша в него още когато дизайна му беше син, после стана червен, помните ли :)))
19
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Ами това е така, защото жителя на Дебилистан живее под огромен стрес. Той от всичко е недоволен и вечно мрънка. Вижте даже тук под политическите коментари някои как се ядосват и псуват и се палят, сякаш от това им зависи живота :) Отделно живеят по 3 поколения в един дом. Имам познат на 60г, дето живее а майка си на 80 и кусур и тя му готви и го храни с пенсията си. Другото е, че тук е издигната в култ отровната домашна шльокавица и се пие по много. Сложете и цигарите. И ниските заплати и Воала
18
1
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 3 седмици
Не викайте линейки, а таксита.. просто е!
17
2
 
8
 
! Отговори
Кирил петков преди 3 седмици
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО!
16
1
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 3 седмици
Пф тия с инсулт ги приспиваме просто и ги чакаме да предсдат Богу дух
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вижте колко палмово масло се яде в България, колко захар се яде и алкохол се пие. Няма бебешко мляко без палмови масла и захар. Глюкозо-фруктозен сироп в безалкохолните. От люлка до гроб отрови. Почти никакъв спорт. Фитнес се практикува основно с химя и зоп. После умуваме как така станало?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С Ганченцето хванеш ли се нещо да правиш, ще станеш хиляда пъти пишман. Само нерви. Затова са такива резултатите. Тук-там има стойностни хора, ама те са претопени в безкрайният океан от простотияяя и селянияяя.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първа помощ при инсулт според ткм. Набожда се върха на всеки пръст на 1 мм от средата на нокътя и се изстисква по капка кръв. Тези 10 точки заедно действат за възстановяване на съзнанието.след което се прави интензивен масаж на двете уши. След което на собствен ход човекът се води до кола и в спешното, за което си приготвяте поне една хилядарка за спешни медикаменти за предотвратяване на съсирването. Ако чакате линейка само по-зле ще става, както и транспортиране със застояла, стагнирала кръв.
12
2
 
16
 
! Отговори
Мен ме е страх преди 3 седмици
Да шофирам вече страх ме е от пияни и надрусани от НСО на пътя.
11
3
 
7
 
! Отговори
Българската храна преди 3 седмици
Е тотален *** пълен с много полезни неща но за сметка на това пък е скъпа и затова заболяванията са по-високо от средното за Европа ниво.Един съвет избягвайте да ядете хляб поне в България.
10
3
 
24
 
! Отговори
българина преди 3 седмици
този проблем се решава само ако човек е в болница до 30 м, ние имаме 1 медицински хеликоптер разбити пътища и стари необорудвани линейки. тук се мре защото пари има за 16 скапани смаолети, за да имат 16 пилота работа и натода ни похвали. Вие си избирате тези, които ви го причиняват. Да се родиш тук е наказание и проклятие, то е очевадно! затова всички деца в чужбина, България заслужва да изчезне завинаги, материла се самоубива сам
9
2
 
8
 
! Отговори
Всичко е наред преди 3 седмици
Не се безпокойте! Частна медицина е! Те знаят от какво ще получат пари!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само който се поддава на паниката и страха, останалите не. Един поет е казал: ала не бойте се деца за утрешния ден. Мъдри думи:))
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смъртността от безумни шофьори он НСО каква е?
6
7
 
14
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Пие, пуши, не се движи, какво повече очаквате? Аз дори се чудя на някои хора как доживяват до 55.