Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
1
 
! Отговори
Миро преди 1 седмица
Театър ??че то такъв спектакъл гледам от десетки години че няма смисъл...балет...и защо пък това да е фактор за култура? Щото някой го казал ..то преди фактор бяха комунисти а сега постоянно се сменят е и? Трябва всеки *** да се съгласявам с него Аман от доценти професори министри ...научни работници и всякаква *** ...първо разберете каква значи Култура тогава говорете
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Културата силно се политизира след 1989 година, съответно и нивото в културата много спадна, а това доведе до дългосрочна загуба на интерес към културата в България. За това са виновни тези, които направиха политиката основно нещо в културата
215
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми това са кАпейките. Чакат путинарко да им каже кво да правят а до тогава жулат ракия като братята им колхозниците алкохолици
214
0
 
2
 
! Отговори
Паисий преди 2 седмици
Ми.вижте образованието на Тиквон..Праспеевски....изискайте дипломите на министрите на депутатите някои нямат и средно...затова цъфти чалгакултурата а тя убива младите хора...
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Amerkancite по колко часа ходят на театър...000
212
1
 
5
 
! Отговори
Има хора, чиито преди 2 седмици
социални контакти се ограничават до клавиатурата! Семейно не броиме посещенията на театри, опера или концерти, но са повече от средните! Може би са общо около десет и повече! Единствения проблем е липсата на време за култура, защото всички работим въпреки, че не сме в България!
211
0
 
7
 
! Отговори
Гледайки преди 2 седмици
антропологичния облик на съвременния българин (остриган на 1см, двупръстово чело) или на дамите с облекло от околовръстното, заключенията не са изненада! Съжалявам, но това са фактите от всекидневното наблюдение. Пример - вижте му снимката на състезателя от Пловдив или Пазарджик беше дето разцепи една кола на две преди седмица или две, има и мн. други, но местото няма да стигне за изброяване!
210
1
 
17
 
! Отговори
Ели преди 2 седмици
Доста цинична статия! При условие, че в по-голямата част от градовете няма опери и театри, мислите ли, че хората ще бият 200 км в посока, за да гледат Фигаро тук, Фигаро там?! Това е свързано и с доста големи разходи!
209
0
 
10
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Едно време и аз не обичах театър и предпочитах киното.С времето почнах да харесвам театъра.Въпросът кое е по-добре не е уместен, просто са различни неща.Някога имаше филми от България, СССР, Франция, Италия, САЩ, от разни други соц. страни.Сега всичко е от САЩ. Наистина, правят хубави филми, но са твърде еднакви. Театърът все си е разнообразие.А за кино пари не ми се дават, ленти могат да се гледат безплатно.
208
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При положение, че вече всички филми могат да се гледат безплатно е престъпление да си даваш парите за театър и концерти. Театърът е бил актуален навремето, когато все още не са били развити технологиите. Същото важи и за по-голяма част от класическата философия, навремето може да е била "голяма работа", но с натрупването на съвременната информация повечето тези започват да звучат абсурдно.
207
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предимно разни комплексирани сноби си дават парите за подобни мероприятия без смисъл.
206
4
 
5
 
! Отговори
ПРАГмАТИК преди 2 седмици
ОПера не посещам, щото не обичам да ми викат; БАлет не посещавам щото предпочитам нощен клуб или у-тубата; на ТЕатро не ходя, понеже като пусна новините го гледам безплатно.
205
3
 
3
 
! Отговори
НОВОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ преди 2 седмици
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър - НB0 и цялото политическо шоу; / 82% не са били на опера или балет - YO,U TU.BE и Тик-Ток; / 72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г. - ***.ГЪЛ и ИИ. 21-ви век, добре дошли в "НОВОТО" СРЕДНОВЕКОВИЕ
204
6
 
1
 
! Отговори
Манол преди 2 седмици
Такова изкуство не ми е нужно. Аз се захранвам с култура от изкуството, което предлагат Куку-Бенд, Коцето, Галена и всички останали звезди на поп-фолка. Това е един вид вътрешна потребност, която тази музика захранва. Както се пее: Боже, прости - по-силно е от нас!
203
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Библиотеката се оказа хубаво нещо, поне тази в квартала, не е като по соца.Обикновено тегля книги от читанката, но в бибиотеката има нови книги, включително почти всички Дръндьовци (не ви се дават пари за тях, нали)? Може даже да се пусне заявка за купуване, пробвано е, има полза.
202
3
 
3
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Тази година 6 пъти съм бил на театър, последно в сряда.Театрите за възрастни се пукат по шевовете, на детските постановки обикновено не се пълнят залите.Обаче живея в София, където що годе има разнообразие. Някои представления ги играят вече 20 - 30 години.Но в Пловдив май има само един театър, в другите градове надали има повече. Какво да гледаш там?На опера съм ходил два пъти, надали ще потретя, защото италиански не разбирам. Знам, че има преведени на български опери, но не ги играят.
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В библиотека не стъпвам, но всеки месец си купувам по 6-7 книги. На концери ходя рядко. Опера харесвам, но в БГ е скука. Кино -не. Имам Нетфликс. Театър - само определени артисти и то рядко. Причина - ниско качество. Някой в БГ да е направил нещо пт ранга на "Фантомът на операта"? Ей това е причината ;)
200
0
 
1
 
! Отговори
ДО ЕДИН МНОГО УЧЕН преди 2 седмици
"балшой театър"??? __ болшой театър от bg.wikipedia.orgБолшо̀й театър (на руски: Большо́й теа́тр) е най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва. АХ,УЧЕНИ УЧЕНЮ ГДЕ СИ СЕ УЧИЛ??!!!...ПА НУЧИ СЕ ДА ТЪРСИШ БЕ УЧЕНИ УЧЕНЮ!!!...
199
2
 
2
 
! Отговори
е как 62% преди 2 седмици
Много са 62% да не са били никога на театър. От училище вече не ги ли водят поне по веднъж. Толкова ли западна образователната система.
198
3
 
7
 
! Отговори
ТНЛ преди 2 седмици
На театър съм ходил като ученик. Преди повече от 30 години. На симфоничен концерт съм ходил с родителите ми горе-долу пак преди толкова. Но нито едното от двете не ми хареса. То и на кино откакто закриха това в квартала преди 5-6 години не съм ходил, да не говорим че беше доста скъпо. Ако щат и да говорят че съм некултурен, ама със сигурност имам повече обща култура от тези "културните".