Обмислят такса "водомер". Ще скочат ли още сметките ни за вода?

Таксата ще се плаща, дори да не се живее в жилището
Обновена: 13 юни 2024 12:43 | 13 юни 2024 11:55, Анисия Иванова
61
Обмислят такса "водомер". Ще скочат ли още сметките ни за вода?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Регионалното министерство обсъжда идеята за въвеждането на изцяло нов метод за ценообразуването на водата. Заговори се и за "такса водомер". Законопроектът все още е на обществено обсъждане, но стана повод за притеснение относно това ще плащаме ли по-високи сметки за вода.

"Искам основно да подчертая, че няма да се плащат по-големи сметки, поради това, че ВиК услугите са регулирани и ако вследствие на тази допълнителна такса се повишат приходите на ВиК операторите, то тогава регулаторът ще прецени тези по-високи приходи, които ще влязат в дружествата, до каква степен ще може чрез тях да се изпълняват бизнес плановете, които са защитили всяко едно от дружествата.

Ако се окаже, че приходите са повече от тези, които са необходими за изпълнението на бизнес плана, то по всяка вероятност регулаторният орган или ще задържи цените, или дори ще има случаи, в които ще спаднат цените на ВиК услугите", каза председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски в студиото на "България сутрин".

Идеята за такса "водомер" е все още на база обсъждане, но тя предвижда всеки, който има апартамент, да заплаща такава такса, дори да не живее в него.

"Тази промяна е вследствие на това, че е необходима по-голяма социална справедливост, когато се формират приходите на ВиК дружествата. В момента има потребители, които имат собственост, която не посещават с години, но когато отидат в тази собственост, те ползват веднага наличните ВиК услуги в това населено място в пълен размер.

Но през тези години, когато са били в чужбина, например, някой е плащал сметките на операторите и е поддържал някаква цена в тази обособена територия. За тези услуги плащат предимно хората, които живеят постоянно там. С тази такса се задължават и тези хора, които имат имоти, да имат участие в издръжката на тази обособена територия", разясни Престойски за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: водаценаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
ОЩЕ преди 1 месец
повече, че водомерите си ги плащаме ние, включително и за монтажа им!...Гладни, ненаяли се, ненагушили се!...Айде, улево!...
50
0
 
4
 
! Отговори
жител преди 1 месец
Имате ли граница ДА ИЗКРЪНКВАТЕ още и още от наличното?Нали и сега цената на водата включва компонента "поддръжка на мрежата"? Просто счетоводно почнете да си я водите като отделно перо, а НЕ ДА ПОВИШАВАТЕ цената. Който има достъп, а не ползва, в момента, в който реализира потребление ще ви плаща, а може и никога да не ползва, в някакъв имот, покрай който минава мрежа... Колко пъти ще таксувате хората за това, че ЖИВЕЯТ?...Нали ви плащат данъци?!Ето за това ЛИБЕРАЛНОТО не е вариант за човешкия социум - то не знае граници разумни, етични, ТО излиза от границите на това, което е ЧОВЕШКОТ
49
0
 
4
 
! Отговори
Сграда ОБЩИ ЧАСТИ преди 1 месец
7 етажа, общи части месечно 120 кубика на месец. За една чешмичка, която ползва чистачката 2 пъти седмично. Непълна кофа 7 литра на етаж е 320 литра на месец. Един кубичен метър е хиляда литра вода. Три хиляди литра на апартамент, 5 кубика на апартамент месечно. Чистачката ползва ТАЙНО, ЕЖЕДНЕВНО: тоалетно казанче над десет пъти пъти на ден, мие чинии 3 дневно, пуска 3 пъти седмично пералня, къпе 2 пъти дневно минимум. А има ДЪРЖАВИ където до 5 кубика на Човек са безплатни, ОСНОВНО ЖИЛИЩЕ.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще има такса но сметките нямало да се повишат тогава какъв е смисълът на тази такса за един мислител питам.
47
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Вьвеждайте и десятъка - плюс ддс и една четвьрт от заплататаПлюс плоськ данькХората са търпеливи
46
7
 
2
 
! Отговори
Така трябва преди 1 месец
Който има по 20 имота - да плаща 20 такси.... Стоят празни имотите, да си ги поддържат и, а водата и за тока...справедливо е
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хюго Бос Хората, които направиха най-много досега да няма такава такса гавра с хората - такса електромер, такса водомер, такса въздух, бяха Групата за натиск адв. Славов, Методи Андреев, Мартин Димитров..те се пребориха да не ви нахлузят и т.нар. "паспорт" на имотите ви (1000 лв) без който не можете да се разполагате свободно с имота си..). Но...ВЕЛИКИТЕ Ганьoвци ходиха за гъби миналата седмица...сега почва истинското ВЕСЕЛО...без вазелин!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако махна водомера, ще плащам ли?
43
0
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
До хах 32 Имаш кола , но не я ползваш.Такса престой .
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А османския данък "диш хакъ"ще се обмисля ли
41
2
 
5
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 месец
Не ползваш вода, а плащаш щото системата трябва да се поддържа.
40
12
 
4
 
! Отговори
от ВиК преди 1 месец
абе за турция и гърция пари имате а за такса водомер немате ,,,,, ААААА
39
0
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Такса вдишван и издишван въздух кога. Няма ли някой да измете тия ***..лоумници и да живеем спокойно. Строши ми се колата, но кевр не ми плаща ремонта, а защо аз да плащам за ремонти на ВиК дружествата или на електро разпределителните дружества. Ако ще ставаме ортаци искам дивиденти.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, умиране има, отърване няма. *** до *** , тези хорица горе просто нямат никаква работа, сега водата е над 6 лв за кубик в Бургас, плюс такса разпределение, която направо ме побърква, плюс ДДС. Ами после, направо ми се иска да бъдат разстреляни час по-скоро тези ***, докато не са измислили още по-страшни простотии.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак глупости. А ВИК кога ще започнат да плащат такса асфалт тогава? Копаят за да си оправят течовете а след тях само чакъл е нахвърлен. Да вземе да плащаме и такса хладилник в магазина, че видиш ли, когато отидем да пазаруваме стоките вече са там охладени и готови за ползване. Аман от капацитети с глупави идеи
36
0
 
19
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Явно, трева тепане друг начин не остана
35
0
 
20
 
! Отговори
Наквасен от ВиК преди 1 месец
Такси и таксички. Седим и мислим по цял ден какво ново да добавим, че вече се изчерпахме откъм идеи, а не върви да ви вдигаме водата два пъти в годината...Все пак от 1-ви Януари минаха само 5 месеца...
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма държава в Европа, където заради поддръжка ипи дори авария ти спират водата ежегодно 2-3 дена. Оправете си първо това недоразумение пък после мислете за допълнителни такси
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дъравата цирк, ама пълен цирк и само се чудят каква такса да ви набутат всчка година. Спете още роби.
32
1
 
36
 
! Отговори
хах преди 1 месец
Значи водомера си е мой, но трябва да плащам такса, че гоползвам, даже и да не го ползвам...