Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата

Климатичните промени са сериозно препятствие пред земеделците
18 юни 2024 11:27, Инна Ангелова
28
Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата
Снимка: Bloomberg TV

Все още се изчисляват какви ще са щетите от градушките миналата седмица. През 2023 г. са били засегнати над 40 хиляди декара с трайни насаждения и тази година едва ли ще са по-малко. Всяка година градушките стават все по-силни и нанасят все по-сериозни щети. Това коментира Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Системата за борба с градушките не функционира оптимално. Тя не е достатъчно адекватна към това, което се случва."

Суперклетките вече са много по-чести и действат разрушително на широк фронт със силна интензивност, обясни Цеков. Те се развиват на височина между 12 000 и 15 000 метра, а ракетите на противоградовата система в България работят на 8 000 метра.

"Официалната статистика от Агенцията по градушки е, че обработват със стотици ракети - реално те не могат да обработят тези градоносни облаци."
Трябва да бъде сменен подхода за земеделските застраховки, каза Цеков. Ако има адекватен механизъм, последствията за производителите от такава сериозна градушка ще бъдат намалени. Трябва да се въведат и всякакви възможни технически новости, за да може да се противодейства на климатичните явления.

"Не е минала суперклетка или градоносен облак, не е нанесъл щети... Ако не се смени тази цяла система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват - губим българското земеделие."

Застраховките в момента покриват 80% от загубите, но насажденията трябва да са унищожени напълно.
 

Цялата статия може да четете на Bloomberg Tv Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Алек преди 4 седмици
Не могат да стрелят на височината на образуване, защото прелитат краварски шпионски самолети и дронове. Само един човечец го каза и бързо му запушиха устата
27
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 4 седмици
Когато си сам срещу простаци, престъпници, мигранти и прости политици дали имаш шанс??????
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въздух земя война. Нали това искат всичко простаци и политици. Явно работи.
25
0
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 4 седмици
Още преди повече от четвърт век СДС-Шайката унищожи де що можа,превръщайки всичко в руини и в скрап, включително и звената за борба с градушките, както и и материалната им база,защото били комунистически ,а СДС-Чумата обрече на глад, болести и мор над два милиона българи, и прокуди децата ни от Родината.
24
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Върхът обикновено достига 12 000 m височина, като в редки случаи може да достигне до 21 000 m или повече.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, градоносните облаци се образуват в космоса и са виновни извънземните.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То тия от ПП са продали фабрика или много ракети на Румъния преди време,поредното предателство на ПП крадците
21
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 1 месец
абе кви глупости дрънка тоя
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сребърния йодид от братята американци си върши добре работата.
19
0
 
5
 
! Отговори
Герб преди 1 месец
Видими резултати както обещахме
18
3
 
10
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
господине, кажете нещата в прав текст, властта се занимава с украинските проблеми и харчи пари за оръжие, което нарича ИНВЕСТИЦИЯ?!?!? пари за инфраструктура няма, а бедствията предстоят Идва време, всеки ,който е вършил национално предателство ще яде сопата първо от земеделците
17
0
 
2
 
! Отговори
жорето преди 1 месец
Споко бе, идва Боко и оправя всичко - ще летят и на 2000 метра
16
0
 
2
 
! Отговори
Забелязал преди 1 месец
Тоя на Бойко Борисов брат ли му е?
15
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
какаъвто народа такава му и оправията - демек никаква !
14
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
До Анонимена защо " народа " си мълчи ?!?!?!?!? всеки народ си заслужава съдбата !
13
5
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Професор Иво Христов го каза, 80% от хората вярват че няма глобално затопляне, че могат да си махат филтрите на колите, да потребяват и замърсяват, да не рециклират, да пръскат с отрови, само и само да имат повече пари за да потребяват и замърсяват още повече, да секат горите, за да печелят пари с които отново да потребяват и замърсяват.Накрая искат и обещетение за своята алчност, всеки устойчив бизнес инвестира в своята сигурност.
12
3
 
8
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Като искате комунисти на ваш гръб да си пълнят гушите,така ще е!Не със стотици,с хиляди да стреляте все тая!Тези родни ракетки лоза с 50 грама сребърен йодид не могат на малкото пръстче да стъпят на грузинските "алазань" с техния реагент от...1 кг!А за "облако" с 5 кг реагент пък изобщо!На времето почнаха с такива малки ракети"пгм",но бързо ги изхвърлиха,защото бяха безполезни!А каква луда далавера се вихри с тия ужким стрелби и "многото изстреляни ракети"дето са по 800 лв бр.бедна ви е фантазия
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое в тази държава е в ред и работи както трябва и по предназначение в интерес и защита на хората..Образование, здравеопазване ,администрация ,инфраструктура,култура,икономика,туризъм..на хартия едно а реално всичко е блато и тиня
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаш щети и по сградния фонд - прозорци, пкриви, изолоции, по превозните средства - частни, лични и общински. Преди се стреляше яко, който си спомня. Не по 50 ракети, ами по 1050, ако трябва и повече. Отговорниците за площадките, щяха да влязат в затвора, ако не си изпълняваха работатата. И дори и да имаше град, беше с размерите на грахово зрънце, а не като сега - голямо, като яйце, че и някой са като боздуган ... имат шипове. Едва не убиха едно дете. Спасилата го жена влезе в болница.
9
2
 
15
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
ДЪРЖАВА НЯМА - оправяйте се с една дума ! то от години е така !