Малката Ева е с ДЦП, нуждае се от лечение със стволови клетки

Необходимата сума от 120 000 евро е непосилна за семейството
24 юни 2024 15:25, Анисия Иванова
5
Малката Ева е с ДЦП, нуждае се от лечение със стволови клетки
Снимка: Bulgaria ON AIR

Зов за помощ за лечението на Евелин от Русе. Детето е диагностицирано с детска церебрална парализа и е на 100% зависима физически. След продължително лечение са постигнати макар и минимални резултати, сега родителите на Ева имат реален шанс за подобрение на състоянието на детето чрез лечение със стволови клетки в Азербайджан. Необходимата сума от 120 000 евро обаче е непосилна за семейството.

Радостната вест за раждането на Евелин през 2019 г. е съпътствана от 32-часова битка за живота на детето.

"Израждайки я, това го разбирам впоследствие, главата ѝ е била 5 минути извън тялото и недостигът на кислород е бил прекратен", сподели майката Юлиана Велизарова.

По-късно идва и диагнозата - детска церебрална парализа. От 3 години лечението ѝ се извършва в Истанбул, където след съществен напредък, преди 2 месеца е направена първата екзозомна терапия.

"Започнахме да посещаваме проф. невролог в Турция. Добре се повлиява от лечението и медикаментите. Благодарение на него сега имаме шанс за стволови клетки. Трябва да отидем в Баку", обясни Юлиана.

С много усилия Ева вече постига значителни успехи и се опитва сама да задържа главата си - нещо, което преди било невъзможно.

"Прогнозите са много добри. Доста скъпо е лечението. Необходимите вливки ще бъдат между 4 и 6, а цената на една вливка е 20 000 евро. Към момента имаме събрани около 21 000 лева, което е крайно недостатъчно", разказа майката.

Тя се надява на едно - Ева да бъде здрава.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Ваканция
Българите първенци по инвестиции в имоти в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Да хрантутим хохлите по хотелите и да подаряваме оръжията и реакторите си може да се дават пари от държавата , а за болни деца не може ?!?!?!
3
1
 
1
 
! Отговори
лола преди 2 седмици
Вече дарих малка сума, докато детето страда и има нужда от не малка сума средства за да живее, а вие търсите държавата. С теб сме Евелин! Поздрави от Пловдив и с пожелание за бърз напредък! Стискаме палците операцията да е успешна и това мъничко дете да има нормален старт в живота си! Благодаря и на dnes.bg за каузите, които никога няма да бъдат загубени, не и докато се борим единно като общество!
2
0
 
2
 
! Отговори
НЗОК преди 2 седмици
Терапията със стволови клетки НЕ е одобрена като стандарт, така че държавата не може да финансира такъв тип пациенти.
1
0
 
1
 
! Отговори
Сърп без чук преди 2 седмици
До Анонимен 1: за сметка на това Швеция например помага на Украйна , но има пари за едно шведско дете .